Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τραγανές τηγανιτές μελιτζάνες!

Εύκολο, νόστιμο ορεκτικό!

15 Σεπτεμβρίου 2019 17:50
Τραγανές τηγανιτές μελιτζάνες!

Μια πανεύκολη συνταγή, για αρχάριους για υπέροχες τραγανές, τηγανιτές μελιτζάνες. Εύκολο, νόστιμο ορεκτικό ή μεζές ή συνοδευτικό με το κυρίως πιάτο σας.

Υλικά συνταγής

Για τη μελιτζάνα:
1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα, αποφλοιωμένη, κομμένη σε λεπτές φέτες
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι
Για το κουρκούτι:

220 ml ανθρακούχο νερό [σόδα]
1 κ.γ. αλάτι
2/3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσει

Εκτέλεση συνταγής

Για τη μελιτζάνα: Πλένετε, ξεφλουδίζετε [προαιρετικά] τη μελιτζάνα και τη κόβετε σε λεπτές φέτες. Πασπαλίζετε τις φέτες με αλάτι και από τις δύο πλευρές και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 20 λ περίπου, να “ιδρώσουν” και να ξεπικρίσουν.

Μετά τις ξεπλένετε με πολλά νερά και τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.

Για το χυλό: Ρίχνετε τη σόδα και το αλάτι σε πλατύ μπολ. Προσθέτετε σταδιακά, λίγο λίγο το αλεύρι, μέχρι να έχετε ένα ελαφρώς σφιχτό χυλό, ανακατεύοντας συνεχώς με πιρούνι ή σύρμα μέχρι να αναμειχθεί πλήρως.

Για το τηγάνισμα: Βάζετε ελαιόλαδο σε φριτέζα ή τηγάνι και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.

Βουτάτε κάθε φέτα μελιτζάνας στο χυλό και τη βάζετε, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, στο ζεστό λάδι. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες.

Τηγανίζετε για 5-6 λ. μέχρι να ροδίσουν και φουσκώσουν και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζετε από το τηγάνι και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να απορροφήσουν το περίσσιο ελαιόλαδο.

Σερβίρετε τις μελιτζάνες ζεστές και τραγανές.

Παράλληλα, εμείς εδώ στο AthensMagazine.gr σας έχουμε μία τέλεια συνταγή για το πιο νόστιμο κέικ με τριπλή σοκολάτα, καθώς επίσης και μπισκοτογλυκό ψυγείου με κρέμα και φράουλες της στιγμής!

Κοτόπουλο με χυλοπίτες σε σάλτσα μουστάρδας με μανιτάρια!

Ένα υπέροχο πιάτο για ένα αγαπημένο, χορταστικό και πεντανόστιμο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Μια εύκολη συνταγή για κοτόπουλο με χυλοπίτες βουτύρου, σε φανταστική σάλτσα μουστάρδας με μανιτάρια

Υλικά συνταγής
Για το κοτόπουλο και τη σάλτσα:
800-900 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλο
αλάτι πιπέρι
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
150 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, κομμένα στα 4
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 ντομάτα, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. εστραγκόν αποξηραμένο
1/2 φλ. τσαγιού λευκό, ξηρό κρασί
1 ½ φλ. τσαγιού ζωμό κότας
1/4 φλ. τσαγιού μουστάρδα Dijon ή άλλη επιλογής σας
1/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
Για τις βουτυράτες χυλοπίτες:
1 πακέτο (500 γρ.) χυλοπίτες Μετσοβίτικες
2 κύβους ζωμό κοτόπουλου
3 γεμάτες κ.σ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
αλάτι
ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

Σε ρηχή πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Αλατοπιπερώνετε τα μπουτάκια κοτόπουλου και τα σοτάρετε σε παρτίδες στο ζεστό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμύδια, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 4 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτετε τα μανιτάρια, τα αλατίζετε ελαφρώς και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-5 λ μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ επιπλέον για να βγάλει το άρωμά του. Τέλος προσθέτετε και τη ψιλοκομμένη ντομάτα, τη πασπαλίζετε με το αλεύρι και ανακατεύετε το μείγμα για περίπου 3 λ να ενσωματωθεί το αλεύρι.

Ρίχνετε το εστραγκόν, ανακατεύετε, δυναμώνετε τη φωτιά και “σβήνετε” με το κρασί. Το αφήνετε να “αναπνεύσει” για 1-2 λ και ξαναβάζετε μέσα στο τηγάνι το κοτόπουλο. Ρίχνετε και το ζωμό κότας το οποίο θα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον μέχρι τη μέση του κοτόπουλου. Αν δεν φτάνει προσθέστε λίγο ακόμα ζωμό.

Όταν πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτριο προς χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το κοτόπουλο για 40-45 λ περίπου, αφαιρώντας το καπάκι της κατσαρόλας τα τελευταία 10-15 λ αν έχετε μείνει αρκετός ζωμός στο φαγητό.

Όταν βράσει καλά το κοτόπουλο μέχρι μέσα το μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε μπολ. Στη σάλτσα προσθέτετε τη μουστάρδα και τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε για 1/2 λ μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Πριν σερβίρετε, ξαναβάζετε το κοτόπουλο στη κατσαρόλα, το σκεπάζετε με τη σάλτσα και το αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για 4-5 λ να συγχωνευτούν οι γεύσεις. Το σερβίρετε με τις χυλοπίτες βουτύρου.

Για τις χυλοπίτες βουτύρου: Εν τω μεταξύ, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο, ετοιμάζετε τις χυλοπίτες ως εξής: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό, ρίχνετε τους κύβους κότας και μόλις διαλυθούν ρίχνετε τις χυλοπίτες και τις βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τις σουρώνετε.

Στραγγίζετε τις χυλοπίτες, τις αφήνετε στο σουρωτήρι και στην άδεια κατσαρόλα που τις βράσατε βάζετε το βούτυρο και τη κρέμα γάλακτος και μόλις ζεσταθούν καλά ρίχνετε τις χυλοπίτες, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε αμέσως ζεστές τις χυλοπίτες σας μαζί με το ζεστό κοτόπουλο και τη σάλτσα τους.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share