Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εδώ θα φας τον καλύτερο τηγανιτό κεφτέ της Αθήνας

Στου Στέφανου

8 Μαρτίου 2023 07:54
Εδώ θα φας τον καλύτερο τηγανιτό κεφτέ της Αθήνας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο καλύτερος τηγανιτός κεφτές της Αθήνας σερβίρεται στην οδό Θεάτρου!

Ο κεφτές του Στέφανου, μου είπαν είναι ονομαστός σε ολόκληρη την Κεντρική αγορά. Όλοι οι μερακλήδες μαγαζάτορες αλλά και δικηγόροι, γιατροί, δικαστικοί ξέρουν το μυστικό στέκι κάτω από την οδό Αθηνάς και εκεί γύρω στις 12 – 3 το μεσημέρι «σκάνε μύτη» για να πιουν ένα τσίπουρο και να απολαύσουν τα ολοστρόγγυλα σφαιρίδια με αφράτο κιμά. Εγώ πήγα Σάββατο, μεσημέρι κάπως αργά, οπότε ούτε δικηγόροι υπήρχαν ούτε γιατροί μόνο ένα δυο ζευγαράκια και μερικές ανδροπαρέες.

Κάθισα σε εκείνα τα χαρούμενα λεπτεπίλεπτα σιδερένια τραπεζάκια καφενείου με τα γαλαζοπορτοκαλοκίτρινα σουπλά και αισθανόμουν ότι αν τα φορτώσω με 3-4 περίσσια πιάτα θα κατέρρεαν. Όμως αυτό που εδώ απολαμβάνεις είναι ένα φαγάκι comfort, μαμαδίστικο και απλό, που σε ποσότητα που σερβίρεται σε κάθε πιάτο ακροβατεί μεταξύ του μεζέ και μια καλής μερίδας.

 Εδώ θα φας τον καλύτερο τηγανιτό κεφτέ της Αθήνας

Μέχρι να έρθουν τα «παινεμένα» κεφτεδάκια, ο Στέφανος, σεμνός και απολογούμενος γιατί τα περισσότερα φαγητά του είχαν τελειώσει και η γυναίκα του με την αδερφή του που μαγειρεύουν, απουσίαζαν, μας έφερε τα νοστιμότερα φασόλια σαλάτα που έχω δοκιμάσει, «στεφανωμένα» με ψιλοκομμένη γλυκοφάγωτη πιπερίτσα, καρότο τριμμένο, κρεμμυδάκι, άνηθο και μαϊντανό, καθώς και μια πατατοσαλάτα φρέσκια και δροσερή αρτυμένη με τέλειο λαδόξυδο και φυσικά άψογα τηγανιτές μπουκιές από μελιτζάνες παντρεμένες με γλυκιά πιπεριά Φλωρίνης και δροσιστικό γιαούρτι.

Και ενώ το τσίπουρο ρέει άφθονο και οι δροσερές μπυρίτσες προσγειώνονται στο τραπέζι μας, ένας από τους θαμώνες ανοίγει το αυτοκίνητό του που είναι παρκαρισμένο ακριβώς μπροστά στο μαγαζί του Στέφανου και μας βάζει στο μαγνητόφωνο κλαρίνα. Δεν με χαλάει καθόλου, άλλωστε η μουσική και κάθε άλλη εικόνα και ήχος περνάνε σε δεύτερη μοίρα όταν έρχονται στο τραπέζι ένα «βουνό» από ολοστρόγγυλους αφράτους σκουροκαστανόξανθους αχνιστούς κεφτέδες. Τους αφήνω για λίγο να πέσει η θερμοκρασία ώστε να μπορώ να νιώσω όλα τα αρώματα και τις γεύσεις των αρωματικών. Δαγκώνω τον πρώτο, μια τραγανή κρούστα αντιστέκεται ελαφρά και για κλάσματα του δευτερολέπτου στο δόντι! Κι έπειτα μια αφράτη «καρδιά» με απίθανη εκφραστική νοστιμιά γεμίζει το στόμα μου με μια υπέροχη ισορροπία κιμά, ψωμιού, κρεμμυδιού και βουνίσιας ρίγανης. Εννοείται ότι δεν μπορείς να μείνεις ποτέ στον πρώτο και στον δεύτερο! Τρως τουλάχιστον δυο μερίδες μόνος σου! Όταν λέμε όμως μερίδα εννοούμε ένα χορταστικό πιάτο με τουλάχιστον έξι γιγαντόσωμα σφαιρίδια!

 Εδώ θα φας τον καλύτερο τηγανιτό κεφτέ της Αθήνας

Ο Στέφανος είναι σεμνός και μετρημένος άνθρωπος! Του λες όλα αυτά τα παινέματα για το φαγητό του κι εκείνος σου λέει «δόξα το θεό! Αυτό το μαγαζάκι με τους κεφτέδες και τα καφεδάκια το πρωί μου σπουδάζει τα παιδιά μου».
Τον ρωτάω πως τα κατάφερε όταν πριν από χρόνια ήρθε μετανάστης στην Ελλάδα και μου απαντάει: μου αρέσει η δουλειά μου και να ζω στην Ελλάδα. Μου πρότειναν πολλές φορές να πάω στην Αμερική οι συγγενείς μου για μια καλύτερη ζωή αλλά εμένα μου αρέσει να έχω εδώ αυτό το μαγαζάκι και να σερβίρω στον κόσμο τίμιο και φρεσκοφτιαγμένο φαγάκι.

Τι άλλο μπορείς να φας στον Στέφανο; φρεσκότατο γαύρο ή σαρδέλα στο φούρνο, συκωταριά λαδορίγανη, μουσακά ή παστίτσιο ημέρας, φασολάδα όταν κάνει κρύο, μπακαλιάρο τηγανητό με σκορδαλιά και γενικά ότι καλούδια βρει στην αγορά και ανάλογα την έμπνευση της γυναίκας του.

 Εδώ θα φας τον καλύτερο τηγανιτό κεφτέ της Αθήνας

Φεύγοντας αργά το απόγευμα, αφού έχω απολαύσει τουλάχιστον δυο μερίδες κεφτέδες, την παρέα του Στέφανου και τον θαμώνων, τα κλαρίνα από το μαγνητόφωνο του κόκκινου mazda και αυτή την μοναδική γλυκιά ήρεμη ατμόσφαιρα μιας αγοράς που ξεκουράζεται μετά από το φασαριόζικο ανθρωπομάνι της ημέρας μπαίνω να πληρώσω. Όλο το μαγαζί ένας διάδρομος μια σταλιά με οικογενειακές φωτογραφίες, γάμοι, μωρά χαμογελαστά, βαπτίσεις, μια ζωή ολόκληρη συμπυκνωμένη σε ένα εστιατοριάκι μια σταλιά που δεν το πιάνει το μάτι σου κι όμως εδώ τρως φτηνά, νόστιμα και τίμια!

Στέφανος
οδός Θεάτρου, Αθήνα

Πηγή: meatandgrillstories.com

 

Street Food

Ροή ειδήσεων

Share