Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022

Αυτό είναι το ολέθριο λάθος που κάνουμε όλοι με την αποθήκευση του ψωμιού

Προσοχή!

5 Αυγούστου 2020 15:05
Αυτό είναι το ολέθριο λάθος που κάνουμε όλοι με την αποθήκευση του ψωμιού
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Θέλετε να διατηρήσετε το ψωμί σας φρέσκο για περισσότερες μέρες και το βάζετε στο ψυγείο; Αν ναι, τότε κάνετε ένα μεγάλο λάθος και πρέπει να σταματήσετε άμεσα. Αν πάλι δεν το αποθηκεύσατε και μπαγιάτεψε, δείτε εδώ πώς θα το κάνετε και πάλι πεντανόστιμο.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο, το ψωμί αλλοιώνεται μόλις μπαίνει στην συντήρηση, λόγω των συστατικών του. Αντίθετα, διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση αν μπει στην κατάψυξη.

Δείτε στο βίντεο τι προτείνουν οι ειδικοί:

Μούχλιασε το ψωμί στο ψυγείο; Αν κόψεις μόνο το χαλασμένο σημείο τότε θα...

Βρήκες το ψωμί σου μουχλιασμένο σε ένα σημείο του και πιστεύεις ότι αν απλά αφαιρέσεις αυτό το κομμάτι μπορείς άνετα να απολαύσεις το υπόλοιπο; Μέγα λάθος! Φυσικά δεν μιλάμε για ένα ψωμί που έχει απλά ξεραθεί ή μπαγιατέψει αυτό τρώγεται με άνεση, δείτε εδώ πώς θα το επαναφέρετε στην αρχική του μορφή και θα φαίνεται σαν μόλις να βγήκε από το φούρνο.

Σύμφωνα με το Science Insider δεν είναι ποτέ ασφαλές να τρώμε το ψωμί που έχει αρχίσει να μουχλιάζει. Κι αυτό γιατί η μούχλα είναι μύκητας, που έχει μεν ένα εμφανές τμήμα, αλλά ταυτόχρονα σχηματίζει ένα μεγάλο υπόγειο «δίκτυο» ριζών που είναι αόρατο με γυμνό μάτι.

Τι σημαίνει αυτό; Όταν η μούχλα έχει πια σχηματίσει εμφανείς αλλοιώσεις επάνω στο ψωμί, αυτό που βλέπουμε είναι τα λεγόμενα σποράγγεια του μύκητα. Κάθε σποράγγειο απελευθερώνει δεκάδες χιλιάδες σπόρια κι έτσι, ακόμη κι αν δεν το βλέπεις με τα μάτια σου, στην πραγματικότητα ολόκληρη η συσκευασία του ψωμιού έχει μολυνθεί με τον μύκητα.

undefined

Αν αποφασίσεις τελικά να φας το αλλοιωμένο ψωμί, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι παίρνετε πολύ μεγάλο ρίσκο. Αν και μπορεί να είσαι συμφιλιωμένος με τους μύκητες και να τρελαίνεσαι για μανιτάρια ή ροκφόρ, δεν σημαίνει ότι όλοι είναι ασφαλείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ειδικότερα, μπορεί πολλά είδη μυκήτων και μούχλας είναι αβλαβή για τον άνθρωπο, κάποια άλλα όμως μπορεί να προκαλέσουν από ήπιες ενοχλήσεις όπως μια αλλεργία έως και θανατηφόρες επιπλοκές.

Και επειδή τα είδη μούχλας που εμφανίζονται στα τρόφιμα είναι πολλά και είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβεις ποιο έχει εμφανιστεί στο ψωμί σου. Επομένως, η πιο ασφαλής λύση είναι απλώς να πετάξεις το μουχλιασμένο ψωμί και να αγοράσεις ένα φρέσκο.

Το βίντεο του Science Insider για το μουχλιασμένο ψωμί:

TAGS
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share