Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024

Τυρινή εβδομάδα: Που θα την τιμήσουμε τρώγοντας τις καλύτερες τυρόπιτες στην Αθήνα

Σε αυτές τις διευθύνσεις θα βρεις τις πιο νόστιμες, ποιοτικές και ζεστές τυρόπιτες της πόλης

13 Μαρτίου 2024 15:57
Τυρινή εβδομάδα: Που θα την τιμήσουμε τρώγοντας τις καλύτερες τυρόπιτες στην Αθήνα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με την παράδοση, η τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου, η εβδομάδα που προηγείται της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής, ονομάζεται Εβδομάδα της Τυρινής ή αλλιώς της Τυροφάγου ή της Μακαρονούς.

Πρόκειται για την εβδομάδα που, μετά την παύση της κατανάλωσης του κρέατος και πριν τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, είμαστε «ελεύθεροι» να καταναλώσουμε σε άφθονες ποσότητες τυρί, γάλα, γιαούρτι, αυγά, ζυμαρικά, πίτες (τυρόπιτες, γαλατόπιτες), και γενικότερα πολλά αλμυρά και γλυκά με πρωταγωνιστές το γάλα, το τυρί αλλά και τα ζυμαρικά.

Με την ευκαιρία, μπορείς να διαβάσεις: Έχεις τυριά που περίσσεψαν; Φτιάξε αυτή τη μοναδική πίτα ακόμα και για μεσημεριανό μέσα σε χρόνο dt

Σε αυτό το πλαίσιο και κακά τα ψέματα, η αγάπη για την τυρόπιτα είναι κάτι που μας ενώνει όλους. Και ποιος ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε αυτό το μοναδικό «street food» από μια επίσκεψη στα καλύτερα και πιο ποιοτικά τυροπιτάδικα της Αθήνας;

Άριστον Λομποτέση

Πόσες γενιές μπορεί να μεγαλώσει ένα μονάχα τυροπιτάδικο; Που έτρωγαν τυρόπιτα ο Παλαμάς, ο Ελύτης και τόσες άλλες σπουδαίες προσωπικότητες τα παλαιότερα χρόνια; Η απάντηση κρύβεται στο θρυλικό τυροπιτάδικο «Άριστον Λομποτέση», που άνοιξε τις πόρτες του το 1910 και από τότε βρίσκεται ακόμη στο ίδιο σημείο. Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγεις από το ιστορικό αυτό μαγαζί αν δεν δοκιμάσεις μεταξύ άλλων, την βουτυρένια κουρού τυρόπιτα, που έφερε ο παππούς Λομποτέσης από την Κωνσταντινούπολη και λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα!

Τ: Βουλής 10, Αθήνα

Κωσταρέλος

Έπρεπε να βρεθούμε στη γειτονιά του Κολωνακίου για να ανακαλύψουμε εκείνο το μαγαζί που φημίζεται για τα εκλεκτά τυριά και τα γαλακτοκομικά του. Στον Κωσταρέλο, το τυροκομείο που λειτουργεί από το 1937, θα πάρεις μια μικρή αλλά σίγουρα απολαυστική γεύση της πλούσιας γαστρονομικής σκηνής της Αθήνας. Must try εδώ εννοείται πως είναι η χειροποίητη τυρόπιτα με βαρελίσια φέτα και ανθότυρο αλλά και άλλες αγαπημένες γεύσεις και συνδυασμοί, όπως τυρόπιτες με τσαλαφούτι, κατσικίσιο τυρί, μαλακή φέτα ή γραβιέρα. Ό,τι φας εδώ είναι αδιαμφισβήτητα φτιαγμένο με αγάπη και σεβασμό στην πρώτη ύλη.

T: Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Kολωνάκι

View this post on Instagram

A post shared by KOSTARELOS (@kostarelosgr)

Τρομερό Παιδί

Μπορεί να βρίσκεται στην καρδιά των Ιλισίων, σίγουρα όμως θα σου θυμίσει κάτι από Γαλλία. Ο γραφικός φούρνος με όνομα «Τρομερό Παιδί», με τις ολόφρεσκες, παραδοσιακές τυρόπιτες, θα σου προσφέρει στ’ αλήθεια μια μοναδική εμπειρία γεύσης, που βασίζεται στην φρεσκάδα και την ποιότητα των υλικών του και φυσικά στο προζύμι. Οι ζύμες αποτελούν, άλλωστε, τη μεγάλη αγάπη των ιδιοκτητών του, Χρήστου Παππά και Στέφανου Λιβάνιου, οι οποία αποφάσισαν, μάλιστα, να αφήσουν τις προηγούμενες δουλειές τους για την υλοποίηση αυτής της ιδέας.

Τ: Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια

The Black Salami

Στη λίστα δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνεται και ένα μαγαζί που κάνει τη διαφορά, που ξεφεύγει από το «συνηθισμένο τυροπιτάδικο» και μας παρουσιάζει μοναδικά μια διαφορετική εκδοχή της κλασικής τυρόπιτας. Ο λόγος για το The Black Salami των Εξαρχείων, εδώ όπου η ποιότητα των υλικών, η τέλεια ισορροπία των γεύσεων, η αγάπη και η προσοχή στη λεπτομέρεια συνδυάζονται για να δημιουργήσουν κάτι παραπάνω από ένα απλό έδεσμα. Εδώ θα βρεις τυρόπιτες με χειροποίητο, τραγανό φύλλο, που βασίζονται στο εξαιρετικό ζυμάρι καθώς και μια νόστιμη γέμιση εκλεκτών τυριών.

Τ: Ζωοδόχου Πηγής 71, Εξάρχεια

 

Ροή ειδήσεων

Share