Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022

Το μυστικό για να παραμένουν οι ντομάτες σας φρέσκες και ζουμερές ακόμη και μετά από μέρες

Θα σας λύσει τα χέρια

19 Αυγούστου 2020 08:34
Το μυστικό για να παραμένουν οι ντομάτες σας φρέσκες και ζουμερές ακόμη και μετά από μέρες
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Φρέσκες, ζουμερές, κόκκινες καλοκαιρινές ντομάτες. Υπάρχει κάτι καλύτερο; Είτε σε σάλτσα, είτε σε σαλάτα, οι ντομάτες κάνουν τα πάντα καλύτερα. Τουλάχιστον μέχρι να χάσουν την φρεσκάδα τους.

Διότι μετά από κάποιες μέρες αφότου κοπούν από το χωράφι και μέχρι να τις αγοράσετε και να τις χρησιμοποιήσετε από το σημείο που τις έχετε αποθηκεύσει (πιθανώς για κάποιες μέρες επιπλέον), χάνουν την σπιρτάδα στην γεύση τους. Ευτυχώς, υπάρχει ένας τρόπος για να διατηρήσετε τις ντομάτες φρέσκες για περισσότερες μέρες. Αν πάλι είστε από τους προνοητικούς που προτιμούν να φτιάξουν μια σάλτσα και να την αποθηκεύσουν στο ψυγείο ή την κατάψυξη, δείτε εδώ πώς θα σας βοηθήσει μια παγοθήκη.

ντομάτα συντήρηση

Σύμφωνα με το Pure Wow πρέπει απλά να ακολουθήσετε δύο βήματα:

Αποθηκεύστε τις σε θερμοκρασία δωματίου. Μην βάζετε τις ντομάτες σας στο ψυγείο!
Οπουδήποτε και αν τις τοποθετήσετε, ακουμπήστε τις με το κοτσάνι προς τα κάτω για να σταματήσετε την είσοδο του αέρα και ταυτόχρονα να μην αφήσετε την υγρασία από το εσωτερικό τους να φύγει.

Αυτό ήταν! Με δύο τόσο απλές κινήσεις, οι ντομάτες σας θα είναι φρέσκες για αρκετές περισσότερες ημέρες.

Ντομάτα με μπρόκολο: Ο συνδυασμός που θα χαρίσει στον οργανισμό σας...

Η ντομάτα και το μπρόκολο είναι δυο τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, ουσίες που εμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες να καταστρέψουν τα κύτταρά μας. Η δράση τους έχει μελετηθεί ιδιαίτερα για την πρόληψη και αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, αλλά και για αντιγήρανση. Αν και μέχρι τώρα η ντομάτα και το μπρόκολο είχαν μελετηθεί ξεχωριστά για αυτή τους τη δράση, ωστόσο φαίνεται ότι εάν συνδυαστούν έχουν πολύ καλύτερο αποτέλεσμα!

Ντομάτα

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε την ντομάτα σε καθημερινή βάση, μιας και η Μεσογειακή διατροφή την περιλαμβάνει σχεδόν σε κάθε πιάτο! Παρόλα αυτά – ίσως επειδή την θεωρούμε τόσο δεδομένη – δεν γνωρίζουμε τα πολλαπλά οφέλη που έχει για τον οργανισμό, τόσο αυτή αλλά κυρίως η σάλτσα της. Πιο συγκεκριμένα η ντομάτα είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη A και το λυκοπένιο.

Το λυκοπένιο ανήκει στα αντιοξειδωτικά καροτενοειδή που δίνουν στις ντομάτες και σε άλλα φρούτα και λαχανικά το χρώμα τους. Τις τελευταίες δεκαετίες η σημασία της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου είναι ένα πολύ δημοφιλές αντικείμενο μελέτης. Ενώ, οι έρευνες γύρω από τα καροτενοειδή ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 1920, το ενδιαφέρον στράφηκε γύρω από το λυκοπένιο μόλις στο τέλος της δεκαετίας του ’80, όταν μελέτες έδειξαν πως είχε διπλάσια αντιοξειδωτική δράση συγκριτικά με το βήτα καροτένιο.

Έκτοτε, πληθυσμιακές έρευνες έδειξαν ότι εκείνοι που είχαν διατροφή πλούσια σε ντομάτες είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα και του στομάχου. Το λυκοπένιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παγκρέατος, του οισοφάγου, της κύστης, του δέρματος, του ορθού και του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι το λυκοπένιο:

 • μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα
 • εμποδίζει την οξείδωση των λιπιδίων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και ασθένεια.
 • ρίχνει την «κακή» LDL χοληστερόλη
 • ενισχύει την άμυνα του οργανισμού
 • ελαττώνει τον κίνδυνο για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια ασθένεια που σχετίζεται με την αύξηση της ηλικίας και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση
 • προστατεύει το DNA και τα ένζυμα
 • Οι ντομάτες είναι η τροφή εκείνη που έχει την υψηλότερη συγκέντρωση σε λυκοπένιο. Όμως, εκτός από αυτές, υπάρχουν και άλλες με σημαντική ποσότητα όπως το ροδάκινο, το guava, το καρπούζι, η παπάγια και το κόκκινο grapefruit.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά και περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Β1, το φολικό οξύ, η βιταμίνη Α, το μαγνήσιο, το κάλιο, ο σίδηρος, το ασβέστιο κ.ά. Είναι δε πλούσιο σε πολύτιμα φυτοχημικά, όπως β-καροτένιο, ισοθιοκυανάτες και ινδόλες, τα οποία έχουν αντικαρκινική δράση.
Η ουσία ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C) φαίνεται να αλλάζει τα επίπεδα οιστρογόνων και να αυξάνει τα επίπεδα των προστατευτικών ενζύμων στο σώμα. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να επιβραδύνει ή και να σταματήσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον μαστό, τον προστάτη και σε άλλα σημεία. Μικρές μελέτες στον άνθρωπο έδειξαν ότι μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη προ-καρκινικών νεοπλασιών στον τράχηλο της μήτρας, καθώς και θηλώματα στο λαιμό.

