Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021

Προσοχή! Έτσι θα καταλάβετε αν σας σερβίρουν ξαναπαγωμένο παγωτό

Δώστε βάση!

16 Οκτωβρίου 2020 13:01
Προσοχή! Έτσι θα καταλάβετε αν σας σερβίρουν ξαναπαγωμένο παγωτό
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Το ξαναπαγωμένο παγωτό όχι μόνο έχει αλλοιωμένη υφή, αλλά είναι και δυνητικά βλαβερό για την υγεία, καθώς εάν έχει προηγουμένως λιώσει πλήρως εκτός κατάψυξης, θα περιέχει πολλά βακτήρια. Εκτός από την προσοχή που πρέπει να δείξετε στα παγωτά που σας σερβίρουν, δείτε εδώ πώς φτιάχνονται τα παγωτά στα εργοστάσια.

Η δηλητηρίαση μάλιστα από λιωμένα παγωτά που έχουν ξαναπαγώσει είναι ιδιαίτερα συχνή, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε καλό είναι να ξέρουμε αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Παγωτό

Πώς μπορούμε όμως να καταλάβουμε ότι ένα παγωτό έχει ξεπαγώσει και μετά ξαναπαγώσει; Αυτά είναι τα κύρια σημάδια:

  • Η υφή του θα είναι κοκκώδης.
  • Θα έχει αναπτύξει κρυστάλλους πάγου.
  • Θα είναι πιο σκληρό από το κανονικό παγωτό.
  • Θα έχει πιο ουδέτερη γεύση.

Προσοχή: Τι θα συμβεί αν τρώτε καθημερινά παγωτό;

Τι θα συμβεί αν τρώτε καθημερινά παγωτό; Το Athensmagazine.gr, μετά το βίντεο με τα έτοιμα παγωτά -δείτε εδώ πως φτιάχνονται-, έμαθε τα πάντα για το γλύκισμα του καλοκαιριού και σας τα παρουσιάζει παρακάτω.

Άλλος με περισσότερες και άλλος με λιγότερες τύψεις, όλοι μας υποκύπτουμε στον πειρασμό ενός δροσερού απολαυστικού εδέσματος. Ωστόσο το παγωτό, σε καθημερινή ή πολύ συχνή κατανάλωση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και μάλιστα όχι αμελητέους.

Η απόλαυση στο παγωτό κρύβεται στα συστατικά του. Είναι ακαταμάχητο γιατί παρασκευάζεται με την ανάμειξη και ψύξη ενός μίγματος που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες και ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες (φρουκτόζη - γλυκόζη) συνήθως με τη μορφή σιροπιού καλαμποκιού. Κάποια είδη παγωτού περιέχουν σοκολάτα, καφέ ή φρούτα, που δημιουργούν αντίστοιχες γεύσεις. Όλα, όμως, τα παγωτά περιέχουν και πρόσθετα, δηλαδή χρωστικές, αρωματικές ουσίες και σταθεροποιητές.

παγωτά

Όταν το μείγμα παγώσει, λοιπόν, δημιουργεί αυτήν την γνώριμη πλούσια, κρεμώδη υφή του παγωτού, μία τροφή που μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, όχι μόνο με θετικούς αλλά και με αρνητικούς τρόπους.

Υπάρχει όμως κάποια θετική επίδραση στην υγεία του οργανισμού από το παγωτό; Φαίνεται ότι η απάντησε σε αυτό το ερώτημα είναι καταφατική, αφού έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση του παγωτού περιλαμβάνει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας γιατί περιέχει λίπος, υδατάνθρακες και πρωτεΐνη
  • Είναι σημαντική πηγή βιταμινών (Α, C, D και Ε και Β-6 και Β-12) και μετάλλων (ασβέστιο και το φώσφορο)

Ουσίες στο παγωτό που μας βλάπτουν

Όσον αφορά τις λιπαρές ουσίες, το παγωτό είναι τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες, διότι περιέχει περισσότερο από 10% λίπος γάλακτος, ενώ κάποια προϊόντα μπορεί να περιέχουν μέχρι και 16% , σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Guelph των ΗΠΑ.

Όταν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα σας είναι πολύ υψηλά, μπορεί να δημιουργηθεί αθηρωματική πλάκα, μία απόθεση λίπους στις αρτηρίες σας, που παρεμποδίζει τη ροή του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

παγωτά οφέλη

Άλλο ένα βλαπτικό συστατικό του παγωτού όμως είναι και η ζάχαρη.

Τέλος, το παγωτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα πέψης σε ορισμένους ανθρώπους, διότι έχει ως βάση του τα γαλακτοκομικά παράγωγα και περιέχει λακτόζη, ένα σάκχαρο στο οποίο πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν δυσανεξία και εμφανίζουν πεπτικές διαταραχές.

Δεν πρέπει να αγοράζετε παγωτά, όταν:

  • Δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα
  • Το χαρτί της συσκευασίας είναι υγρό ή κολλημένο πάνω στο παγωτό, ή σχισμένο
  • Ακόμα, πρέπει να δώσετε προσοχή και στο χρώμα που βλέπετε στα παγωτά, αφού αυτό είναι συνήθως αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share