Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το βασικότερο λάθος που κάνουμε όταν σοτάρουμε σε ελαιόλαδο

Προσοχή!

23 Αυγούστου 2020 12:52
Το βασικότερο λάθος που κάνουμε όταν σοτάρουμε σε ελαιόλαδο

Το σοτάρισμα είναι μια απλή μεν διαδικασία που συνεχίζει να έχει τα δικά της κόλπα. Ανάβεις το μάτι, ρίχνεις λάδι στο τηγάνι και το βάζεις στη φωτιά. Και όταν νιώσεις πως το λάδι ζεστάθηκε, ρίχνεις μέσα τα λαχανικά, το κοτόπουλο ή το ψάρι και απορείς μετά γιατί κολλάνε στον πάτο! Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό μας λάθος στη μαγειρική και στη χρήση του ελαιολάδου, δείτε εδώ το λάθος που κάνουμε με το λάδι σε ταψιά και φόρμες για κέικ.

Κι αυτό γιατί όλη αυτή η ιεροτελεστία είναι λάθος. Όπως μας λένε συνήθως οι σεφ και προτείνουν όλοι οι δάσκαλοι μαγειρικής, στο σοτάρισμα πρώτα ζεσταίνουμε το τηγάνι, μετά το λάδι και στο τέλος προσθέτουμε τα συστατικά.

Οι ειδικοί προτείνουν αυτόν τον τρόπο, μιας και όταν μπει το λάδι στο καυτό τηγάνι ζεσταίνεται αμέσως. Και ζεσταίνεται ομοιόμορφα. Μειώνοντας επιπροσθέτως τον χρόνο αναμονής για να ζεσταθεί και το τηγάνι και το λάδι.

Ταυτοχρόνως, στο καυτό τηγάνι οι πόροι της μεταλλικής επιφάνειας ανοίγουν περισσότερο και το λάδι εισχωρεί βαθύτερα, αποτρέποντας το κόλλημα των συστατικών. Αν χρησιμοποιείτε πάντως αντικολλητικό τηγάνι, αυτό λίγη σημασία έχει εδώ.

Ένα τελευταίο πλεονέκτημα του να βάζουμε το λάδι σε προθερμασμένο σκεύος είναι πως μειώνεται δραστικά η πιθανότητα να κάψει εντελώς το λάδι και να αρχίσει να καπνίζει.

Αυτό είναι το πιο ακατάλληλο μέρος για να πετάξεις το λάδι μετά το τηγάνισμα

Μία κακή συνήθεια που έχουμε πολλοί είναι να ρίχνουμε το λάδι που έχουμε χρησιμοποιήσει, είτε στο τηγάνισμα, είτε σε άλλη χρήση, μέσα στον νεροχύτη, θέλοντας να το… ξεφορτωθούμε για να πλύνουμε τα πιάτα. Επίσης, πολλές φορές αναρωτιόμαστε για το ποιο είναι το κατάλληλο λάδι, με το οποίο πρέπει να τηγανίζουμε τις πατάτες, με αρκετούς ειδικούς επί του θέματος να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά με την απάντηση που θα σας δώσουμε, πρέπει να ξεχάσετε όσα ξέρατε.

Η αλήθεια είναι πως το λάδι είναι απαραίτητο συστατικό όταν θέλουμε να ετοιμάσουμε το φαγητό μας, μια και το βάζουμε στα περισσότερα πιάτα.

Όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το πετάμε, μετά την χρήση στον νεροχύτη. Υπάρχει ένας σημαντικός λόγος που θα πρέπει να αλλάξουμε συνήθεια και να σταματήσουμε αμέσως να ρίχνουμε το λάδι με το οποίο έχουμε μαγειρέψει μέσα στον νεροχύτη.

Ένα λίτρο λάδι μολύνει περίπου ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες ενός σπιτιού για 14 χρόνια. Έτσι, μετά την χρησιμοποίηση του λαδιού το πιο σωστό είναι να βάζετε το λάδι σ’ ένα μπουκαλάκι και να το πετάτε στα σκουπίδια.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share