Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ξέχνα τα γεμιστά! Αδειαστά δοκίμασες; Ιδού η συνταγή που θα σε ενθουσιάσει!

Δοκίμασέ τα!

5 Σεπτεμβρίου 2019 13:21
Ξέχνα τα γεμιστά! Αδειαστά δοκίμασες; Ιδού η συνταγή που θα σε ενθουσιάσει!

Αυτή είναι η φοβερή συνταγή για... αδειαστά που θα σε ενθουσιάσει!

Λατρεμένο φαγητό τα γεμιστά! Που όμως έχει δυο «θεματάκια». Αρχικά το ότι το χειμώνα δεν βρίσκουμε νόστιμη πρώτη ύλη για να το φτιάξουμε όπως πρέπει και το στερούμαστε από τη λίστα των λαδερών που εντάσσουμε στο εβδομαδιαίο μενού μας και, φυσικά, υπάρχει και το ζήτημα του «απ’ έξω»…

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αφήνουν το περίβλημα και τρώνε μόνο το «από μέσα»!


Τα γεμιστά είναι από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φαγητά! Είναι από τα φαγητά που υπάρχουν στο DNA των Ελλήνων. Είτε είναι με σκέτο ρύζι, είτε με κιμά, είτε με κουκουνάρι και σταφίδες. Πείτε μου όμως πόσοι από εσάς τρώτε το “έξω”. Οι περισσότεροι τρώνε γεμιστά στριπτίζ!!! Αν σκεφτείς την όλη τη διαδικασία που χρειάζεται να βρεις τις σωστές ντομάτες, πιπεριές κλπ, να αδειάσεις το περιεχόμενο προσεκτικά, να γεμίσεις μέχρι το σωστό σημείο για να μην σκάσει το λαχανικό σαν να έχει φάει χειροβομβίδα και μετά να βλέπεις στα πιάτα άδεια τα λαχανικά σαν να τα έχει πατήσει η νταλίκα, είναι κάπως…

Επειδή μου αρέσουν τα γεμιστά αλλά βαριέμαι τρελά όλη την παραπάνω διαδικασία, είπα να τα βάλω χωρίς τα “απ’ έξω” και τελικά να κάνω αδειαστά! Στην πραγματικότητα είναι ένα πιλάφι φούρνου με λαχανικά και μυρωδικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο λαχανικό θέλετε, καθώς επίσης και ότι ρύζι θέλετε. Στην ουσία είναι όλα τα υλικά που χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε γεμιστά, χωρίς τον μπελά! Το σπίτι θα μυρίσει κανονικότατα γεμιστά αλλά με λιγότερο κόπο! Η γεύση θα είναι η ίδια αλλά χωρίς τα περιττά (για κάποιους) φλούδια. Και μην ξεχάσετε τη φέτα!

Υλικά για ένα μεγάλο πιρέξ (4 μεγάλες – 6 κανονικές μερίδες)
500 γρ. ρύζι γλασέ (ή καρολίνα, ή όποιο άλλο χρησιμοποιείτε στα γεμιστά)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μέτρια μελιτζάνα
2 κολοκυθάκια
3 μεγάλες ντομάτες
3 πιπεριές
2 κουταλιές φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
2 κουταλιές φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
7 κουταλιές λάδι
4 κούπες νερό (και άλλες δύο για συμπλήρωμα)
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 200C.
Σε ένα multi λιώνουμε 1 1/2 ντομάτα, 1 πιπεριά, την μελιτζάνα και τα κολοκύθια.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα λιωμένα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι, τις 4 κούπες νερό, το ρύζι, τα μυρωδικά και μόλις πάρει βράση μεταφέρουμε σε ένα ταψί ή ένα πιρέξ.
Σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μισή ώρα.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε 1 κούπα νερό ή λίγο παραπάνω -αν δούμε ότι είναι πολύ στεγνό, ανακατεύουμε με προσοχή. Κόβουμε σε ροδέλες τις υπόλοιπες ντομάτες και τις πιπεριές και τις στρώνουμε στην επιφάνεια. Ψήνουμε χωρίς να σκεπάσουμε για άλλη μισή ώρα τσεκάροντας αν χρειαστεί λίγο νερό ακόμα. Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο, το σκεπάζουμε πάλι με το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα τουλάχιστον.

