Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Πατάτες- καρτοφλίν: Μια ποντιακή συνταγή!

Δοκιμάστε τες!

14 Νοεμβρίου 2019 22:05
Πατάτες- καρτοφλίν: Μια ποντιακή συνταγή!

Φτιάξτε καρτοφλίν, μια ποντιακή συνταγή που θα αλλάξει τα δεδομένα. Το καρτοφλίν ήταν το πιο συνηθισμένο φαγητό με βάση τις πατάτες, αλλά μαγειρεύεται και με κρέας. Καλή όρεξη!

Κάντε επίσης τέλειο ψητό κοτόπουλο με πατάτες ακορντεόν! (Video)

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό πατάτες
1½ κιλό κρέας προαιρετικά (αρνί, κοτόπουλο, μοσχάρι ή χοιρινό)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο ή βούτυρο
1 κ.σ. τοματοπελτέ
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
1 κ.γ. ατζίκα* (προαιρετικά)

*Η ατζίκα είναι πολτός από πιπεριές με καρυκεύματα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε μερίδες και το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες και τον τοματοπελτέ αραιωμένο σε ένα φλιτζάνι νερό.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να ψηθεί το κρέας.
Όταν κοντεύει να γίνει, προσθέτουμε και τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες.
Τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Φτιάξτε παραδοσιακές ποντιακές τηγανητές πατάτες!

Όλοι αγαπούν τις τηγανητές πατάτες και η παρασκευή τους είναι και αυτή πολύ εύκολη. Αυτό που δεν ξέρατε είναι ότι υπάρχει και μια ποντιακή συνταγή που θα κάνει την διαφορά, αν έχετε βαρεθεί τις κλασικές τηγανητές πατάτες!

Να υπενθυμίσουμε επίσης με ποιο λάδι γίνονται καλύτερες οι τηγανητές πατάτες!

Όσοι είναι θαυμαστές των πικάντικων γεύσεων, να ψάξουν την ατζίκα σε μαγαζιά με ποντιακά ή ρωσικά τρόφιμα, αφού αποτελούν και μέρος της συνταγής!

ΥΛΙΚΑ

πατάτες
κρεμμύδι
μαϊντανός
ατζίκα (προαιρετικά)
λάδι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις πατάτες στρογγυλές και το κρεμμύδι σε ροδέλες.
Πριν καεί καλά το λάδι, τοποθετούμε τις πατάτες στο τηγάνι και τηγανίζουμε με κλειστό καπάκι.
Λίγο πριν τις βγάλουμε, ρίχνουμε τις ροδέλες του κρεμμυδιού και την ατζίκα (προαιρετικά) μέχρι να μαραθούν λίγο.
Όταν είναι έτοιμες, προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Τα ''θαυματουργά'' μυστικά για τις πιο νόστιμες τηγανιτές πατάτες!

Αυτά είναι τα ''θαυματουργά'' μυστικά για φτιάξεις τις πιο τέλειες, τις πιο νόστιμες τηγανητές πατάτες ! Πεντανόστιμες αλευρωμένες τηγανιτές πατάτες!

Διαλέξτε τις σωστές πατάτες
Προτιμήστε τις πατάτες με σφιχτό σκουρόχρωμο «δέρμα», με έντονο άρωμα, καθώς αυτές θα δώσουν περισσότερη γεύση και θα τηγανιστούν ιδανικά.

Κόψτε τις ομοιόμορφα
Πρέπει όλες οι πατάτες που θα κόψετε να είναι περίπου ίδιου μήκους και πάχους, για να τηγανιστούν ομοιόμορφα στους ίδιους χρόνους και να μην έχετε στο τέλος κάποιες καμένες και κάποιες άψητες στην ίδια μερίδα.

Αφήστε τη φλούδα
Το καθάρισμα είναι προαιρετικό. Για πιο… country style αποτέλεσμα μπορείτε να αφήσετε την φλούδα, αρκεί να έχετε πλύνει πολύ καλά την πατάτα προτού την κόψετε.



Βάλτε τις πατάτες σε νερό
Τοποθετήστε τις κομμένες πατάτες σε ένα μπολ με νερό και αφήστε τις για τουλάχιστον μισή ώρα. Έτσι, θα απομακρυνθεί το περιττό άμυλο από την επιφάνειά τους και θα αποφύγετε να μαυρίσουν απότομα στο τηγάνισμα. Αφού τις βγάλετε από το νερό, αφήστε τις να στραγγίξουν καλά σε χαρτί. Σημείωση: Μπορείτε να αλατίσετε το νερό στο οποίο θα τις αφήσετε.

Τηγανίστε στο σωστό λάδι
Το ελαιόλαδο θα δώσει πιο έντονο και ίσως υπερβολικά «βαρύ» γευστικό αποτέλεσμα. Για πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα, προτιμήστε το ραφινέ ελαιόλαδο. Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε τα φυτικά λάδια και όχι αυτά με ζωικό λίπος – μια συνηθισμένη επιλογή είναι και το ηλιέλαιο.



Μην παραγεμίζετε το τηγάνι
Κάντε δύο ή περισσότερες τηγανιές και όχι μία και παραγεμισμένη, για να τηγανιστεί σωστά κάθε πατάτα.

Διπλοτηγανίστε τις
Η πιο πλούσια γεύση και το καλύτερο χρυσαφένιο χρώμα στην τηγανητή πατάτα δίνεται με την εξής διαδικασία: Αφού κάψει το λάδι, ρίχνετε τις πατάτες, τις αφήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθούν καλά μέσα, αλλά χωρίς να πάρουν χρώμα. Τότε, τις αποσύρετε και τις αφήνετε για λίγα λεπτά να κρυώσουν σε απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια, και αφού ξανακάψει το λάδι, τις βάζετε για δεύτερη φορά στο τηγάνι μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφένιο χρώμα με τραγανή κρούστα. Αφού τις βγάλετε, τοποθετείτε και πάλι σε απορροφητικό χαρτί.

Αλατίστε και σερβίρετε
Άφθονο αλάτι ή ανθός αλατιού είναι ιδανικοί «σύντροφοι» για τις πατάτες. Φροντίστε να μην τις καλύψετε στο τηγάνι ή στο πιάτο, για να παραμείνουν ζεστές. Αν το κάνετε, θα μαλακώσουν ανεπανόρθωτα και θα χάσουν την τραγανότητά τους.

Η γκουρμέ τηγανητή πατάτα
Ένας εναλλακτικός, πιο φίνος αλλά και μπελαλίδικος τρόπος μαγειρέματος της πατάτας είναι να βράσετε τις πατάτες πρώτα σε νερό για είκοσι λεπτά και στη συνέχεια τις βάλετε στην κατάψυξη για μία ώρα. Στη συνέχεια τηγανίζετε σε μέτρια θερμοκρασία για να ψηθούν μέσα και τέλος σε υψηλή θερμοκρασία για να γίνουν κριτσανιστές εξωτερικά.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share