Ζουμερά και υγιεινά μπιφτέκια γαλοπούλας!
Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!
Η ομάδα του Athensmagazine.gr σας βρήκε την πιο εύκολη συνταγή για ζουμερά μπιφτέκια γαλοπούλας που θα λατρέψετε!
Η συνταγή για τα μπιφτέκια δε θα μπορούσε παρά να είναι Μεσογειακή. Χρησιμοποιήσαμε τα κλασσικά υλικά που βρίσκουμε στους κιμάδες των Μεσογειακών συνταγών (κεφτέδες, κεμπάπ κ.α.): ξερή ρίγανη, δυόσμο, κρεμμύδι, σκόρδο και αυγό. Κατά τη γνώμη μας αυτός ο συνδυασμός των υλικών είναι πάντα επιτυχημένος.Αν πάλι νηστεύεις, ρίξε μια ματιά σε αυτά τα λαχταριστά μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι.
Υλικά:
- 350γρ κιμάς γαλοπούλας (από μηρό κατά προτίμηση)
- 1/2 ασπράδι, χτυπημένο
- 60γρ (1 μικρό) κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
- 5-6 μεγάλα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
- αλάτι, πιπέρι
Για τα burgers (προαιρετικά)
- 4 μέτρια ψωμάκια για χάμπουργκερ
- 1 μέτρια ντομάτα (250γρ), σε φέτες
- 1-2 φύλλα μαρουλιού, χοντροκομμένα
- 1 μικρό κρεμμύδι (60γρ), σε λεπτές φέτες
- 4 κ.σ. μουστάρδα απαλή
- 6 κ.σ. μαγιονέζα
- 4 κ.γ. sweet pickle relish ή φέτες από αγγουράκια πίκλες (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
Προετοιμασία:
- Χτυπάμε το μισό ασπράδι με σύρμα (αβγοδάρτης) μέχρι να γίνει αφρός.
- Ανακατεύουμε με τα χέρια όλα τα υλικά των μπιφτεκιών σε ένα μέτριο μπολ. Σκεπάζουμε καλά με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον 40 λεπτά.
- Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και χωρίζουμε τον κιμά σε 4 κομμάτια. Πλάθουμε 4 μπιφτέκια.
Στο σημείο αυτό μπορούμε:
1.Να μαγειρέψουμε τα μπιφτέκια σε ένα ελαφρά λαδωμένο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, να χαμηλώσουμε τη φωτιά στο μέτριο, να γυρίσουμε τα μπιφτέκια και να συνεχίσουμε το ψήσιμό τους για 8 με 10 λεπτά ακόμα. Δεν γεμίζουμε το τηγάνι με όλα τα μπιφτέκια, μαγειρεύουμε τα 2 πρώτα μπιφτέκια μαζί και μετά τα άλλα 2.
2. Να ψήσουμε τα μπιφτέκια στο μπάρμπεκιου ή στο φούρνο (180 βαθμοί για 25-30 λεπτά).
Όταν τα μπιφτέκια είναι έτοιμα, τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν τουλάχιστον για 5 λεπτά πριν τα σερβίρουμε.
Προαιρετικά (για Burgers):
- Ανοίγουμε τα ψωμάκια των burgers στη μέση και φρυγανίζουμε την κομμένη πλευρά τους σε ένα τηγάνη (ή στο γκριλ του φούρνου μας).
- Αλείφουμε 1,5 κ.σ. μαγιονέζας στο κάτω ψωμάκι του κάθε burger και προσθέτουμε (αν θέλουμε) 1 κ.γ. sweet pickle relish ή αγγουράκι τουρσί από πάνω.
- Προσθέτουμε το μπιφτέκι. Προσθέτουμε μια φέτα ντομάτας και αλατίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε λίγο μαρούλι.