Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τι είναι αυτό το κόκκινο υγρό που βλέπουμε στο κρέας; Και όμως δεν είναι αίμα

Σοκ

14 Σεπτεμβρίου 2020 17:49
Τι είναι αυτό το κόκκινο υγρό που βλέπουμε στο κρέας; Και όμως δεν είναι αίμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Tο αίμα αφαιρείται από το κρέας κατά τη σφαγή και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να δούμε αίμα σε αυτό που χαρακτηρίζουμε λευκό κρέας. Επίσης αν παραψήθηκε το κρέας σας, δείτε το κόλπο που θα το κάνει και πάλι έξτρα ζουμερό.

Μόνο μια εξαιρετικά μικρή ποσότητα αίματος παραμένει εντός του μυϊκού ιστού, στο κρέας που αγοράζουμε από το κατάστημα.

Τι είναι λοιπόν το κόκκινο υγρό που βλέπουμε στο κόκκινο κρέας; Τα κόκκινα κρέατα, αποτελούνται κατά ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό από νερό. Το νερό αυτό, αναμιγνύεται με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται μυοσφαιρίνη και το αποτέλεσμα είναι το κόκκινο υγρό που βλέπουμε.

Στην πραγματικότητα, το κόκκινο κρέας διακρίνεται από το άσπρο κυρίως με βάση τα επίπεδα της μυοσφαιρίνης στο κρέας. Όσο περισσότερη είναι η μυοσφαιρίνη, τόσο πιο κόκκινο είναι το κρέας. Έτσι τα περισσότερα ζώα με ένα υψηλά επίπεδα μυοσφαιρίνης θεωρούνται ως «κόκκινο κρέας», ενώ τα ζώα με χαμηλά επίπεδα μυοσφαιρίνης, όπως τα πουλερικά, ή χωρίς μυοσφαιρίνη, όπως τα θαλασσινά, θεωρούνται ως λευκό κρέας.

Σου λύνουμε την απορία: Μπορείς ή όχι να ξαναπαγώσεις το ωμό κρέας;

Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί αν είσαι σωστό να καταψύξουμε ξανά το κρέας που ξεπαγώσαμε; Μπορεί να μας περίσσεψε ή τελικά να αλλάξαμε γνώμη για το τι θα μαγειρέψουμε, όπως και να έχει πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή τόσο στο πάγωμα όσο και στο ξεπάγωμα του κρέατος, δείτε εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να βάζουμε το κρέας στο ψυγείο.

Η αλήθεια είναι πως όταν το ωμό κρέας έχει αποψυχθεί στο ψυγείο και όχι έξω από αυτό, μπορείς να το ξαναβάλεις στην κατάψυξη χωρίς να το έχεις μαγειρέψει αρκεί να έχουν ακολουθηθεί κάποιοι κανόνες. Ο καλύτερος τρόπος για να αποψύξεις ένα κομμάτι κρέας είναι να το βάλεις σε κρύο νερό στο ψυγείο και να γίνει η απόψυξή του ομαλά και σιγά σιγά.

Αν από την άλλη μεριά αγοράσεις από ένα σούπερ μάρκετ ένα κατεψυγμένο κομμάτι κρέας, δεν υπάρχει πρόβλημα να το βάλεις στην κατάψυξη όταν φτάσεις στο σπίτι σου ακόμα και να έχει αποψυχθεί λίγο.

Αυτό που δεν πρέπει με τίποτα να κάνεις είναι να έχει ξεπαγώσει εντελώς το κρέας σου εκτός ψυγείου και να το βάλεις ξανά στην κατάψυξη. Θα αλλοιωθεί η γεύση και η υφή του και θα χάσει και αρκετά από τα θρεπτικά του συστατικά.

TAGS
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share