Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

5 συνταγές από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που «μυρίζουν» καλοκαίρι

21 Αυγούστου 2017 14:42
5 συνταγές από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που «μυρίζουν» καλοκαίρι

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου προτείνει 5 περίεργες γλυκόξινες συνταγές για να δοκιμάσετε το καλοκαίρι και να πάθετε πλάκα.

Δείτε τις παρακάτω:

Ρύζι με καρύδια και βερύκοκα

Υλικά Συνταγής

50 γραμ. ελαιολαδο (ή βούτυρο)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
8 βερύκοκα φρέσκα ή αποξηραμένα ή και τα δύο
4-5 σπόρους κάρδαμο (κακουλέ)
1/2 ξυλάκι κανέλα
1/2 φλ. χοντροκομμένο καρύδι
1/2 φλ. σταφίδα ή cranberry
2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο
4 φλ. ζωμό κότας
1 φλ. ψιλες φακές βρασμένες
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα βερίκοκα για το ρύζι πιλάφι, φροντίζουμε να είναι ώριμα αλλά σφιχτά. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε τέταρτα.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το αφήνουμε να γίνει διάφανο για 3-4′. Προσθέτουμε τα βερίκοκα και σοτάρουμε για δύο με τρία λεπτά. Προσθέτουμε τις σταφίδες το κάρδαμο την κανέλα και το ρύζι.

Ανακατεύουμε να βουτυρωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το ζεστό ζωμό, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τη φακή. Σιγοβράζουμε το ρύζι με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος. Όταν εμφανιστούν μικρές τρυπούλες στην επιφάνεια, το ρύζι είναι έτοιμο.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε καθαρή πετσέτα πάνω στην κατσαρόλα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το ρύζι να ξεκουραστεί για 5´και να τραβήξει τα υγρά του.

Αφαιρούμε τον κάρδαμο και την κανέλα. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το καρύδι. Αφρατεύουμε το πιλάφι με πιρούνι και σερβίρουμε στα πιάτα .

Εναλλακτικά βάλτε όποιον ξηρό καρπό επιθυμείτε και όποιο αποξηραμένο φρούτο σας αρέσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος τα μακριά μαλλιά για την Αγγελική Ηλιάδη! Δείτε την extreme αλλαγή που έκανε… (Photos)

Ροφός πλακί με μπάμιες και πατάτες

Υλικά Συνταγής
1 ροφός γύρω στα 2 κιλά
1 κιλό μπάμιες
1/4 φλ. ξίδι από κρασί
1 φλ. ελαιόλαδο
600 γραμ. ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 φλ. φρυγανιά
3 πατάτες κομμένες σε φέτες
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε τις μπάμιες στο φούρνο με ψάρι και πατάτες, καθαρίζοντας καλά το ψάρι μέσα και έξω. Το αλατίζουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι. Το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μπάμιες. Τις απλώνουμε σε λαμαρίνα, ραντίζουμε με ξίδι και τις αφήνουμε στον ήλιο για 1 ώρα σκεπασμένες με τουλπάνι (να αποβάλουν την κόλλα τους).

Μετά τις τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο για 5΄ να μαραθούν. Ψιλοκόβουμε σε μπολ μαϊντανό, σέλινο, σκόρδο και ανακατεύουμε με τη φρυγανιά και αλατοπίπερο. Σε βαθύ ταψί στρώνουμε τις φέτες του κρεμμυδιού και τις μισές ψιλοκομμένες ντομάτες. Κάνουμε μία στρώση με φέτες πατάτας και ξαπλώνουμε επάνω τους το ψάρι ολόκληρο και τριγύρω τις μπάμιες. Πασπαλίζουμε το ψάρι με το μείγμα μυρωδικών.

Περιχύνουμε με τις υπόλοιπες ντομάτες και το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για 1/2 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 1/2 ώρα. Το ψάρι είναι έτοιμο, εάν με τη βοήθεια λάμας μαχαιριού ξεκολλάει εύκολα η ράχη απ’ το κόκαλο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η νέα σπαρακτική ανάρτηση της Μαρίας Ελένης Λυκουρέζου: «Θα είσαι πάντα το κοριτσάκι μου, η μυρωδιά μου, η μαμάκα μου!»

