Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021

Ουρές για μία τυρόπιτα: Το μαγαζί με την καλύτερη κουρού που ταΐζει την Αθήνα τα τελευταία 100 χρόνια!

Θα πάθετε εθισμό!

20 Οκτωβρίου 2021 09:56
Ουρές για μία τυρόπιτα: Το μαγαζί με την καλύτερη κουρού που ταΐζει την Αθήνα τα τελευταία 100 χρόνια!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην οδό Βουλής οι ουρές φτάνουν μέχρι το πεζοδρόμιο καθώς καθημερινά περιμένουν υπομονετικά Αθηναίοι -και όχι μόνο- για να πάρουν τουλάχιστον μια καυτή βουτυράτη τυρόπιτα κουρού. Είναι η κουρού του Άριστον που από το 1919 έχει γίνει έμβλημα της Αθήνας – κάτι σαν τα hot dogs της Νέας Υόρκης.

Ουρές για μία τυρόπιτα

Είναι πάντα καυτές γιατί απλούστατα τα ταψιά δεν προλαβαίνουν να βγουν από τον φούρνο και έχουν ξεπουληθεί. Η σφολιάτα μπροστά της ωχριά: η κουρού του Άριστον έχει σκούρα βουτυρένια ζύμη που θρυμματίζεται στο στόμα και σχεδόν λιώνει καθώς ενώνεται με το ιδανικής αλμυρότητας τυρί. Ακόμη και τα ψίχουλα που πέφτουν στα δάχτυλα ή και στα ρούχα δεν πάνε χαμένα καθώς προσεκτικά και όσο πιο διακριτικά γίνεται, καταλήγουν τελικά και αυτά στο στόμα, πριν αποφασίσουν οι μη προνοητικοί να κάτσουν ξανά στη σειρά για μια νέα κουρού. Όπου κουρού σημαίνει στεγνή στα τούρκικα…

Ουρές για μία τυρόπιτα

Το γαστρονομικό θαύμα που ακούει στο όνομα Άριστον, δημιουργήθηκε το 1910 από τον Ζακυνθινό Αναστάσιο Λομποτέση. Ο συνεχιστής της επιχείρησης Θανάσης Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει στο Έθνος: «Ο παππούς σκαρφίστηκε την τυρόπιτα κουρού, ένα σνακ της εποχής, που στα τούρκικα σημαίνει στεγνή. Η τυρόπιτα δεν είχε αντίπαλο. Πολλοί προσπάθησαν να την αντιγράψουν, αλλά… ο παππούς την έκανε αληθινή λατρεία, ιστορία.

Ουρές για μία τυρόπιτα

Η συνταγή της είναι απλή. Ζύμη και πραγματικό τυρί φέτα και μυζήθρα. Αγνά υλικά…Τη δεκαετία του ’80, με την εισβολή του φαστ φουντ, έχασε τη δυναμική της κι έτσι μετά το 1995 για να γίνουμε πιο ελκυστικοί, προσθέσαμε 120 διαφορετικές χειροποίητες πίτες που παρασκευάζονται καθημερινά και δίνονται προς πώληση την ίδια ημέρα. Η τυρόπιτα κουρού, όμως, έχει σουξέ με φανατικούς που συρρέουν από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Info:
Boυλής 10, Αθήνα, Τ. 210 322 7626

 

Ροή ειδήσεων

Share