Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Μηλόπιτα με μόλις 5 υλικά και χωρίς πολλή ζάχαρη!

Πεντανόστιμη!

23 Οκτωβρίου 2019 16:23
Μηλόπιτα με μόλις 5 υλικά και χωρίς πολλή ζάχαρη!

Η μηλόπιτα που θα δείτε παίρνει την γλύκα της από τον παραδοσιακό χαλβά από σησάμι που όλοι γνωρίζουμε από τις περιόδους νηστείας. Λαχταριστή, ανάποδη μηλόπιτα!

Ο χαλβάς λιώνει και καραμελώνει μαζί με τα μήλα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση. Η πιο εύκολη και γρήγορη μηλόπιτα!

Τώρα, εσείς μπορείτε να ετοιμάσετε τη μηλόπιτα απλά και μόνο με τα πέντε πρώτα υλικά. Αν επιθυμείτε να δώσετε χρώμα στο φύλλο κρούστας αλείψτε με λίγο γάλα. Μπορείτε επίσης να σερβίρετε όπως την μπουγάτσα, με έξτρα ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Υλικά:

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 2 ξινόμηλα
  • 200 γρ. χαλβά με γεύση βανίλια
  • 2 κ.σ. κανέλα
  • 1/4 με 1/2 φλιτζάνι καρύδια χοντροσπασμένα
  • 2-3 κ.σ γάλα και καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
  • Λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  • Καθαρίζουμε τα μήλα και κόβουμε σε κυβάκια
  • Απλώνουμε το φύλλο σε μια επιφάνεια εργασίας και πάνω σε λαδόκολλα. Κόβουμε με μαχαίρι σταυρωτά στα τέσσερα ώστε να έχουμε τέσσερα ίδια κομμάτια.
  • Μοιράζουμε τα μήλα στα δύο κομμάτια και κάνουμε το ίδιο με τον χαλβά τρίβοντας την ποσότητα ομοιόμορφα πάνω από τα κομμένα μήλα.
  • Προσθέτουμε από πάνω τα καρύδια χοντρό σπασμένα και πασπαλίζουμε με ένα κουταλάκι της σούπας κανέλα σε κάθε φύλλο.
  • Παίρνουμε το άλλο φύλλο, το ανοίγουμε προσεκτικά με τα χέρια μας και σκεπάζουμε το φύλλο με τη γέμιση μήλο-κανέλα.
    Πιέζουμε τις άκρες καλά να ενωθούν τα δύο φύλα και τυλίγουμε ελαφρά περιμετρικά όλη τη μηλόπιτα ώστε να σφραγίσουμε καλά την γέμιση μέσα στο φύλλο.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία στο δεύτερο φύλο με την υπόλοιπη γέμιση.
  • Με ένα μαχαιράκι κόβουμε σε 3-4 σημεία στην επιφάνεια τις 2 μηλόπιτες ώστε να βγαίνει ο αέρας.
  • Προαιρετικά, ραντίζουμε την επιφάνεια της σφολιάτας με λίγο φρέσκο γάλα και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο κατά προτίμηση στον αέρα και στους 180 βαθμούς για 30 με 35 λεπτά.

Φτιάξτε το κέικ των μοναχών! Με ελάχιστα υλικά!

Φτιάξτε το κέικ των μοναχών! Με ελάχιστα υλικά μια τέλεια συνταγή για κέικ που σίγουρα θα γίνει από τα πιο αγαπημένα σας γλυκά!

Υλικά:
250 ml σπορέλαιο
500 ml χυμό πορτοκάλι
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 κουταλιές κακάο
2 κουταλάκια σόδα μαγειρική
1 κουταλάκι αλάτι
2 βανίλιες

Για το γλάσο:

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλιά σπορέλαιο
1 κουταλιά μαργαρίνη
Εκτέλεση Συνταγής:
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το σπορέλαιο με τη ζάχαρη για 3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό με τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι, τις βανίλιες και το κακάο. Συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλέυρι μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C για 30′ περίπου ή μέχρι να ψηθεί.

Όσο ψήνεται το κέικ ετοιμάζουμε το γλάσο. Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν πολύ καλά. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, το αφήνουμε 5- 10 λεπτά να κρυώσει και απλώνουμε ομοιόμορφα το γλάσο.

Τέλος το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε.

Ένα νόστιμο κέικ με κολοκύθα, ιδανικό ακόμα και για την περίοδο της νηστείας.

Δείτε επίσης: Δείτε πως θα φτιάξετε το λεοπάρ κέικ που έχει προκαλέσει φρενίτιδα (Video)

Υλικά
350γρ. κολοκύθα τριμμένη
400γρ. ζάχαρη μαύρη
250γρ. νερό
120γρ. αμύγδαλα σπασμένα
130ml ελαιόλαδο
600γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
κανέλα
1 κουτ. σούπας ηλιέλαιο (για την φόρμα)
1 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική (για την φόρμα)

Διαδικασία
Καθαρίζετε την κολοκύθα και την τρίβετε στον τρίφτη (από τη χοντρή πλευρά). Τοποθετείτε την τριμμένη κολοκύθα σε μπόλ.

Βάζετε σε κατσαρόλα τη μαύρη ζάχαρη και το νερό και βράζετε να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτετε τότε την κολοκύθα και μαγειρεύετε για 5 λεπτά. Ρίχνετε το ελαιόλαδο και μαγειρεύετε για άλλα 2 λεπτά.

Σε μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε με την κανέλα και τα σπασμένα αμύγδαλα. Προσθέτετε σιγά σιγά και το μίγμα με την κολοκύθα, ανακατεύοντας συγχρόνως.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC, στον αέρα. Σε φόρμα για κέικ ρίχνετε μικρή ποσότητα ηλιέλαιου, το απλώνετε και πασπαλίζετε με κρυσταλλική ζάχαρη, να πάει παντού. Αδειάζετε μέσα το μίγμα το κέικ.

Ψήνετε το κέικ στο φούρνο για 45 λεπτά.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share