Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η πιο εύκολη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο!

Πεντανόστιμη!

17 Ιουλίου 2019 16:25
Η πιο εύκολη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο!

Μοιάζει με την μουσούντα, και επειδή η μουσούντα είναι παραδοσιακή πίτα προτίμησα να της δώσω ένα απλό αληθινό όνομα της «ψευτοσπανακόπιτας» αυτής γιατί και εύκολη είναι και φύλλο δεν έχει αλλά είναι πραγματικά εξαιρετικά νόστιμη! Να σας θυμίσουμε και την τυρόπιτα με γιαούρτι χωρίς φύλλο!

Υλικά:

600 gr. φυλλα σπανάκι
1 μικρό ματσάκι άνηθο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
300 gr. τυρί φέτα
3 μεγάλα αυγά
250 ml. γάλα εβαπορέ
200 ml. νερό
100 gr. βούτυρο
3½ φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
¾ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Αλάτι

Επιπλέον θα Χρειαστείτε
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο ή ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι

Πλένουμε καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι.

Το βάζουμε σε ένα μπωλ και ρίχνουμε αλάτι.
Τρίβουμε με τα χέρια μας το σπανάκι να μαραθεί και το βάζουμε σε τρυπητό να φύγουν τα υγρά του.
Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα 3 αυγά με το γάλα και το νερό,προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, την ζάχαρη και λίγο αλάτι,προσεκτικά γιατί η φέτα θα βγάλει αλμύρα.
Προσθέτουμε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το λιωμένο βούτυρο(όχι ζεστό).
Πρέπει να πάρουμε ένα παχύρευστο χυλό,οπότε ανάλογα άν χρειάζετε προσθέτουμε νερό ή αλεύρι.
Τέλος αναμειγνύουμε στον χυλό την φέτα θρυμματισμένη.
Βουτυρώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Στρώνουμε τον χυλό ομοιόμορφα.
Χτυπάμε το 1 αυγό με 3-4 κουταλιές της σούπας νερό και απλώνουμε στην επιφάνεια. Ρίχνουμε μερικά κομματάκια βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 περίπου ώρα στους 180°C.

Απλή και πεντανόστιμη Καλοκαιρινή πίτα με λαχανικά!

Ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα μιας νοικοκυράς είναι όταν φρούτα και λαχανικά έχουν αρχίσει και ωριμάζουν στο ψυγείο αρκετά και δε θέλει να τα πετάξει… Άλλη μια εύκολη αλμυρή γιαουρτόπιτα που σας σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλα σας!

Πιο κάτω θα φτιάξουμε μια ελαφριά και εύκολη πίτα με καλοκαιρινά λαχανικά, που ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

Υλικά:

Χυλός από αλεύρι ( χυλός τύπου λουκουμάδων )

3 – 3 1/2 κούπες αλεύρι

1 κ.σ. Μαγιά

Νερό, αλάτι, ζάχαρη

Γέμιση

2-3 καρότα τριμμένα

2-3 κολοκυθάκια τριμμένα

1-2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες

1 πιπεριά κόκκινη τριμμένη

1 πιπεριά πράσινη τριμμένη

1 πιπεριά πορτοκαλί τριμμένη

2 ώριμες ντομάτες τριμμένες

λάδι

αλάτι, πιπέρι, παπαρουνόσπορο

Τριμμένη παρμεζάνα ( προαιρετικά )

Εκτέλεση:

Λαδώνω και αλευρώνω ελαφρώς ένα ταψί μετρίου μεγέθους. Σε μια λεκάνη ετοιμάζω το χυλό ως εξής:Ρίχνω το αλεύρι και τη μαγιά ( την οποία έχω λιώσει σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό με 1/2 κ.γ. ζάχαρη ). Προσθέτω σταδιακά χλιαρό και λίγο αλάτι, σε τέτοια ποσότητα ώστε στο τέλος να έχω ένα πηχτό χυλό όπως αυτόν για λουκουμάδες. Αφήνω τη λεκάνη με το χυλό να .

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω ελάχιστο λάδι και όλα τα λαχανικά τριμμένα και τα αφήνω να μαραθούν μέχρι να βγάλουν όλα τα ζουμιά τους. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι και παπαρουνόσπορο.

Στη συνέχεια στο ταψί που έχω λαδώσει ρίχνω τα 2/3 του χυλού και απλώνω ομοιόμορφα να πάει παντού. Από πάνω καλύπτω με το μίγμα λαχανικών. Στο τέλος ολοκληρώνω την πίτα μου ρίχνωντας τον υπόλοιπο χυλό πάνω από τα λαχανικά σε τυχαία σημεία του ταψιού. Ρίχνω την τριμμένη παρμεζάνα και ψήνω στους 180 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά. Η πίτα σερβίρεται κρύα με συνοδεία σαλάτας εποχής.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share