4 ασπράδια σε μαρέγκα ή κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί και ξύσμα πορτοκάλι
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε μια μικρή ταρτιέρα με διάσταση βάσης 20 εκ. και βάθους 3 εκ. Εναλλακτικά βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι με αποσπώμενη βάση 20 εκ. και φροντίζετε όταν βάλετε το μείγμα βάσης να το στρώσετε περιμετρικά στα τοιχώματα σε ύψος 3 εκ.
Γιατηβάση: Θρυμματίζετε σε μούλτι τα μπισκότα σε σκόνη (σαν τριμμένη φρυγανιά). Προσθέτετε και το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν και να έχετε ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο. Ρίχνετε το μείγμα μέσα στη ταρτιέρα και την στρώνετε (πιέζοντάς τη ελαφρώς με τα χέρια σας) στη βάση και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Πασπαλίζετε από πάνω τη 1/2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού και τη ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 5 λ περίπου για να πάρει η βάση ένα ελαφρώς χρυσό χρώμα. Την αφαιρείτε (χωρίς να σβήσετε το φούρνο) και την αφήνετε στην άκρη να κρυώνει.
Για τη γέμιση: Βάζετε σε ένα μπολ τους κρόκους αυγών και τα χτυπάτε με το μίξερ, σε υψηλή ταχύτητα, για 3-4 λ ή μέχρι να αφρατέψουν καλά. Προσθέτετε σταδιακά το ζαχαρούχο γάλα, τη 1 κ.σ. ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζετε για λίγο το χτύπημα να ενσωματωθούν τα υλικά.
Ρίχνετε το μείγμα στη ταρτιέρα, πάνω από τη ψημένη βάση, ισιώνετε την επιφάνεια και ψήνετε τη τάρτα στο ζεστό φούρνο για 12 λ ή μέχρι όταν πιέσετε με την ανάποδη ενός κουταλιού τη γέμιση θα έχει σφίξει και θα “στέκεται”. Αφαιρείτε τη τάρτα από το φούρνο και την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει καλά.
Μόλις κρυώσει τη βάζετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή μέχρι να κρυώσει πολύ καλά.
Για το γαρνίρισμα: Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε τους κρόκους αυγών για διακόσμηση, πριν βάλετε τη τάρτα για ψήσιμο στο φούρνο, χτυπάτε τα ασπράδια με 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη σε πηχτή μαρέγκα και με ένα κορνέ κάνετε μικρές ροζέτες πάνω στη γέμιση. Ψήνετε κανονικά και τη σερβίρετε με ξύσμα πορτοκαλιού. Διαφορετικά χτυπάτε κρέμα γάλακτος πλήρη σε σαντιγί, γαρνίρετε τη τάρτα με κορνέ και πασπαλίζετε με ξύσμα πορτοκαλιού.