Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ήρθε η ώρα για τα λατρεμένα μελομακάρονα! - Οι 2 πιο δημοφιλείς συνταγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο!

27 Νοεμβρίου 2017 13:57
Ήρθε η ώρα για τα λατρεμένα μελομακάρονα! - Οι 2 πιο δημοφιλείς συνταγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο!

Ο Δεκέμβριος θα κάνει ποδαρικό την Παρασκευή κάτι που σημαίνει ότι πέρα από τους στολισμούς έρχεται και η ώρα των γλυκών.

Ήδη εδώ και δυο εβδομάδες οι βιτρίνες των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων έχουν γεμίσει με κάθε είδους μελομακάρονα και κουραμπιέδες (κάποια από αυτά είχαν βγει μάλιστα σε προσφορά στο πλαίσιο της Black Friday), ενώ πολλοί είναι αυτοί που θα αρχίσουν να τα ετοιμάζουν σιγά σιγά και στο σπίτι τους.

Σας ακούγεται νωρίς; Αφενός δεν είναι, αφετέρου φτιάχνοντάς τα από τώρα έχεις την ευκαιρία να τα απολαύσεις, αλλιώς μέσα στις κρεπάλες των γιορτών οι υπέροχες αυτές γεύσεις των γλυκών που οι περισσότεροι φτιάχνουν μια και μόνο φορά το χρόνο, θα χαθούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σάλος: Gay ζευγάρι έκανε σεξ ολόγυμνο μέσα σε σταθμό του Μετρό! (video)

Αλλά πώς τα φτιάχνεις όλα αυτά τα λαχταριστά γλυκά; Συνταγές από μανάδες και γιαγιάδες υπάρχουν αλλά η υπογραφή κάποιων γνωστών σεφ και ζαχαροπλαστών είναι μια παραπάνω εγγύηση. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τις κλασικές συνταγές του Στέλιου Παρλιάρου και της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για τα δύο αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων.

Παρακάτω ακολουθούν οι συνταγές για τέλεια μελομακάρονα.

Τα μελομακάρονα του Στέλιου Παρλιάρου

Υλικά

Για το σιρόπι

500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ. μέλι

Για τη ζύμη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αστρολογικές προβλέψεις για την τελευταία βδομάδας Νοεμβρίου από την Άση Μπήλιου: Φουρτούνες για 5 ζώδια! (videos)

400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
530 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο (δίνει ωραίο άρωμα)
30 γρ. άχνη ζάχαρη
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ. κανέλα
1/5 κ.γ. γαρίφαλο
1 πορτοκάλι, το ξύσμα του
1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κιλό καρύδια χοντροκομμένα για το σερβίρισμα
μέλι για το μέλωμα
Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας.
Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και αποσύρουμε.
Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα

Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη, τη σόδα και όλα τα μυρωδικά μαζί.

Ανακατεύουμε με το χέρι πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σε σήτα για να αποκτήσει σαγρέ όψη.

Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.
Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι.
Τοποθετούμε μια στρώση από τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.
Διαβάστε μερικά έξτρα τιπς που δίνει ο Στέλιος Παρλιάρος για τα μελομακάρονα και πολλές άλλες συνταγές στο steliosparliaros.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτός είναι ο φίλος της Ειρήνης Μελισσαροπούλου! Η περίεργη ανάρτηση στο facebook που διέγραψε μετά την σύλληψή της!

Τα μελομακάρονα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά

Για το σιρόπι

400 γραμ. ζάχαρη
400 γραμ. νερό
400 γραμ. μέλι θυμαρίσιο
½ λεμόνι (ακέρωτο)
αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι
Για τα μελομακάρονα

240 γραμ. σπορέλαιο
240 γραμ. ελαιόλαδο
50 γραμ. κονιάκ
160 γραμ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
200 γραμ. ζάχαρη
1 κ.γλ. γαρύφαλλο
2 κ.γλ. κανέλα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
900 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση

Για τα μελομακάρονα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O Ήλιος στον Τοξότη: Αυτά τα ζώδια θα επηρεαστούν θετικά!

Για τα τραγανά μελομακάρονα, κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ.
Βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού.
Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.
Δεν παιδεύουμε το μίγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα.
Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες.
Ελαφρά κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.

Για το σιρόπι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έγκλημα στην Κάλυμνο: Φωτογραφία - σοκ με το πτώμα του φοιτητή, Νίκου Χατζηπαύλου! Προσοχή πολύ σκληρή εικόνα

Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3′.
Ξαφρίζουμε τον αφρό.
Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα μελομακάρονα.
Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά. Πασπαλίζουμε με φιστίκι ή καρύδι

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share