Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μοναστηριακή συνταγή για θεϊκό γαλακτομπούρεκο!

Αφράτη κρέμα και τραγανό φύλλο

3 Νοεμβρίου 2019 20:36
Μοναστηριακή συνταγή για θεϊκό γαλακτομπούρεκο!

Θεϊκό μοναστηριακό γαλακτομπούρεκο: Η καλύτερη συνταγή για ένα… τρεμουλιαστό γαλακτομπούρεκο, με αφράτη κρέμα και τραγανό φύλλο. Δοκιμάστε το και σίγουρα δε θα μπορέσει να του αντισταθεί κανείς! Το πιο νόστιμο γαλακτομπούρεκο!

Μερικά μυστικά για το μοναστηριακό γαλακτομπούρεκο: Το σιρόπι στο γαλακτομπούρεκο πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό καυτό! Η ζάχαρη, η κρέμα και το γάλα στη γέμιση βοηθάνε να αποτρέψουμε να «κάτσει» στον πάτο το μείγμα μας, ενώ το βούτυρο είναι εκείνο που δένει το μείγμα μας και δίνει εκπληκτική υφή στην κρέμα!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το μοναστηριακό γαλακτομπούρεκο είναι:

  • ½ κιλό φύλλα κρούστας
  • 1 φλυτζάνι βούτυρο
  • 4 φλυτζάνια γάλα
  • 3 αυγά και 2 κρόκους
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι σιμιγδάλι
  • 4 βανίλιες
  • Σιρόπι: 1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη, 1 φλυτζάνι νερό, 1 λεμονόφλουδα

Εκτέλεση:

Στρώνουμε τα μισά φύλλα κάτω, τα βουτυρώνουμε ένα – ένα και τα κόβουμε στο σχήμα του ταψιού. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τις βανίλιες και προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα καυτό. Ρίχνουμε την κρέμα στην κατσαρόλα. Την ανακατεύουμε στη φωτιά ανάλαφρα. Προσθέτουμε λίγο βούτυρο στην κρέμα. Αδειάζουμε την κρέμα και την απλώνουμε. Τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά στους 175 βαθμούς. Περιχύνουμε το σιρόπι ανάλαφρα.

Γαλακτομπούρεκο για να γλυκάνετε τους φίλους σας!

Το Athensmagazine.gr ψάχνει τις καλύτερες συνταγές και αυτήν την φορά σας βρήκαμε μια πανεύκολη συνταγή για γαλακτομπούρεκο! Το ιδανικό γλυκό για παρέα!

Υλικά:

½ κιλό φύλλο κρούστας
¾ της κούπας ζάχαρη
6 μέτρια αυγά
1 λίτρο γάλα (ελαφρύ)
μισή κούπα σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο αγελαδινό βούτυρο

Για τα φύλλα:

μισή κούπα φρέσκο βούτυρο λιωμένο (ίσως και λίγο ακόμα)

Εκτέλεση:

Χτυπήστε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να ασπρίσουν, και αφήστε τα στην άκρη. Βάλτε το γάλα να κάψει σε μια κατσαρόλα. Μόλις κάψει, χιονίστε από πάνω το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγογδάρτη, για περίπου ένα λεπτό, ώσπου να κοχλάσει λίγο. Ενώστε τα δύο μίγματα (χτυπημένα αυγά και γάλα-σιμιγδάλι), ανακατέψτε τα καλά και προσθέστε τη μία κουταλιά βούτυρο.

Το στρώσιμο των φύλλων: Βουτυρώστε το ταψί πολύ καλά. Στρώστε 7 φύλλα βουτυρώνοντας ένα-ένα φύλλο χωριστά, καλύπτοντας και τα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάστε την κρέμα, αφού την ανακατέψετε μία φορά ακόμα, και αναδιπλώστε προς τα μέσα τα εξέχοντα φύλλα. Βουτυρώστε τα ξανά. Απλώστε από πάνω τα υπόλοιπα 7 (περίπου) φύλλα βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά.

Χαράξτε μπακλαβαδωτά τα φύλλα. Μόνον επιφανειακά, χωρίς να φτάσετε στην κρέμα – θέλει λίγη υπομονή. Βουτυρώστε και τη χαρακωμένη ήδη επιφάνεια του τελευταίου φύλλου. Ραντίστε την με λίγο νερό, με τα δάχτυλά σας. Ψήστε σε μέτριο φούρνο να ροδίσουν τα φύλλα πολύ καλά - περίπου 40 λεπτά. Όσο ψήνεται το γλυκό, ετοιμάστε το σιρόπι.

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε:

3 ½ κούπες ζάχαρη
2 ½ κούπες νερό
χυμό από μισό λεμόνι και
την εξωτερική φλούδα του λεμονιού (βιολογικού)

Βράστε σε μέτρια φωτιά, για 8 λεπτά. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει λίγο και σιροπιάστε το γλυκό αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο, ρίχνοντας το σιρόπι σιγά-σιγά (να ακούγεται η απορρόφησή του). Έτσι μελώνει το γαλακτομπούρεκο τέλεια.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share