Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σοκολατένιο ρολό (swiss roll) με κρέμα τυριού!

3 Δεκεμβρίου 2017 15:27
Σοκολατένιο ρολό (swiss roll) με κρέμα τυριού!

Υλικά Συνταγής

60 γραμ. βούτυρο (λιωμένο και κρύο)
30 γρ. κακάο κοσκινισμένο
60 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
2 πρέζες αλάτι
3 μεγάλα αυγά
2 κρόκοι από μεγάλα αυγά
100 γρ. ζάχαρη

Για τη γέμιση

150 γρ. μαρμελάδα κόκκινων φρούτων
200 γρ. κρέμα τυριού
100 γρ. κρέμα γάλακτος κρύα (35% λιπαρά)
2 κουταλιές άχνη ζάχαρη ή κατά βούληση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έγκυος η Μαίρη Συνατσάκη; Η φωτογραφία με φουσκωμένη κοιλίτσα που προκάλεσε ερωτηματικά!

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα τυριού για το σοκολατένιο ρολό. Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη στο μίξερ, μέχρι να σταθεί σε κορυφές. Βάζουμε σε μπολ την κρέμα τυριού και απαλά με μαρίζ (μαλακή σπάτουλα) ενσωματώνουμε τη χτυπημένη κρέμα. Διατηρούμε στο ψυγείο την κρέμα τυριού για να γεμίζουμε τον κορμό.

Φτιάχνουμε το παντεσπάνι για το σοκολατένιο ρολό
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε το μεγάλο ρηχό ταψί της κουζίνας και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του χαρτιού και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια με κακάο.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά: το κακάο, το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.

Σε ένα μέτριο μπολ, πάνω σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε τους κρόκους, τα αυγά και τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει το μείγμα χλιαρό. Τότε το αποσύρουμε από τη φωτιά.


Συνεχίζουμε να χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να πάρουν απαλό ανοιχτόχρωμο χρώμα, να πυκνώσουν και να κρεμώσουν -περίπου για 3-4 λεπτά.

Τέλος, κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά μέσα στο μείγμα και απαλά ανακατεύουμε με μαρίζ. Στο πλάι των υλικών ρίχνουμε το λιωμένο κρύο βούτυρο και από κάτω προς τα πάνω αναδιπλώνουμε το μείγμα για να ομογενοποιηθεί.

Αδειάζουμε στο έτοιμο ταψί και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, δίνοντας παραλληλόγραμμο σχήμα με διαστάσεις περίπου 30χ40 εκατοστά.

Ψήνουμε για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να το αγγίζουμε και να επανέρχεται.

Όσο ψήνεται το παντεσπάνι απλώνουμε μία καθαρή πετσέτα πάνω στον πάγκο και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της με κακάο. Αμέσως μόλις βγάλουμε το παντεσπάνι από το φούρνο το αναποδογυρίζουμε με προσοχή πάνω στην πετσέτα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Κώστας Λεφάκης προειδοποιεί: 2 συγκεκριμένα ζώδια θα υποφέρουν την νέα εβδομάδα! Αναλυτικές προβλέψεις 04-10/12…

Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί με προσοχή. Όσο είναι ακόμα ζεστό το τυλίγουμε σε ρολό, με τη βοήθεια της πετσέτας. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Όταν κρυώσει τελείως και έχει πάρει πλέον το σχήμα ρολού ,ξετυλίγουμε την πετσέτα και αλείφουμε όλη την επιφάνεια με μαρμελάδα. Απλώνουμε σε στρώση την κρέμα τυριού, αφήνοντας περιμετρικά 1 εκατοστό κενό.

Με τη βοήθεια της πετσέτας ή με λαδόκολλα το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Για να τελειώσουμε το ρολό αλείφουμε όλη την επιφάνεια με λίγη μαρμελάδα και περιχύνουμε με γκανάς.

Πηγή: Argiro.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share