Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Γλυκό ψυγείου με ζαχαρούχο γάλα, φρυγανιές και άλλα λίγα υλικά!

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

20 Ιανουαρίου 2020 10:20
Γλυκό ψυγείου με ζαχαρούχο γάλα, φρυγανιές και άλλα λίγα υλικά!

Ένα απλό γλυκό ψυγείου με βάση φτιαγμένη από σιροπιασμένες φρυγανιές και κρέμα σοκολάτας μια βελούδινη , σοκολατένια πατισσερί. Όσο για το καραμελωμένο , ζαχαρούχο γάλα έρχεται να προσθέσει αυτό ακριβώς που χρειάζεται το γλυκό για να απογειωθεί!

Μια απλή , ανάλαφρη σαντιγύ και λίγη τρούφα σοκολάτας αρκούν για να συμπληρώσουν το αποτέλεσμα…Όσοι το έχουν δοκιμάσει , έχουν απλά ξετρελαθεί. Το ζαχαρούχο γάλα μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω σε κλασικά γλυκά, όπως και στο μωσαικό!

Υλικά :

12-14 φρυγανιές κατά προτίμηση σικάλεως

Για το σιρόπι :
1 1/2 φλ.τσ. νερό
1 φλ.τσ. ζάχαρη
1-2 κ.σ. ποτό (κονιάκ ή ρούμι)

Για την κρέμα σοκολάτας :
125 γρ. κουβερτούρα υγείας
650 ml. γάλα
50 γρ. κορν φλάουρ
2 αυγά
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη

Επιπλέον για το γλυκό:
1 κουτί καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
1 φακελάκι σαντιγύ σε σκόνη τύπου Garni +200 ml. φρέσκο γάλα για την παρασκευή του
Μια χούφτα τρούφα (κατά προτίμηση με σοκολατα γάλακτος) για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε τις φρυγανιές σε ένα παραλληλόγραμμο σκεύος 20×30 και ετοιμάζουμε το σιρόπι : Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3 λεπτά . Σιροπιάζουμε τις φρυγανιές φροντίζοντας να μοιράσουμε το σιρόπι ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.

Ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας :

Βάζουμε το γάλα στη φωτιά να ζεσταθεί και λίγο πριν έρθει σε σημείο βρασμού ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα κομματιασμένη και ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα εντελώς και να έχουμε ένα “σοκολατένιο” γάλα. Παράλληλα , σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα αυγά , τη ζάχαρη , το κορν φλάουρ και μια κουταλιά ζεστό γάλα από την κατσαρόλα και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής κρέμα . Όταν βράσει το γάλα , αδειάζουμε το περιεγχόμενο του μπωλ μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με το σύρμα . Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά αφού η κρέμα “δένει” πολύ γρήγορα .

Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στις σιροπιασμένες φρυγανιές κι από πάνω απλώνουμε το καραμελωμένο γάλα κουταλιά-κουταλιά.

Χτυπάμε την σκόνη βανίλιας (garni) με το κρύο γάλα για 4-5 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά σαντιγύ και όταν το γλυκό έχει κρυώσει εντελώς , την απλώνουμε στην επιφάνεια . Πασπαλίζουμε με την τρούφα και παγώνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!

Σημ. : Το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα καλό είναι να το έχουμε ετοιμάσει από την προηγούμενη μέρα . Καλό είναι μάλιστα να ετοιμάζουμε τρία ή τέσσερα κουτιά μαζί και να τα φυλάσσουμε στο ντουλάπι αφού διατηρούνται για αρκετό καιρό.

Πανεύκολο γλυκό ψυγείου με κανέλα και φρυγανιές!

Πανεύκολο γλυκό ψυγείου με φρυγανιές και κανέλα, που θα σας ξετρελάνει. Δείτε την συνταγή και μην χάνετε χρόνο!

Αν βέβαια θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό και όχι αυτό με τις φρυγανιές, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε αυτό το γλυκό ψυγείου με μόνο 4 υλικά.

Υλικά

1 πακέτο φρυγανιές

Για την κρέμα

1 κλωναράκι βανίλιας
100 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. ζάχαρη
1 λίτρο γάλα φρέσκο, πλήρες
2 κρόκοι αυγών μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικών
40 γρ. βούτυρο αγελάδος
Για το σιρόπι
200 γρ. νερό
200 γρ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα

Για τη διακόσμηση

500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% – 36% λιπαρά, παγωμένη, χτυπημένη σε σαντιγί

κανέλα σε σκόνη

1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα στο φούρνο, στους 160° C για 15 λεπτά, και ψιλοτριμμένα

Μερίδες 12

Προετοιμασία 20΄ – 25 Αναμονή 3 ώρες και 30΄

Διαδικασία Κρέμα: Σχίζουμε το κλωναράκι βανίλιας κατά μήκος με ένα μυτερό μαχαίρι. Με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνουμε το εσωτερικό του για να πάρουμε τα μικρά μαύρα αρωματικά σποράκια. Σε ένα μπολ ενώνουμε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, ένα φλιτζάνι από το γάλα, τα σποράκια της βανίλιας και τους κρόκους, ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα των κρόκων. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Τότε, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να κρυώσει η κρέμα.

Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε όλα τα υλικά για 3 – 4 λεπτά.

Συναρμολόγηση: Καλύπτουμε τον πυθμένα ενός μεγάλου πυρέξ με μία στρώση φρυγανιές και τις μουσκεύουμε με το μισό σιρόπι. Καλύπτουμε με άλλη μία στρώση φρυγανιές και ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι. Απλώνουμε την κρέμα, την καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για μισή ώρα, να σφίξει η κρέμα. Βγάζουμε το γλυκό και από πάνω στρώνουμε τη σαντιγί. Εναλλακτικά, σχηματίζουμε ροζέτες από σαντιγί, χρησιμοποιώντας κορνέ. Πασπαλίζουμε με κανέλα και τα αμύγδαλα. Αφήνουμε το γλυκό για 3 ώρες στο ψυγείο να σφίξει, πριν σερβίρουμε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share