Σαλάτα με πεπόνι, τραγανό προσούτο και γραβιέρα

Υλικά Συνταγής
2 φλ. μικρά τρυφερά φύλλα σπανάκι
1 πράσινη σαλάτα
1 ματσάκι ρόκα
4 λιαστές ντομάτες
4 φέτες πεπόνι (κομμένο σε τρίγωνα)
4 φέτες προσούτο Καρπενησίου
1/2 φλ. φλούδες πικάντικη γραβιέρα
1/2 φλ. φιλέ αμυγδάλου
Για τη σως

1/3 φλ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. μπαλσάμικο
2 λιαστές ντομάτες
1/2 κ.γλ. μέλι
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Για τη σαλάτα με πεπόνι και προσούτο, αραδιάζουμε το προσούτο σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το ψήνουμε για 15΄ στους 200οC, να γίνει τραγανό. Το αφήνουμε να κρυώσει. Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά όλα τα λαχανικά. Τα στήνουμε σε ανοιχτή πιατέλα. Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και τις προσθέτουμε.

Στρώνουμε το πεπόνι γύρω γύρω. Ψιλοκόβουμε το τραγανό προσούτο πάνω από τη σαλάτα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τις φλούδες γραβιέρας. Τοποθετούμε τα υλικά για τη σως στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. (Θα γίνει σαν κρέμα). Περιχύνουμε τη σαλάτα.

Καλοκαιρινή κότα με πιπεριές και μπύρα

Υλικά Συνταγής
1 χωριάτικη κότα γύρω στα 1.800 γραμμ. κομμένη σε μερίδες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο σε λεπτές φέτες
4 πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε 8 χοντρές λωρίδες (όλα τα χρώματα)
1 κουτάκι μπίρα (330 ml)
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
άσπρο ρύζι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Ξεκινάμε αυτή την καλοκαιρινή συνταγή με κοτόπουλο, ροδίζοντας σε πλασoτέ κατσαρόλα λίγες λίγες (για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού) τις μερίδες κότας. Όσες ροδίζουμε, τις διατηρούμε σκεπασμένες σε πιατέλα.

Στο ίδιο ελαιόλαδο, αφού τελειώσουμε με το ρόδισμα της κότας, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις φέτες πράσο. Τ’ αφήνουμε να σοταριστούν για 5΄, ανακατεύοντας και τέλος, προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες σε χοντρές λωρίδες.

Ανακατεύουμε να λαδωθούν, ξαναβάζουμε την κότα στην κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τη μπίρα λίγη λίγη γιατί φουσκώνει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το φαγητό και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 30΄ μέχρι να μαλακώσει καλά το πουλερικό και να μελώσει η σάλτσα του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέες καταγγελίες που σοκάρουν για τον γιο του Κώστα Πρέκα: «Κυκλοφορούσε ημίγυμνος και χτύπησε...»

Κυκλαδίτικη φρουτάλια με πατάτες και κολοκύθια

Υλικά Συνταγής
6 αυγά
3 βρασμένες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
3 μέτρια κολοκύθια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/3 φλ. φρέσκο γάλα
1/2 φλ. τρίμματα φέτας ή ανθότυρου
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/4 φλ. ελαιόλαδο
λίγος άνηθος ψιλοκομμένος

Εκτέλεση
Για τη φρουτάλια, σε βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τις πατάτες, να μελώσουν (όχι να κάνουν κρούστα), για 3΄-4΄. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις λεπτές φέτες κολοκυθιού και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 3΄- 4΄.

Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά µε σύρμα, να ενωθούν, προσθέτουμε τη φέτα, το αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον άνηθο. Στο τέλος, προσθέτουμε και το γάλα.

Περιχύνουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια µε το μείγμα των αυγών. Ανακινούμε το τηγάνι από το χερούλι, δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και σκεπάζουμε µε καπάκι το τηγάνι. Αφήνουμε τη φρουτάλια να ψηθεί για 5΄.

Με προσοχή, την αναποδογυρίζουμε µε το καπάκι ή µε ένα μεγάλο, ρηχό πιάτο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 3΄-4΄. Αδειάζουμε τη φρουτάλια σε πιατέλα και την κόβουμε σε τρίγωνα. Σερβίρουμε µε ντοµατοσαλάτα και φέτα.

Extra tips

Το γάλα στη φρουτάλια δίνει υγρασία και την κάνει αφράτη.
Δεν ψήνουμε την φρουτάλια σε δυνατή φωτιά για να προλάβει να ψηθεί μέχρι μέσα.
Με το βράσιμο της πατάτας, αποφεύγουμε να τραβήξουν-ρουφήξουν λάδι.

Πηγή faysbook

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share