Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021

Φτιάξτε την πιο εύκολη συνταγή για σπιτικό ψωμί με προζύμι κρεμμυδιών χωρίς μαγιά!

27 Ιουνίου 2017 13:45
Φτιάξτε την πιο εύκολη συνταγή για σπιτικό ψωμί με προζύμι κρεμμυδιών χωρίς μαγιά!

Ένα ψωμί πλούσιο σε προβιοτικά, άκρως υγιεινό, διατηρήσιμο με καταπληκτική γεύση. Ακολουθείστε πρώτα τη συνταγή για τη παρασκευή του προζυμιού (συνταγή προζύμι κρεμμυδιών).

Τι χρειαζόμαστε:

500 γραμ. αλεύρι κίτρινο ψιλό (για παρασκευή χωριάτικου ψωμιού)

500 γραμ. αλεύρι τσουρεκιού (ρόμπιν χουντ) ή σούπερ αμερικής

20 γραμ. αλάτι

180 γραμ. προζύμι κρεμμυδιών

10 γραμ. λάδι

530 γραμ.νερό

Πώς το κάνουμε:

1) Κοσκινίζουμε τα άλευρα σε μια λεκάνη (παίρνουν αέρα και αυτό βοηθά στο φούσκωμα του ψωμιού αργότερα)

2) Τοποθετούμε τα άλευρα στο κάδο του μίξερ και στη μέση σε μια λακουβίτσα βάζουμε το προζύμι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor: Διχασμένο το Twitter για την αποχώρηση της Βαλαβάνη! Τα επικά σχόλια για την "συγνώμη" της στον Αγγελόπουλο!

3) Προσθέτω σιγά σιγά το νερό και βάζω το μίξερ με το γάντζο στη δεύτερη ταχύτητα και ζυμώνω ώσπου να πάρει σχεδόν όλο το νερό (έχω κρατήσει λίγο από το νερό για να διαλύσω το αλάτι)

4) Ρίχνω το αλατόνερο και συνεχίζω το χτύπημα. Το αλάτι μπαίνει προς το τέλος γιατί χαλάει το προζύμι.

5) Ρίχνω το λάδι και συνεχίζω το χτύπημα της ζύμης.

6) Ζυμώνω για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη χωρίς να σχίζεται όταν τη τρβάω με το χέρι μου.

7) Δίνω σχήμα στο ζυμάρι μου και το τοποθετώ σε ρηχό ταψί στο οποίο έχω βάλει λαδόκολλα.

8) Σκεπάζω και αφήνω να γίνει το ζυμάρι τουλάχιστον για 7 ώρες (δε περιμένω να φουσκώσει αλλά μέσα λειτουργεί το προζύμι ώστε να γίνει το ψωμί).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor: Πασίγνωστη Ελληνίδα τραγουδίστρια ετοιμάζει βαλίτσες για τον δεύτερο κύκλο του ριάλιτι στον Άγιο Δομίνικο!

9) Ξεσκεπάζω και αναποδογυρίζω το ψωμί που έχει ξεραθεί λίγο από πάνω για αυτό βάζω τη κάτω επιφάνεια του πάνω που έχει κρατήσει υγρασία. Αν δε ξεκολλάει από τη λαδόκολλα δε πειράζει τη βγάζω σιγά σιγά και βάζω μια νέα λαδόκολλα στο ταψί. Τοποθετώ το ταψί στο φούρνο για να ωριμάσει το ψωμί. Δηλαδή για 25 λεπτά στο φούρνο σε θερμοκρασία 35 ο C και με υγρασία. Υγρασία δημιουργώ βάζοντας ένα ταψάκι με λίγο βραστό νερό στο πάτο του φούρνου. Θερμοκρασία 35 ο C πετυχαίνω ανάβοντας το φούρνο στον αέρα για 1,5 λεπτό στους 200 ο C μετα τον κλείνω . Αυτές οι συνθήκες είναι συνθήκες στόφας.

10) Όταν περάσουν τα 25 λεπτά ανοίγω βγάζω το ταψάκι με το νερό, χαράσσω το ψωμί με μαχαιράκι και βάζω θερμοκρασία 220 ο C χωρίς αέρα, στο πάνω κάτω οι αντιστάσεις και το ψήνω για μία ώρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Αν πάρει στα 40 λεπτά χρώμα βάζω από πάνω λαδόκολλα χαμηλώνω στους 200 ο C και συνεχίζω το ψήσιμο να κλείσει μια ώρα στο φούρνο

11) Βγάζω από το φούρνο και τοποθετώ το ψωμί σε μια πιατέλα και το αφήνω να κρυώσει. Όταν κρυώσει κόβω και σερβίρω.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share