Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η συνταγή της ημέρας: Νουά μαγειρευτό με πουρέ πατάτας!

Γεύση οικογενειακού τραπεζιού!

2 Ιουλίου 2018 13:41
Η συνταγή της ημέρας: Νουά μαγειρευτό με πουρέ πατάτας!

Υλικά συνταγής

νουά μοσχαρίσιο: 1½ κιλό
βούτυρο: 2-3 κουταλιές σούπας βούτυρο
ελαιόλαδο: 2 κουταλιές σούπας
αλάτι, πιπέρι: όσο θέλετε
κρασί: 1 ποτήρι, λευκό
κρεμμύδι: 2 καθαρισμένα, ψιλοκομμένα
ζεστό νερό ή ζωμός κρέατος: 500 ml
σέλινο: 2 κλωνάρια, ψιλοκομμένα
Για τον πουρέ

πατάτες: 1½ κιλό, πλυμένες, με τη φλούδα
γάλα: 2/3 του φλιτζανιού, ζεστό
βούτυρο: 50 γρ.
μοσχοκάρυδο: λίγο
κεφαλογραβιέρα: 150 γρ., τριμμένη
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δίαιτα των βραστών αβγών: Πως θα χάσετε 10 κιλά στο πι και φι!

Εκτέλεση συνταγής

Αλατοπιπερώνετε το κρέας. Ζεσταίνετε το βούτυρο και 2 κουταλιές λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρετε καλά το νουά, μέχρι να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, το σέλινο, το κρεμμύδι και περιχύνετε με το ζεστό νερό ή το ζωμό κρέατος και το κρασί.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα και 20΄περίπου, γυρίζοντας αρκετές φορές το κρέας μέσα στη σάλτσα του, και παρακολουθώντας τα υγρά μήπως χρειαστεί να συμπληρώσετε κάποια στιγμή νερό. Αφήνετε το κρέας να κρυώσει καλά και το κόβετε σε φέτες. Το ξαναζεσταίνετε -σε φέτες πια- ρίχνοντάς το μέσα στη σάλτσα του, πριν το σερβίρετε.

Ετοιμάζετε τον πουρέ: Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα, και τις ξεφλουδίζετε. Τις περνάτε από τη μηχανή του πουρέ ενώ είναι ακόμη ζεστές για να πολτοποιηθούν (ή τις λιώνετε καλά με ένα πιρούνι). Ξαναρίχνετε τις λιωμένες πια πατάτες σε κατσαρόλα και προσθέτετε το ζεστό γάλα, το βούτυρο σε κομματάκια, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε πάλι να απορροφηθεί. Αν ο πουρές που φτιάξατε σας φαίνεται πολύ σφιχτός, προσθέστε του λίγο ζεστό γάλα ακόμη να μαλακώσει.

Σερβίρετε το κρέας με τη σάλτσα του και τον πουρέ. Αν θέλετε, συνοδεύετε με βραστή σαλάτα πράσινων λαχανικών (κολοκυθάκι, μπρόκολο. φασολάκια κ.λπ.)

Συμβουλή Μπορείτε να δέσετε τη σάλτσα στη φωτιά με κορν φλάου ή αλεύρι. Στην περίπτωση αυτή αφού αφαιρέσετε το κρέας από την κατσαρόλα, θα σουρώσετε τη σάλτσα, θα τη δέσετε σε μέτρια φωτιά με το κορν φλάουρ ή το αλεύρι (1 κοφτή κουταλιά) και θα τη σερβίρετε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share