Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021

Προσοχή: Αν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια στο κοτόπουλο πετάξτε το αμέσως!

Δώστε βάση!

22 Οκτωβρίου 2020 14:57
Προσοχή: Αν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια στο κοτόπουλο πετάξτε το αμέσως!
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Αν έχετε δει ποτέ φιλέτο κοτόπουλου με αυτή την εμφάνιση και το αγοράσατε κάνατε σίγουρα ένα μεγάλο λάθος. Γιατί δεν πρέπει να το ξαναπάρετε;

Το φιλέτο κοτόπουλο θεωρείται μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης για όσους προσέχουν την διατροφή τους ή θέλουν να χάσουν μερικά κιλά. Μόνο που τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αύξηση ύψους στα ποσοστά λίπους των πουλερικών, η οποία στις ΗΠΑ φτάνει αγγίζει το 224%.

Η Οργάνωση «Compassion in World Farming» για την βελτίωση των συνθηκών και πρακτικών στις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες δημοσίευσε ένα βίντεο που εξηγεί πότε ένα φιλέτο κοτόπουλο έχει μεγαλύτερη ποσότητα λίπους από αυτή που θα έπρεπε. Το μυστικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρίσκεται στις λευκές ραβδώσεις που εμφανίζονται πολλές φορές παράλληλα με τους μύες του κρέατος, και μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικά τι σημαίνουν. Όσο πιο μεγάλες και ορατές είναι, τόσο χειρότερη είναι η ποιότητα του κοτόπουλου, καθώς το ποσοστό πρωτεΐνης μειώνεται σημαντικά.

Κοτόπουλο: Πότε γίνεται επικίνδυνο για δηλητηρίαση - Μεγάλη προσοχή!

Το κοτόπουλο είναι ένα από τα συνηθέστερα είδη κρέατος, που καταναλώνουμε σε κάθε σπίτι. Αν, όμως, δεν προσέξουμε στον χειρισμό του, το κοτόπουλο μπορεί μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Αυτό συμβαίνει εάν δεν το πλύνουμε με προσοχή και δεν το μαγειρέψουμε σωστά. Επίσης, δείτε τον λόγο που δεν πρέπει να τρώτε συχνά κοτόπουλο.

Δηλητηρίαση: Ποια βακτήρια σχετίζονται με το κοτόπουλο

ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ (SALMONELLA ENTERITIDIS)

Είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στο πεπτικό σύστημα μερικών ζώων, πουλερικών, σκύλων, γάτων και άλλων θερμόαιμων ζώων. Αυτό το στέλεχος είναι μόνο 1 από περίπου 2.000 είδη βακτηρίων σαλμονέλας. Συσχετίζεται συχνά με κρέας από πουλερικά και με τα αυγά.

ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΣ (STAPHYLOCOCCUS AUREUS)

Μπορεί να υπάρχει στα χέρια μας, την ρινική κοιλότητα, ή στον λάρυγγα. Το βακτήριο βρίσκεται σε τρόφιμα που παρασκευάζονται με το χέρι και στη συνέχεια ψύχονται με λάθος τρόπο, όπως το κοτόπουλο.

ΚΑΜΠΥΛΟΒΑΚΤΗΡΙΟ (CAMPYLOBACTER JEJUNI)

Είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες διάρροιας σε ανθρώπους. Η πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης και η χρήση κατάλληλων μεθόδων μαγειρέματος μειώνει την μόλυνση από αυτό το βακτήριο.

ΛΙΣΤΕΡΙΑ (LISTERIA MONOCYTOGENES)

Αναγνωρίστηκε ότι προκαλεί ανθρώπινη διατροφική ασθένεια το 1981. Καταστρέφεται από το μαγείρεμα, αλλά ένα μαγειρεμένο προϊόν μπορεί να μολυνθεί από ακατάλληλο χειρισμό ή από κακές υγειονομικές πρακτικές στις περιοχές παρασκευής και αποθήκευσης τροφίμων. Ο κίνδυνος από το βακτήριο L. monocytogenes μπορεί να αυξηθεί όταν αναπτυχθεί σε αποθηκευμένες τροφές, οπότε φροντίστε να τηρείτε τις ετικέτες περί κατάλληλης ψύξης και συντήρησης στα νωπά κρέατα και πουλερικά.

