Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το πιο εύκολο και γρήγορο αλμυρό κέικ ψωμιού με τυρί και ζαμπόν!

Υπέροχο!

31 Ιουλίου 2020 13:39
Το πιο εύκολο και γρήγορο αλμυρό κέικ ψωμιού με τυρί και ζαμπόν!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολύ γρήγορη και εύκολη συνταγή που είναι έτοιμη σε λιγότερο από 20 λεπτά για το πιο νόστιμο αλμυρό κέικ ψωμιού με τυρί και ζαμπόν!

Υλικά

12-15 φέτες ψωμί του τοστ

10-12 φέτες ζαμπόν

8 φέτες του τοστ κίτρινο τυρί

70 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα

250 ml γάλα

2 αβγά

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, το γάλα και την παρμεζάνα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα ταψί βάζουμε μια στρώση από τις φέτες ψωμιού, στη συνέχεια καλύπτουμε με τυρί και ζαμπόν και από πάνω προσθέτουμε ξανά τις φέτες και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.

Στο τέλος ρίχνουμε το μίγμα με τα αυγά και την παρμεζάνα και ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά.

Αυθεντική βουνίσια τυρόπιτα με κατίκι και φέτα

Οι τυρόπιτες είναι παράδοση στην Ελλάδα γι' αυτό και ανά περιοχή αλλάζουν ονομασία, υλικά και τρόπο παρασκευής, για παράδειγμα, δείτε εδώ την τυρόπιτα που "κατάγεται" από την Ήπειρο. Το Athensmagazine.gr σήμερα σας φέρνει μια ιδιαίτερη συνταγή από το Καρπενήσι και δεν είναι άλλη από την τυρόπιτα με φέτα και κατίκι που είμαστε σίγουροι πως θα λατρέψετε και θα φτιάχνετε ξανά και ξανά. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε υλικά και εκτέλεση.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό για πίτες, κοσκινισμένο
  • Μισή κουταλιά αλάτι
  • 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • νερό εμφιαλωμένο ανθρακούχο «όσο πάρει» ή νερό πηγής, περίπου 1ποτήρι

Για το καλύτερο άνοιγμα του φύλλου

3 κ.σ. νισεστέ και λίγο αλεύρι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό τυρί φέτα
  • 800 γρ. ανθότυρο
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 200 γρ. τυρί τσαλαφούτι Καρπενησίου ή κατίκι Δομοκού ή άλλο κρεμώδες τυρί
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 φλιτζανάκι υγρή σόδα
  • 6 αυγά χωριάτικα
  • Ελαιόλαδο ή βούτυρο ντόπιο

Για το φινίρισμα

50 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

Τρόπος παρασκευής

  • Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη που θα πρέπει να είναι εύπλαστη και μέτρια, ούτε σκληρή ούτε όμως και μαλακή.
  • Στο πάγκο της κουζίνας βάζουμε το αλεύρι και στη μέση δημιουργούμε ένα κενό για να βάλουμε τα υγρά υλικά.
  • Πασπαλίζουμε με αλάτι.
  • Ζυμώνουμε δυνατά και μόλις η ζύμη ξεκολλά από τα χέρια μας είναι έτοιμη.
  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα και αμέσως μετά με τον πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα.
  • Για μεγαλύτερη ευκολία πασπαλίζουμε τον πλάστη και τον πάγκο μας με το μείγμα αλεύρι και νισεστέ
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Με ένα πινέλο περνάμε με ελαιόλαδο ένα ταψί για πίτες Νο38.
  • Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο το στρώνουμε στο ταψί και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, απλώνουμε και το δεύτερο φύλλο και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα γέμισης.
  • Την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.
  • Στρώνουμε ένα φύλλο και καλύπτουμε τη γέμιση.
  • Το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε και την υπόλοιπη γέμιση, που τη στρώνουμε ομοιόμορφα για να καλύψει όλη την επιφάνεια του φύλλου.
  • Ρίχνουμε λίγο σιμιγδάλι ακόμα και καλύπτουμε τη γέμιση με δύο φύλλα ραντίζοντας το καθένα με ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τις άκρες γύρω από το ταψί όσο έχει μείνει και το γυρίζουμε προς τα μέσα.
  • Τρυπάμε την επιφάνεια του φύλλου με ένα πιρούνι και κόβουμε βαθιά σε κομμάτια.
  • Περνάμε την επιφάνεια της πίτας με βούτυρο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα και ίσως λίγο παραπάνω.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει η πίτα, για 20 λεπτά και σερβίρουμε.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share