Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το απόλυτο μυστικό για να μη σας σπάνε τα αυγά όταν τα βράζετε

Θα σας λύσει τα χέρια!

10 Ιουνίου 2020 12:17
Το απόλυτο μυστικό για να μη σας σπάνε τα αυγά όταν τα βράζετε

Σε όλους μας έχει συμβεί, εκεί που βράζουμε τα αυγά, κάποια να σπάνε. Μετά το κόλπο με την πετσέτα στον πάτο της κατσαρόλας, το Athensmagazine.gr σαν φέρνει ένα ακόμη μυστικό για να μην ξαναδείτε ποτέ ραγισμένο βραστό αυγό.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και όχι απευθείας από το ψυγείο. Η απότομη διαφορά θερμοκρασία δημιουργεί ρωγμές και σπάνε αμέσως. Επίσης, θα πρέπει να σεβαστείτε το χρόνο βρασμού του αυγού. Διαφέρει, ανάλογα με τον τύπο των αυγών που θέλετε να βράσετε. Μετρήστε κατά μέσο όρο 10 λεπτά αν το θέλετε σκληρό, 6 λεπτά για ένα αυγό με το κρόκο λιγάκι ρευστό και 3 λεπτά για ένα αυγό μελάτο.

Αλλά μερικές φορές σπάει το τσόφλι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, και αυτό λόγω της υπερβολικής, υψηλής θερμοκρασίας ή το πολύ βράσιμο.

Για να αποφύγετε το βράσιμο, προσθέστε στο νερό 1 κουταλάκι ξύδι ανά αυγό. Το ξύδι έχει την ιδιότητα να σφίγγει το τσόφλι και να το σκληραίνει.

Δώστε βάση: Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τρώτε ολόκληρα τα αυγά

Ξέρετε ποιος είναι ο λόγος που πρέπει να τρώτε ολόκληρο το αυγό σας; Το Athensmagazine.gr έμαθε και σας παρουσιάζει παρακάτω.

Το αυγό αποτελεί μια πλήρη τροφή, καθώς περιέχει πολλές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Περιέχει επίσης ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ και σίδηρο. Πολλοί άνθρωποι που κάνουν δίαιτα ή προσέχουν τη διατροφή τους -δείτε εδώ ένα πρόγραμμα διατροφής- για λόγους υγείας, αποφεύγουν να τρώνε αυγά ή καταναλώνουν μόνο τα ασπράδια και αποκλείουν τους κρόκους.

Αν ανήκετε σε αυτούς, είναι καιρός να αλλάξετε στάση: Μελέτες που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζουν, ότι δεν λαμβάνουμε αρκετή χολίνη από τη διατροφή και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε είναι να τρώμε τους κρόκους των αυγών.

Η πρόσληψη χολίνης είναι εξαιρετικά σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Η επαρκής πρόσληψη χολίνης από τη μητέρα συνδέεται με καλύτερες μαθησιακές επιδόσεις του παιδιού, καλύτερη όραση και μνήμη.

Η κατανάλωση ολόκληρων αυγών προλαμβάνει τη γήρανση του εγκεφάλου, βελτιώνει τη μνήμη, προστατεύει το συκώτι και ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις. Ειδικά ο κρόκος του αυγού βοηθά τη βελτίωση της όρασης. Τρώγοντας δύο ολόκληρα αυγά κάθε μέρα, παίρνετε τη μισή ημερήσια ποσότητα χολίνης που έχει ανάγκη ο οργανισμός.

Αυγά και εγκέφαλος

Φινλανδοί ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή 2.497 ανδρών ηλικίας μεταξύ 42 και 60 ετών που δεν είχαν διαγνωστεί με διαταραχές μνήμης. Κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου 22 ετών, 337 από αυτούς παρουσίασαν κάποια νευρολογική διαταραχή, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να αφορά το Αλτσχάιμερ.

Όπως εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης, "ούτε η χοληστερίνη ούτε η κατανάλωση αυγών συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας ή νόσου του Αλτσχάιμερ".

Η πρόσληψη αυγών συσχετίστηκε με καλύτερη απόδοση σε νευροψυχολογικά τεστ και εξετάσεις εκτελεστικής λειτουργικότητας. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μια διατροφή υψηλή σε χοληστερίνη ή η συχνή κατανάλωση αυγών δεν αυξάνουν τον κίνδυνο διαταραχών μνήμης ακόμη και σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση. Άλλη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 12%.

TAGS
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share