Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Βάζετε πελτέ ντομάτας στα κοκκινιστά σας; Σταματήστε το αμέσως!

Προσοχή!

21 Μαΐου 2020 08:07
Βάζετε πελτέ ντομάτας στα κοκκινιστά σας; Σταματήστε το αμέσως!

Ο πελτές ντομάτας είναι ένα από τα βασικότερα υλικά όταν φτιάχνουμε κοκκινιστά φαγητά, ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Δίνει παραπάνω ένταση και γεύση στο φαγητό μας και πολλές φορές βοηθάει και στην πυκνότητα της σάλτσας. Κι όμως, είναι λάθος να συμπληρώνουμε στη σάλτσα μας πελτέ. Γιατί όμως;

Η προσθήκη του πελτέ σε υγρό όπως ζωμό, κρασί ή νερό δεν δίνει στην ευκαιρία τη σάλτσα να ασκήσει την συμπυκνωμένη γεύση της . Επουδενί δεν τον προσθέτουμε όταν έχουν μπει τα υγρά υλικά στο σκεύος μας.

Σε οποιαδήποτε συνταγή μπορείτε να προσθέσετε πελτέ ντομάτας. Αυτό το κόλπο σας επιτρέπει να ενισχύσετε τα πιάτα με βάση την τεχνική του σοταρίσματος, όπως ακριβώς κάνουμε για τα αρωματικά υλικά (σκόρδο και κρεμμύδια). Τι πιο απλό όμως από το να φτιάξετε μια τέλεια σπιτική και χειροποίητη σάλτσα; Δείτε εδώ την τέλεια συνταγή για να έχετε πάντα έτοιμη και φρέσκια σάλτσα ντομάτας.

Πρέπει λοιπόν να “μαγειρέψετε” τον πελτέ ντομάτας για να τον καραμελώσετε και να βγάλει όλη τη γεύση του και τα αρώματά του στο φαγητό. Αυτό συμβαίνει αν το προσθέσετε στο τηγάνι ή την κατσαρόλα μαζί με τα βότανα και τα μπαχαρικά σας, αφού πρώτα τα μαγειρέψετε.

Έτσι, εάν η συνταγή λέει να σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για πέντε λεπτά και στη συνέχεια να προσθέσετε το σκόρδο, σε αυτό το σημείο πρέπει να προσθέσετε τον πελτέ ντομάτας. Χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά για να σκουρύνει στο χρώμα και να απελευθερώσει τη γεύση του. Μην προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας όταν σοτάρετε τα κρεμμύδια σας, γιατί θα καεί και τα κρεμμύδια δεν θα έχουν την ευκαιρία να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

Βάζετε άνηθο στις γεμιστές ντομάτες σας; Σταματήστε το αμέσως!

Τα γεμιστά είναι ένα φαγητό αμιγώς καλοκαιρινό μιας και τόσο οι ντομάτες όσο και οι πιπεριές ευδοκιμούν αυτή την περίοδο. Είναι ένα φαγητό, παραδοσιακό, μαμαδίστικο, πεντανόστιμο και με ελάχιστες θερμίδες. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να αντισταθείς. Τι λάθος όμως μπορεί να κάνουμε σε ένα τέτοιο φαγητό παρά τις συνταγές που μας έχουν αφήσει παρακαταθήκη οι γιαγιάδες μας;

Τα γεμιστά έχουν κάποια βασικά βήματα κατά την παρασκευή τους, όπως και για τα υλικά που χρησιμοποιούνται, αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και παραλλαγές. Σχετικά με τα μυρωδικά που θα χρησιμοποιηθούν στη γέμιση οι απόψεις διίστανται, οι μεγαλύτεροι όμως σεφ προτείνουν να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά μαϊντανός και δυόσμος και όχι άνηθος όπως πολλοί συνηθίζουμε να κάνουμε.

Ο λόγος είναι πως ο άνηθος είναι ένα μυρωδικό με πολύ έντονη γεύση και σε τελείως διαφορετικό... μοτίβο από τα γεμιστά και τα κοκκινιστά φαγητά. Και μιας και μιλάμε για κοκκινιστά, δείτε για ποιο λόγο δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε φρέσκια ντομάτα στα κοκκινιστά σας.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε να φτιάξετε γεμιστά προσέξετε πολύ καλά τη γέμιση και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share