Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι!

Δείτε την συνταγή

19 Ιουλίου 2020 20:25
Μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι, μια εξαιρετική πρόταση για όσους θέλουν να διατηρήσουν την σιλουέτα τους, και να αποφύγουν τα περιττά λίπη. Ακόμα σας έχουμε και τα κατάλληλα tips για να τα κάνετε πιο γευστικά.

Υλικά για 3 μερίδες:

  • 1 φλιτζάνι βρασμένα φασόλια λευκά ή κόκκινα
  • 1 καρότο ½ κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 3 μικρές πατάτες
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι καλαμπόκι
  • 7 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • ½ σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • λίγο μαϊντανό
  • ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι
  • ρίγανη

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια σε κρύο νερό. Το πρωί τα πλένουμε καλά και τα βράζουμε σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα, τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να λιώνουν με το πιρούνι (καλύτερα τα καρότα βάλτε τα να βράσουν πριν από τις πατάτες) Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά μαζί με τα μπαχαρικά και με 1-2 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά.

Αφού κρυώσει το μίγμα, εκτός ψυγείου, με ελαφρά αλευρωμένες παλάμες, πλάθουμε κεφτεδάκια με τα χέρια μας και τα περνάμε πάλι από τη φρυγανιά. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα (αντικολλητικό χαρτί) στο ταψί και στο φούρνο στο γκριλ στους 200 °C για 30 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο.

Εξαιρετική επιλογή για νηστεύοντες και χορτοφάγους. Χαμηλά σε θερμίδες, άνετα μπορεί να αποτελέσει συνοδευτικό (σε μικρή ποσότητα) κάποιας πηγής πρωτεΐνης (κρέας, ψάρι, θαλασσινό). Αν κανείς το θέλει ως κύριο, κόψτε και λίγη σαλάτα δίπλα.

Το τέλειο μπιφτέκι! Αυτός είναι ο ιδανικός χρόνος ψησίματος

Το μπάρμπεκιου το καλοκαίρι είναι αγαπημένη συνήθεια και τα μπιφτέκια είναι από τις πιο συνηθισμένες επιλογές, κάθε φορά που ανάβουμε κάρβουνα. Επίσης, δείτε εδώ μερικά tips για να κάνετε νόστιμα και αφράτα μπιφτέκια

Αν και τα καλοψημένα μπιφτέκια αποτελούν τη δημοφιλέστερη επιλογή, υπάρχουν και εκείνοι που τα προτιμούν λιγότερα ψημένα. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή τόσο στη θερμοκρασία όσο και στους χρόνους ψησίματος ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε το μπιφτέκι μας ακριβώς έτσι όπως το θέλουμε.

Ειδικότερα, οι ιδανικές θερμοκρασίες ψησίματος μπιφτεκιών είναι μεταξύ 190 και 200 βαθμών Κελσίου. Στις ψησταριές με υγραέριο αυτή η θερμοκρασία επιτυγχάνεται σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε ψησταριά με κάρβουνα, φροντίστε αυτά να έχουν απλωθεί ομοιόμορφα. Σε κάθε περίπτωση, η ψησταριά θα πρέπει να έχει προθερμανθεί καλά, πριν ξεκινήσει το ψήσιμο.

Όσο για τους χρόνους ψησίματος, να θυμάστε ότι:

  • Για medium-rare μπιφτέκια που είναι κόκκινα στο εσωτερικό τους, ψήνετε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Για medium μπιφτέκια, που είναι ροζ στο εσωτερικό τους, ψήνετε για 4 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Για medium-well μπιφτέκια, που είναι ελάχιστα ροζ στο εσωτερικό τους, ψήνετε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Για well-done μπιφτέκια, ψήνετε για 8-10 λεπτά από κάθε πλευρά.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share