Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021

Το "μαγικό" κόλπο για να μην μαυρίσουν ποτέ ξανά οι πατάτες σας πριν το τηγάνισμα

Θα λύσει τα χέρια κάθε νοικοκυράς

16 Σεπτεμβρίου 2020 10:45
Το
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Οι πατάτες είναι μία από τις αγαπημένες μας τροφές. Είναι ένα φαγητό που πάει με όλα και μπορείς να δημιουργήσεις πολλά και διαφορετικά πιάτα. Μπορεί όμως να αντιμετωπίσουμε κάποια μικρά προβλήματα που όμως λύνονται εύκολα. Εκτός των άλλων, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουμε και κατά την αποθήκευσή τους, δείτε εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να τις κρατάτε σε πλαστικές σακούλες.

Για παράδειγμα, συχνά καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες μας και τις αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Κόβουμε και άλλα υλικά, όπως λαχανικά, κρέας κτλ. Τότε παρατηρούμε ότι οι πατάτες μας από κίτρινες, αρχίζουν να παίρνουν ένα καφέ χρώμα, δηλαδή μαυρίζουν.

Οι πατάτες μαυρίζουν εύκολα και γρήγορα όταν εκτεθούν στον αέρα γιατί είναι πλούσιες σε άμυλο. Έτσι, όταν εκτίθενται στο οξυγόνο, δημιουργείται μια διαδικασία που ονομάζεται οξείδωση, η οποία δίνει μια γκρι ή καφέ απόχρωση στις πατάτες. Είναι βρώσιμες, ωστόσο, δεν είναι ελκυστικές.

πατάτες

Υπάρχει όμως μια πολύ απλή μέθοδος για να προστατέψεις τις πατάτες σου. Βρήκαμε ένα τρικ που αποτρέπει το μαύρισμα της πατάτας. Και δεν είναι άλλο από το κρύο νερό.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τοποθετήσεις τις κομμένες πατάτες σου σε ένα μπολ με κρύο νερό και να της αφήσεις μέχρι να τις χρειαστείς.

Το κρύο νερό κάνει την διαδικασία της οξείδωσης να επιβραδύνεται. Μάλιστα, μπορείς να τις αφήσεις σε κρύο νερό έως και 24 ώρες.

Αν θες να μειώσεις κι άλλο την πιθανότητα να μαυρίσουν, πρόσθεσε οξύ, που επιβραδύνει την διαδικασία. Λίγο λεμόνι ή ξίδι μέσα στο μπολ με το νερό και τις πατάτες θα μειώσει το pH.

Προσοχή: Μην τρώτε της ξεροτηγανισμένες πατάτες - Κινδυνεύετε από...

Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οι ξεροτηγανισμένες ή καμένες τηγανητές πατάτες, είναι οι πιο βλαβερές για την υγεία μας, καθώς αυτές είναι πιθανότερο να έχουν υψηλότερα επίπεδα του επικίνδυνου χημικού συστατικού ακρυλαμιδίου.

Μπορεί οι τραγανές τηγανιτές πατάτες να είναι οι πιο νόστιμες, αλλά είναι επίσης πιο πιθανό να περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, το οποίο μπορεί να συνδέεται με αυξημένα ποσοστά καρκίνου. Αν από την άλλη προσέχετε τη διατροφή σας και αποφεύγετε τα τηγανητά, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε τις τέλειες πατάτες φούρνου χωρίς σταγόνα λάδι.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, αναφέρει λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο το ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συνήθως το βρίσκουμε στα τηγανητά τρόφιμα, όπως οι τηγανητές πατάτες και παράγεται από μια χημική αντίδραση από τα σάκχαρα και ένα αμινοξύ που ονομάζεται ασπαραγίνη, το οποίο βρίσκεται σε πολλούς σπόρους και λαχανικά.

Πατάτες κίνδυνος

Εκτός κουζίνας, η χημική αυτή ουσία χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανικούς σκοπούς: για την παραγωγή χαρτιού, χρωμάτων και πλαστικών και για την επεξεργασία του πόσιμου νερού, αποβλήτων και λυμάτων.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αν και μακροπρόθεσμες μελέτες δεν έχουν ακόμη γίνει σε ανθρώπους. Όμως πολλοί φορείς ζητούν να γίνει περισσότερη έρευνα.

Το τηγάνισμα ή το ψήσιμο των τροφών, τείνει να παράγει ακρυλαμίδιο, αλλά το όχι και το βράσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό.

Μερικά από τα τρόφιμα στα οποία συχνά συναντάται ακρυλαμίδιο είναι οι πατάτες (ειδικά οι ψητές ή τηγανητές), τα δημητριακά, ο καφές, τα κράκερς, το φρυγανισμένο ψωμί και τα αποξηραμένα φρούτα.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share