Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων και οι θρύλοι τους!

15 Δεκεμβρίου 2017 16:16
Τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων και οι θρύλοι τους!

Είτε μπούμε στην κουζίνα για να φουρνίσουμε με άπλετο μεράκι είτε απλά τα αγοράσουμε, γλυκά όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και βασιλόπιτα δε λείπουν από κανένα σπίτι τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων. Μαθαίνουμε, λοιπόν, κάποια πράγματα για την ιστορία και τους θρύλους που τα συνοδεύουν.

Δίπλες
Από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά γλυκά των Χριστουγέννων, αλλά επίσης και ένα από τα γλυκά που προσφέρονται στους γάμους. Η λεπτή ζύμη τους τυπικά έχει σχήμα ρολού το οποίο τηγανίζεται σε καυτό λάδι και στο τέλος βυθίζεται σε σιρόπι με μέλι. Ενίοτε πασπαλίζονται με κανέλα για να αποκτήσουν αρωματικό χαρακτήρα, ενώ στη ζύμη τους προστίθενται αβγά (εάν θέλουμε να παραλείψουμε τα αβγά κάνουμε την κρητική συνταγή για ξεροτήγανα). Οι δίπλες συμβολίζουν τα σπάργανα του Χριστού και όπως στα μελομακάρονα το μέλι συμβολίζει την ευζωία και τη δημιουργία που θέλουμε να μας φέρει το νέο έτος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Είχε συνεννοηθεί με τον πατέρα της για να…" - Πληροφορίες "φωτιά" στην υπόθεση της Ειρήνης Μελισσαροπούλου!

Μελομακάρονα
Οι μελωμένες τραγανές μπουκιές που πασπαλίζονται με άφθονο καρύδι και μοσχοβολούν μπαχαρικά είναι χωρίς αμφιβολία από τις αγαπημένες γλυκές γιορτινές συνήθειες. Ετυμολογικά (μέλι + μακαρόνι) η λέξη είναι ελληνική, με το μακαρόνι να κατάγεται από τη λέξη «μακαρωνία» που ήταν νεκρώσιμο δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου πρόσφεραν τη «μακαρία», δηλαδή μια πίτα στην οποία με την πάροδο των χρόνων προστέθηκε μέλι και γι’ αυτό ονομάστηκε μελομακάρονο. Όσο για το γιατί καθιερώθηκε ως χριστουγεννιάτικο γλυκό, η απάντηση βρίσκεται στο μέλι, που θεωρείται ήδη από την αρχαιότητα σύμβολο ευζωίας και δημιουργίας, ό,τι δηλαδή επιθυμούμε να μας φέρει και κάθε νέο έτος. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις άριστης ποιότητας, Καστανή ζάχαρη (αντί για κρυσταλλική) παρθένο ελαιόλαδο, καλό μπράντι και θυμαρίσιο μέλι είναι οι μικρές λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

Βασιλόπιτα
Σε κέικ ή τσουρέκι, η γλύκα της συνοδεύει τις ευχές του νέου έτους και παραδοσιακά την κόβει ο νοικοκύρης του σπιτιού, αφού τη σταυρώσει με το μαχαίρι. Τα πρώτα κομμάτια κόβονται συνήθως για τον Χριστό, την Παναγία, το σπίτι, τον φτωχό και μετά ακολουθούν τα μέλη της οικογένειας. Αυτό που περιμένουν όλοι βέβαια είναι σε ποιον θα πέσει το φλουρί που κρύβει μέσα της η βασιλόπιτα και το οποίο υπόσχεται τύχη όλο το χρόνο για τον τυχερό που θα το βρει. Η θρησκευτική παράδοση συνδέει τη βασιλόπιτα με τον Μέγα Βασίλειο, επίσκοπο στην Καισαρεία της Καππαδοκίας. Όταν ο έπαρχος της Καππαδοκίας επιχείρησε να καταλάβει και να λεηλατήσει την Καισαρεία, ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης να μαζέψουν ό,τι χρυσαφικά μπορούσαν για να τα παραδώσει ως «λύτρα». Ωστόσο, ο έπαρχος υποχώρησε και προκειμένου ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, αγνοώντας σε ποιον ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε από ένα νόμισμα και τα διένειμε στους κατοίκους. Σημαντικό είναι να κοσκινίσετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις με το Μπέικιν Πάουντερ -αν δε χρησιμοποιήσετε Φαρίνα-, για να γίνει ακόμα πιο αφράτη.

Κουραμπιέδες
Η λέξη κουραμπιές προέρχεται από την τούρκικη λέξη kurabiye, δηλαδή ξηρό μπισκότο, ωστόσο οι ρίζες του γλυκού μοσχοβολιστού πασπαλισμένου με άχνη μπισκότου είναι αραβικές. Στο μπισκότο προστέθηκαν αργότερα τα αμύγδαλα και η άχνη και κάπως έτσι φτάσαμε στον γνωστό και αγαπημένο μας κουραμπιέ. Για να φτιάξετε τους τέλειους κουραμπιέδες πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιήσετε φρέσκο βούτυρο καλής ποιότητας, αλεύρι άριστης ποιότητας, πολλά αμύγδαλα και φυσικά μπόλικη ζάχαρη άχνη. Πολλοί προσθέτουν και ροδόνερο για επιπλέον άρωμα.

Πηγή:olivemagazine

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share