Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Λιώνετε την ντομάτα στο μίξερ; Μην το ξανακάνετε ποτέ!

Προσοχή!

9 Ιουνίου 2020 14:38
Λιώνετε την ντομάτα στο μίξερ; Μην το ξανακάνετε ποτέ!

Μέχρι πρότινος πιστεύαμε πως η χρήση φρέσκιας ντομάτας είναι πολύ πιο υγιεινή στα φαγητά μας παρά της τυποποιημένης είτε σε κονσέρβα είτε σε χάρτινη συσκευασία. Κι όμως, αν χρησιμοποιήσουμε τη φρέσκια ντομάτα με λάθος τρόπο δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά με τη σάλτσα του εμπορίου.

Έχουμε δει κι άλλες φορές πως με μια απλή κίνηση μπορούμε να "καταστρέψουμε" μια ντομάτα, για παράδειγμα, δείτε εδώ για ποιο λόγο είναι λάθος να προσθέτουμε αλάτι στη ντομάτα. Ένα ακόμη ολέθριο λάθος μας είναι να βάλουμε τη ντομάτα στο μίξερ, μια κίνηση που συνηθίζουμε σχεδόν όλοι μας για χάριν ευκολίας. Γιατί όμως κάτι τέτοιο μπορεί να είναι λάθος;

Πρώτον και κύριον κατά αυτόν τον τρόπο κάνουμε τη ντομάτα να χάσει την αντικαρκινική της δράση, εν συνεχεία η ντομάτα μας γίνεται "νερό" με αποτέλεσμα να μην πήζει ποτέ και το φαγητό μας να μην αποκτά εκείνη την παχύρρευστη σάλτσα που επιθυμούμε κατά συνέπεια θα αναγκαστούμε να προσθέσουμε πελτέ ή τυποποιημένη. Αυτό σημαίνει πως η κίνηση μας να κάνουμε το φαγητό μας πιο υγιεινό και με λιγότερα συντηρητικά πάει χαμένη.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε λοιπόν είναι να ψιλοκόψουμε την φρέσκια μας ντομάτα ούτως ώστε να μείνει και λίγη σάρκα που θα βοηθήσει το φαγητό μας να "πήξει" και παράλληλα θα διατηρήσει τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά της.

Προσοχή! Μην τρώτε κονσέρβα ντομάτας - Είναι επικίνδυνη για...

Οι ντομάτες σε όλες τις μορφές, είτε φρέσκια, είτε σε χυμό, είτε σε πελτέ, είναι ένα υλικό που βρίσκεται σε όλα τα σπίτια και χρησιμοποιείται σε πάμπολλα φαγητά. Έχουμε δει και άλλες φορές να αποδεικνύεται λάθος κάτι που για εμάς ήταν καθημερινό συνήθειο, για παράδειγμα, δείτε εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να βάζετε ντομάτα στη μαρουλοσαλάτα σας.

Αν στο σπίτι σας υπάρχουν κονσέρβες ντομάτας, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τις πετάξετε γιατί βάζετε τον οργανισμό σας σε μεγάλο κίνδυνο. Γιατί όμως; Το εσωτερικό των περισσότερων κονσερβών περιέχει bisphenol-A (BPA), ένα συνθετικό οιστρογόνο που έχει συσχετιστεί με ασθένειες που σχετίζονται από αναπαραγωγικά προβλήματα, μέχρι καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και παχυσαρκία.

Δυστυχώς, η οξύτητα της ντομάτας προκαλεί τη διείσδυση του BPA στην τροφή, ενώ μελέτες δείχνουν ότι στους περισσότερους ανθρώπους ανιχνεύονται υψηλά επίπεδα γεγονός που επηρεάζει την παραγωγή σπέρματος και ενδέχεται να προκαλέσει χρωμοσωμικές βλάβες στα ωάρια των ζώων. Προτιμήστε, λοιπόν, τομάτες σε γυάλινα δοχεία ή σε χάρτινες συσκευασίες, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και το αναπαραγωγικό σας ασφαλές.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share