Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τέλεια Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα!

Φοβερή συνταγή!

19 Μαΐου 2019 20:27
Τέλεια Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα!

Το Athensmagazine.gr σας προτείνει την τέλεια Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα! Διαβάστε προσεκτικά την συνταγή για να την φτιάξετε!

Υλικά

5-6 μελιτζάνες φλάσκες περίπου 2 κιλά
3-4 κουτ.σούπας παρθένο ελαιόλαδο


2 σκελίδες σκόρδο στο γουδί ή στον τρίφτη
2 κουτ.σούπας ξύδι από κρασί ή balsamico
3 κουτ.γλυκού αλάτι θαλασσινό
7-8 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
100 γρ.τυρί φέτα τριμμένη με το χέρι (κατά προτίμηση)

Εκτέλεση

Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες και κόβουμε το κοτσάνι.

Τις βάζουμε όπως είναι σε ένα ταψί και αφού τις τρυπήσουμε από πάνω με το μαχαίρι, τις ψήνουμε στούς 200 βαθμούς πάνω κάτω ή στούς 180 στόν αέρα για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εσωτερικά.

Οταν τις ξεφουρνήσουμε τις αφήνουμε να κρυώσουν για 1 ώρα περίπου σκεπασμένες με μία σακούλα και μετά τίς καθαρίζουμε από τις φλούδες πού βγαίνουν εύκολα.

Με το χέρι μας τις δυαλύουμε κάθετα σαν χοντρές κλωστές και τις βάζουμε σε ένα δοχείο η τάπερ.

Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με το χέρι για να πάνε παντού.

Τοποθετούμε το σκεύος στο ψυγείο για 2-3 ώρες να κρυώσει.

Είναι έτοιμη για σερβίρισμα και αποτελεί μοναδικό καλοκαιρινό μεζέ, και όχι μόνο.

Στό τέλος αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγη τριμμένη φέτα κατά προτίμηση.

Φανταστικό σπαγγέτι με σκόρδο και μελιτζάνες!

Σπαγγέτι με την έντονη γεύση του σκόρδου, τη νοστιμιά της μελιτζάνας και τη φανταστική σάλτσα ντομάτας με το βασιλικό της, κάνει αυτή τη μακαρονάδα υπέροχη. Μία εύκολη συνταγή!

Απολαύστε τη σε περιόδους νηστείας και όχι μόνο

Υλικά συνταγής

500 γρ. σπαγγέτι
2 μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες σε ροδέλες, ή 1 μεγάλη φλάσκα κομμένη σε κύβους
5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
100 ml ντοματοχυμό
1 κ.γ. ζάχαρη
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
αλάτι – πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε τις μελιτζάνες τις κόβετε σε μέτριους κύβους ή ροδέλες, τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι 20 λ να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό και τις ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.

Εν τω μεταξύ, βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, 3-4 λ λιγότερο (ανάλογα πόσο αλ” τέντε τα προτιμάτε) από το χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζετε, κρατάτε 1 φλ. από το νερό που τα βράσατε, τα ανακατεύετε με λίγο ελαιόλαδο και τα διατηρείτε ζεστά.

Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και τηγανίζετε ελαφρά τις μελιτζάνες, μέχρι να κάνουν κρούστα χωρίς όμως να μαλακώσουν πολύ.

Τις βγάζετε και τις τοποθετείτε σε χαρτί κουζίνας. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτετε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι γίνει διάφανο.

Προσθέτετε, το σκόρδο, το “μαραίνετε” ανακατεύοντας για ½ λ (προσοχή να μην μαυρίσει) και προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το χυμό.

Εάν λατρεύεις κι εσύ το εκμέκ, τότε εμείς εδώ σου έχουμε βρει μία υπέροχη συνταγή για να το φτιάξεις με άρωμα λεμονιού!

Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ζάχαρη, τον βασιλικό, ½ φλ. τσαριού ζεστό νερό (ή ζωμό λαχανικών) και σιγοβράζετε τη σάλτσα μέχρι να “δέσει” ελαφρώς.

Δέκα περίπου λεπτά πριν γίνει η σάλτσα προσθέτετε τις μελιτζάνες και τις βράζετε 5 λ με τη σάλτσα. Αν έχει πήξει η σάλτα προσθέστε σταδιακά λίγο από το νερό που κρατήσατε από αυτό που βράσατε τα μακαρόνια σας, ώστε να έχει υγρά η σάλτσα και να καλυφθούν τα μακαρόνια που θα προσθέσετε στη σάλτσα.

Ρίχνετε τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα ανακατεύετε απαλά και τα αφήνετε για 4-5 λ για να απορροφήσουν τη σάλτσα. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή αν δεν νηστεύετε με τριμμένο τυρί.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share