Μια άλλη ουσία, η DIM (διινδολυμεθάνιο), έχει κατασταλτική δράση ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και κατ’ επέκταση την εξάπλωση του καρκίνου. Επιπλέον, η ουσία σουλφοραφάνη έχει αντιμικροβιακή δράση και φαίνεται να εξουδετερώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο είναι η βασική αιτία ανάπτυξης έλκους στο στομάχι.

Ντομάτα μπρόκολο

Ντομάτα και Μπρόκολο

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι όταν συνδυαστεί η κατανάλωση ντομάτας με μπρόκολο, τότε τα οφέλη για την υγεία είναι ακόμα καλύτερα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cancer Research έδειξε ότι οι όγκοι προστάτη μεγάλωναν με πολύ πιο αργό ρυθμό σε ποντίκια που κατανάλωναν σκόνη ντομάτας και μπρόκολου συγκριτικά με εκείνα που κατανάλωναν ένα από τα δυο ή έπαιρναν συμπλήρωμα μόνο με λυκοπένιο. Σύμφωνα μάλιστα με επιδημιολογικές μελέτες, όσοι κατανάλωναν πολύ μπρόκολο και ντομάτα 3 έως 5 φορές την εβδομάδα είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη κατά 30%.

Σωστή επιλογή και μαγείρεμα

Επιλέξτε ντομάτες σφιχτές και με έντονο χρώμα. Φυλάξτε τες σε θερμοκρασία δωματίου και καταναλώστε μέσα σε μερικές μέρες. Από τις έτοιμες σάλτσες που κυκλοφορούν επιλέξτε αυτές που βρίσκονται σε γυάλινο βάζο ή χάρτινο κουτί και όχι όσες διατηρούνται σε κονσέρβα. Ακόμη, μπορείτε να προσθέσετε στα πιάτα σας λιαστές ντομάτες ή κόκκινες ψητές πιπεριές για καλύτερο θρεπτικό αποτέλεσμα αλλά και νοστιμιά!

Ερευνητές που μελέτησαν τα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα βρήκαν ότι ήταν υψηλότερα σε όσους είχαν καταναλώσει μαγειρεμένες ντομάτες συγκριτικά με όσους είχαν καταναλώσει ωμές ή είχαν πιει χυμό ντομάτας. Κάτι τέτοιο δείχνει ότι το λυκοπένιο σε προϊόντα ντομάτας, όπως η σάλτσα ή η πάστα μπορεί να απορροφάται καλύτερα από το σώμα σε σχέση με το λυκοπένιο από ωμές ντομάτες. Επιπλέον, όταν αυτό καταναλώνεται ταυτόχρονα με μικρή ποσότητα λαδιού ή λιπαρών γενικότερα, αυξάνεται η ποσότητα που απορροφάται στο έντερο.

Με το μπρόκολο ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Η υπερβολική θερμοκρασία καταστρέφει τα ωφέλιμα συστατικά του. Είναι προτιμότερο να το μαγειρεύετε στον ατμό ή να το σοτάρετε. Επίσης, οι πολύτιμες ενώσεις του ενεργοποιούνται αφού αυτό κοπεί και έτσι, είναι προτιμότερο να κόβετε τα μπουκετάκια στη μέση ή σε τέταρτα και να τα αφήνετε να καθίσουν για 5΄πριν το μαγείρεμα.

Προκειμένου να επωφεληθείτε από αυτό τον συνδυασμό, μερικές έξυπνες προτάσεις είναι οι εξής:

 • Φτιάξτε ντοματόσουπα – ένα πιάτο που στο εξωτερικό έχει την τιμητική του – και συνοδέψτε το με σαλάτα μπρόκολο
 • Προσθέστε κομματάκια από μπρόκολο στην αγαπημένη σας πίτσα. Μην ξεχάσετε να είστε γενναιόδωροι με την ποσότητα τις σάλτσας.
 • Στην κόκκινη σάλτσα για τα ζυμαρικά σας μπορείτε να προσθέσετε μπρόκολο, όπως και κρεμμύδια, μανιτάρια, σκόρδο ή οποιοδήποτε άλλο λαχανικό επιθυμείτε.
 • Σε μορφή συμπληρώματος. Πλέον, υπάρχουν συμπληρώματα που προσφέρουν τα ωφέλιμα συστατικά των τροφών αυτών. Το Alexin της Health Sign είναι ένα από αυτά. Πρόκειται για ένα διατροφικό συμπλήρωμα, το οποίο συνδυάζει τα αντιοξειδωτικά από το μπρόκολο και το λυκοπένιο ντομάτας και προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες. Προστατεύει έτσι την όραση, τον προστάτη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Απολαύστε λοιπόν συνταγές με ντομάτα και μπρόκολο, δημιουργήστε και αυτοσχεδιάστε νόστιμα πιάτα και επωφεληθείτε από τα όσα έχουν να σας προσφέρουν. Εάν θέλετε να βρείτε τις ωφέλιμες αυτές ουσίες σε μεγαλύτερη συγκέντρωση, υπάρχει πάντα η επιλογή των διατροφικών συμπληρωμάτων που μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες σας.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share