Έτσι θα τηγανίζετε τις πατάτες για να μην είναι καρκινογόνες!

Οι τηγανιτές πατάτες είναι ένα φαγητό που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Εκτός από τη γεύση, πρόκειται για ένα φαγητό, το οποίο μαγειρεύετε εύκολα και γρήγορα. Ωστόσο δεν είναι και το πιο υγιεινό φαγητό.

Πρόσφατα η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνέστησε να μην καταναλώνονται παρατηγανισμένες και ξεροψημένες τηγανητές πατάτες, καθώς είναι πιθανότερο να έχουν υψηλότερα επίπεδα του επικίνδυνου χημικού συστατικού ακρυλαμιδίου, που συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο η πρόσληψη σε ακρυλαμίδιο.

Πρόκειται για χημική ουσία που αναπτύσσεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα και σχηματίζεται από μια χημική αντίδραση των σακχάρων με ένα αμινοξύ που ονομάζεται ασπαραγίνη.

Διαβάστε επίσης στο Athensmagazine.gr: Ονειρεμένες πατάτες φούρνου με... βούτυρο!

Ο σωστός και πιο υγιεινός τρόπος για να τηγανίζετε πατάτες τηγανιτές:

– Τηγανίζετε πάντα με ελαιόλαδο

– Μην τηγανίζετε στο ίδιο λάδι γι πάνω από 2 – 3 φορές

– Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης μπορεί να αυξήσουν την περιεκτικότητα της πατάτας σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης ακρυλαμιδίου κατά το τηγάνισμα

– Όταν κόβετε τις πατάτες, πριν τις τηγανίσετε βάλτε τις σε κρύο νερό για 30 λεπτά

– Μην αφήνετε να σκουρύνουν οι πατάτες. Μόλις αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα βγάλτε τες από τηγάνι ή τη φριτέζα

– Μην τρώτε τις πατάτες ή τα κομμάτια της τηγανιτής πατάτας που είναι πολύ σκούρα

Τα πιο εύκολα κεφτεδάκια με τυροκαυτερή!

Εύκολη συνταγή για τραγανά εξωτερικά, αφράτα και μοσχοβολιστά εσωτερικά, τα κεφτεδάκια είναι το απόλυτο φαγητό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Δοκιμάστε και τους φανταστικούς μελιτζανοκεφτέδες φούρνου!

Μια τηγανιά πατάτες και σπιτική τυροκαυτερή τους πάνε πολύ.

Υλικά

400γρ. μοσχαρίσιο κιμά
400γρ. χοιρινό κιμά
200γρ. πρόβειο κιμά
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
1 πρέζα κύμινο
1 πρέζα ρίγανη
½ κουτ. γλυκού μουστάρδα
1 αβγό
3 φέτες ψωμί μουσκεμένο σε νερό ή γάλα
1 κουτ. γλυκού ξίδι κόκκινο
1 πρέζα ανθό αλατιού
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Για την τυροκαυτερή

100γρ. φέτα βαρελίσια
100γρ. κατίκι Δομοκού
1 ψητή καυτερή πιπεριά, χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένη
2 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
1 κουτ. γλυκού ξίδι
πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

Για το τηγάνισμα

αλεύρι
ελαιόλαδο

Διαδικασία

Για την τυροκαυτερή: Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι η αλοιφή να αποκτήσει μια σχετικά λεία υφή. Τη μεταφέρετε σε ένα μπολ σερβιρίσματος και την αφήνετεε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Για τους κεφτέδες: Σε ένα μπολ ζυμώνετε καλά με τα χέρια όλα τα υλικά. Καλύπτετε με καπάκι ή μεμβράνη και τοποθετείτε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.

Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνετε καλά μπόλικο ελαιόλαδο. Σε ένα πιάτο ρίχνετε αρκετό αλεύρι. Βγάζετε το μίγμα του κιμά από το ψυγείο και το πλάθετε σε κεφτεδάκια - όσο γίνεται ίδιου μεγέθους. Τα αλευρώνετε, τινάζετε να φύγει η περίσσεια και τα τηγανίζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, γυρίζοντάς τα από όλες τις πλευρές ώστε να ψηθούν καλά μέχρι μέσα και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάτε για 1 λεπτό σε ένα πιάτο που έχετε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρετε τα κεφτεδάκια όσο είναι ζεστά συνοδεύοντας με την τυροκαυτερή.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share