E. COLI (ESCHERICHIA COLI)

Είναι ένας τύπος βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά είδη ή στελέχη του E. coli, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή, αλλά τα περισσότερα δεν είναι. Τα κρέατα ζώων μπορεί να μολυνθούν με αυτό το βακτήριο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σφαγής.

Κοτόπουλο: Πότε γίνεται επικίνδυνο για δηλητηρίαση

Πώς να πλύνετε, να χειριστείτε και να μεγειρέψετε το κοτόπουλο με ασφάλεια

ΦΡΕΣΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Το κοτόπουλο διατηρείται κρύο κατά τη διάρκεια της διανομής σε καταστήματα λιανικής πώλησης για να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηριδίων και να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του. Πρέπει να το αισθάνεστε κρύο στην αφή, όταν το αγοράζετε. Όταν είστε στο κατάστημα, αφήστε να το πάρετε στο καρότσι σας ακριβώς πριν πάτε στο ταμείο να πληρώσετε. Τοποθετήστε τις συσκευασίες κοτόπουλου σε πλαστικές σακούλες μίας χρήσης (αν υπάρχουν) για να περιορίσετε τυχόν διαρροές που θα μπορούσαν να επιμολύνουν άλλες τροφές. Πηγαίνετε απευθείας στο σπίτι μόλις αγοράσετε το κοτόπουλο.

Όταν φτάσετε στο σπίτι, τοποθετήστε το αμέσως σε ψυγείο που διατηρεί θερμοκρασία 4,4 °C, ή χαμηλότερη. Μαγειρέψετε το μέσα σε 1 ή 2 ημέρες, αλλιώς βάλτε το στην κατάψυξη στους -17,8 °C. Εάν παραμείνει κατεψυγμένο συνεχώς, θα είναι ασφαλές επ’ αόριστον.

Το κοτόπουλο μπορεί να καταψυχθεί στην αρχική του συσκευασία ή να ανασυσκευαστεί. Εάν παγώσετε ένα φρέσκο κοτόπουλο περισσότερο από 2 μήνες, επικαλύψτε αεροστεγώς τις πλαστικές συσκευασίες στις οποίες το αγοράσατε με αλουμινόχαρτο βαρέως τύπου, πλαστικό περιτύλιγμα, ή χαρτί καταψύκτη, ή τοποθετήστε τη συσκευασία μέσα σε μια τσάντα καταψύκτη.

Η σωστή περιτύλιξη εμποδίζει την “καύση κατάψυξης”. Αν συμβεί αυτό, τότε θα δείτε γκριζωπά και καστανά σημάδια στην σάρκα του. Αυτά προκαλούνται από τον αέρα που φτάνει στην επιφάνειά του. Μπορείτε να κόψετε αυτά τα σημεία στο κοτόπουλο πριν το μαγείρεμά του.

ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Όταν αγοράζετε πλήρως μαγειρεμένο, ή fast food κοτόπουλο, βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστό κατά την αγορά. Χρησιμοποιήστε το μέσα σε 2 ώρες, ή κόψτε το σε πολλά κομμάτια και βάλτε τα στο ψυγείο. Πάλι, φροντίστε να είναι τυλιγμένα καλά και να μην έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα. Καταναλώστε τα μέσα σε 3 έως 4 ημέρες. Καλό είναι να τα ζεστάνετε στους 73 °C. Είναι απολύτως ασφαλές να καταψύξετε το έτοιμο, μαγειρεμένο κοτόπουλο. Για καλύτερη ποιότητα, γεύση και υφή, καταναλώστε το μέσα σε 4 μήνες.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share