Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ικαριώτικη χορτόπιτα και θα πάθετε πλάκα!

2 Ιουλίου 2017 14:17
Ικαριώτικη χορτόπιτα και θα πάθετε πλάκα!

Χορτόπιτα ή χορταρόπιτα λένε στην Ικαρία τις πίτες που φτιάχνονται από τα ικαριώτικα αγριόχορτα, αυτά που τα μαζεύουν κάνοντας εκδρομές στις απέραντες πλαγιές των βουνών της Ικαρίας. Και ποια είναι αυτά;… Mα αυτά που υπάρχουν σ’ όλα τα νησιά του Αιγαίου, για λίγο καιρό, μα εδώ, λόγω κλίματος τα βρίσκει κανείς σε τεράστιες ποσότητες και για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σέσκουλα, καυκαλήθρες, μάραθα, ζοχιοί, παπαρούνες, λάπαθα, μυρώνια, αγριόπρασσα είναι τα πιο χαρακτηριστικά.

Οι πίτες γίνονται ψητές στο φούρνο, ενώ στο τηγάνι γίνονται τα πιταράκια με τα ίδια υλικά. Ανάλογα τα γούστα οι νοικοκυρές βάζουν και ρίγανη, μέντα ή άλλα βοτάνια, φρέσκο κρεμμυδάκι, σπανάκι και βεβαίως άνηθο, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Οι ποσότητες και οι αναλογίες είναι κατά την προτίμηση του καθένα ή, καλύτερα, ανάλογες της σοδειάς που προκύπτει από τον περίπατο!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor: "Φρενίτιδα" έχει προκαλέσει στην Σκιάθο ο Γιώργος Αγγελόπουλος! - Δείτε τι ετοίμασαν για χάρη του! (Photo)

Συνήθως ρίχνουν μέσα λίγο ρύζι ή λίγο τραχανά για να μαζευτούν τα υγρά, όπως και ψιλοκομμένο γλυκό κολοκύθι. Όταν το κολοκύθι κυριαρχεί τότε μιλούμε για την ικαριώτικη κολοκυθόπιτα, ή όπως την λένε τοπικά την ταμπουρόπιτα(ταμπουρά είναι το γλυκό κολοκύθι).

Συνταγή για χορτόπιτα Ικαρίας
Πλένουμε καλά τα χόρτα, ψιλοκόβουμε τον ταμπουρά. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τα χόρτα, το κολοκύθι, λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι, ενώ το μυστικό της νοστιμιάς της πίτας είναι στη γέμιση να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα αγριόχορτα.

Η ικαριώτικη χορτόπιτα που φάγαμε στην Ιερά Μονή της Οσίας Θεόκτιστης στην Ικαριά από μια ντόπια νοικοκυρά που βαστάει το κυλικείο, την Μαρία Φραντζέσκου, είχε τραχανά και λίγο τυράκι. Ήταν από υπέροχη ως θεϊκή! Δυστυχώς δεν κάναμε κάποια αποκλειστικότητα, γιατί είχε προηγηθεί πριν κάποια χρόνια ο Τζέιμι Όλιβερ που είχε καταγράψει την κυρά Μαρία να μαγειρεύει χορτόπιτα Ικαρίας, αλλά και τραχανά!

πηγη: greekgastronomyguide

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share