Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τούρτα με γλάσο σοκολάτας και φιλέ αμυγδάλου

Κόλαση!

26 Οκτωβρίου 2018 12:50
Τούρτα με γλάσο σοκολάτας και φιλέ αμυγδάλου

Μια συνταγή για μια υπέροχη τούρτα με γέμιση κρέμας και γλάσου σοκολάτας διακοσμημένη με φιλέ αμυγδάλου.Μια φανταστική τούρτα, βασική ιδέα από Ντ. Νικολάου, για να τη προσφέρετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα σε ιδιαίτερες στιγμές γιορτών, επετείων και όχι μόνο.

Υλικά συνταγής
Για τη βάση:
2 έτοιμα στρογγυλά παντεσπάνια σοκολάτας ή σπιτικά (χωρίς το σιρόπι) βλέπε συνταγή εδώ [*]
1 φλ. τσαγιού (200 ml) φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
Για τη κρέμα:
1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 λίτρο φρέσκο γάλα
2 καψουλίτσες βανίλια σε σκόνη
ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι ή λεμόνι
Για την επικάλυψη:
200 γρ. κουβερτούρα
1 φλ. τσαγιού (200 ml) κρέμα γάλακτος
λίγο φιλέ αμυγδάλου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποχώρηση σοκ από τον ΣΚΑΙ!

Εκτέλεση συνταγής
Για το παντεσπάνι: Για σπιτικό παντεσπάνι: Φτιάχνετε το σοκολατένιο παντεσπάνι σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Το ψήνετε και μόλις κρυώσει καλά το κόβετε, με κοφτερό, πριονωτό μαχαίρι πρώτα οριζόντια στη μέση και στη συνέχεια περιμετρικά σε διάσταση 24 εκ.

Για τη κρέμα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το γάλα, τη σκόνη βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού (ή λεμονιού). Τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε ένα πηχτό και λείο μείγμα. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και σκεπάζετε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς την στην επιφάνεια της κρέμας για να μην σχηματιστεί πέτσα. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει καλά.

Συναρμολόγηση: Παίρνετε ένα γυάλινο πυρέξ με διάμετρο 24 εκ. και το ντύνετε εσωτερικά με διάφανη μεμβράνη, η οποία πρέπει να εξέχει αρκετά περιμετρικά του πυρέξ.

Ραντίζετε το ένα παντεσπάνι με τον μισό χυμό πορτοκαλιού, ώστε να μαλακώσει ελαφρώς, και το εφαρμώζετε στη βάση του πυρέξ, καλύπτοντας και λίγο από τα τοιχώματα. Απλώνετε τη κρέμα επάνω στο παντεσπάνι. Ραντίζετε το δεύτερο παντεσπάνι με τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και σκεπάζετε προσεκτικά την κρέμα, φροντίζοντας οι άκρες των δύο παντεσπανιών να ενωθούν, όσο γίνεται, κλείνοντας μέσα την κρέμα.

Σκεπάζετε το επάνω παντεσπάνι με την μεμβράνη που εξέχει από τα τοιχώματα του πυρέξ και το βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες. Μετά βγάζετε το πυρέξ από το ψυγείο και ξεσκεπάζετε την επιφάνεια της τούρτας από τη μεμβράνη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζάκυνθος: Δεν έμεινε "τίποτα" όρθιο σε μίνι μάρκετ - Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τη στιγμή του σεισμού (video)

Πάνω στο μπολ ακουμπάτε μια στρογγυλή σχάρα, την πιάνετε με το ένα χέρι και με το άλλο χέρι, πιάνετε το μπολ από τη κάτω πλευρά του και το αναποδογυρίζετε, κρατώντας σταθερά τη σχάρα, ώστε τη τούρτα να ακουμπήσει στη σχάρα. Τοποθετείτε τη σχάρα με προσοχή σε μια μεγάλη πιατέλα και αφαιρείτε τη μεμβράνη.
Για την επικάλυψη: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε τη σπασμένη κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα, μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να έχετε ένα λείο, βελούδινο μείγμα. Περιχύνετε τη τούρτα με το μείγμα αυτό και πασπαλίζετε με φιλέ αμυγδάλου. Βάζετε τη τούρτα στο ψυγείο για 1 ώρα και σερβίρετε.


[*] Παντεσπάνια έτοιμα θα βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ αλλά και σε μεγάλα ζαχαροπλαστεία.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share