Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Vegan παράδεισος: Τα καλύτερα χορτοφαγικά στέκια της Αθήνας

Πράσινοι, γευστικοί προορισμοί της πόλης με μότο τους το «Because my food is grown, not born»

14 Μαρτίου 2024 14:47
Vegan παράδεισος: Τα καλύτερα χορτοφαγικά στέκια της Αθήνας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η vegan φιλοσοφία -που ξεκινάει από το φαγητό και κινείται ως και μια γενικότερα πιο ηθική και cruelty-free στάση ζωής σε όλους τους τομείς (όπως για παράδειγμα τα ρούχα ή τα καλλυντικά)-, φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερους φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο, που την ακολουθούν τόσο λόγω ιδεολογίας όσο και εξαιτίας θεμάτων υγείας.

Εκτός αυτού, η Αθήνα αποτελεί αδιαμφισβήτητα πλέον την πόλη, που τα τελευταία χρόνια βιώνει μια άνθηση στη vegan και vegetarian γαστρονομική σκηνή, με τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες της να έχουν όλο και περισσότερες επιλογές να απολαύσουν ψαγμένες δημιουργίες.

Τόσοι και τόσοι ταλαντούχοι σεφ έχουν, άλλωστε, αφιερωθεί σε αυτό το πεδίο, αποδεικνύοντας ότι ένα πιάτο, βασισμένο στα λαχανικά και χωρίς ζωικά προϊόντα, μπορεί να είναι όχι μόνο υγιεινό αλλά και το ίδιο γευστικό.

Για εσένα λοιπόν, που θέλεις να διευρύνεις τους γευστικούς σου ορίζοντες, για εσένα που προσπαθείς απεγνωσμένα να βρεις κάποιο spot στην πόλη που να μπορείς να πας με τους non vegan φίλους σου (και να μην μείνει κανένας παραπονεμένος!) αλλά και για εσένα που δεν είσαι vegan αλλά έχεις την περιέργεια να μάθεις εκ των έσω τι εστί αυτή τη νέα γαστρονομική τάση, η ομάδα του AthensMagazine σου προτείνει τα 4 μοναδικά στέκια της ελληνικής πρωτεύουσας, με προσεγμένο φαγητό, εξαιρετική πρώτη ύλη και ευφάνταστες συνταγές, που αξίζει να επισκεφτείς έστω μια φορά στη ζωή σου!

Γη / Yi

Η Γη είναι μια, βασιλεύει στη Γλυφάδα και δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις για όσους κινούνται στην περιοχή. Για τους υπόλοιπους αποτελεί σίγουρα έναν πολύ καλό λόγο να ανακαλύψουν ένα προορισμό, που τα τελευταία χρόνια διαγράφει τη δική του ξεχωριστή πορεία στο γαστρονομικό χώρο της πρωτεύουσας. Το all day εστιατόριο, που μας συστήθηκε το 2014 -σε μία περίοδο όπου στο άκουσμα της φράσης «χορτοφαγικά πιάτα» σκεφτόμασταν σκέτα λαχανικά- έγινε αφορμή να γνωρίσουμε τον πρώτο χώρο raw-vegan φιλοσοφίας στην Ελλάδα.

Το απόλυτο hot spot, που κλέβει από την πρώτη κιόλας στιγμή τις εντυπώσεις με τον φωτεινό, ζεστό και γήινο χώρο του, μας βάζει κατευθείαν στο κλίμα μιας ζεν στάσης ζωής. Η Γη ανοίγει από το πρωί για να απολαύσεις έναν vegan καφέ ή ένα πλούσιο πρωινό, αφού στον κατάλογο θα βρεις πληθώρα επιλογών όπως: smoothies, θρεπτικούς χυμούς, «γάλατα» ξηρών καρπών και καρύδας, chia bowls, μεγάλη ποικιλία ζεστών και κρύων ροφημάτων, ωμοφαγικά γλυκά με ό,τι φυτική γεύση θελήσεις, όλα φτιαγμένα αποκλειστικά στη «Γη». Όσο η μέρα προχωράει, φυσικά, σειρά έχει το νόστιμο και εμπνευσμένο φαγητό.

Από το εκτενές και χωρίς ούτε μισό ζωικό προϊόν μενού του πρώτου στο είδος του μαγαζιού είναι πράγματι δύσκολο να ξεχωρίσεις μερικά πιάτα. Στα δικά μας γευστικά highlights, ωστόσο, ανήκουν τα δημοφιλή Asian wraps και οπωσδήποτε το top Double Mushroom Burger. Στη Γη θα βρεις επιπλέον και τις vegan εκδοχές δημοφιλών συνταγών όπως την καρμπονάρα, με κρέμα κάσιους, καπνιστή πάπρικα και μανιτάρια, με μια τόσο αριστοτεχνικά δοσμένη γεύση, που πράγματι δεν καταλαβαίνεις ότι τρως σε χορτοφαγικό εστιατόριο.

Τ: Γρ. Λαμπράκη 69, Γλυφάδα

View this post on Instagram

A post shared by Γή / Yi (@yiathens)

Winners Vgn

Μια μόλις ανάσα από το Σύνταγμα, στο νούμερο 27 της Οδού Νίκης και συγκεκριμένα στο ισόγειο του Niki Hotel Athens, κρύβεται ένα εστιατόριο που προσθέτει περίτεχνα τη δική του vegan πινελιά στην καρδιά της πόλης. Και το όνομα αυτού… Winners Vegan!

Το vegan φιλοσοφίας μενού του εν λόγω εστιατορίου είναι βασισμένο αποκλειστικά στις οργανικές πρώτες ύλες, τα βιολογικά προϊόντα που υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις τοπικές ελληνικές φάρμες αλλά και τις χειροποίητες παρασκευές. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κατάλογος του μαγαζιού δεν μένει ποτέ σταθερός, αφού συνεχώς πειραματίζονται, δοκιμάζουν νέα πράγματα και κουζίνες και δημιουργούν κάθε φορά και πιο ξεχωριστά plant-based πιάτα, αποδεικνύοντας περίτρανα πως το υγιεινό φαγητό μπορεί να είναι ταυτόχρονα και πολύ νόστιμο. Εμείς δοκιμάσαμε τη χορταστική σαλάτα Winners και από burgers το Νot a cheese burger, που σερβίρεται με αρωματισμένες γλυκοπατάτες φούρνου. Για τη συνοδεία αυτής της απόλαυσης σου προσφέρονται επιλογές σε φυσικά κρασιά που σε ξεναγούν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, vegan και gluten free μπίρες αλλά και σπιτικά ροφήματα τόνωσης και ευεξίας.

Όλα αυτά σε ένα κομψό και μοντέρνο περιβάλλον, που κινείται σε μίνιμαλ ύφος και κοσμείται από καταπράσινα φυτά, μότο με neon στους τοίχους, μια urban σάλα και χαριτωμένα τραπεζάκια έξω. Έχει, δηλαδή, το δικό του χαρακτήρα, διατηρώντας παράλληλα όλα τα vintage στοιχεία ενός από τα πιο παλιά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας.

T: Νίκης 27, Αθήνα

View this post on Instagram

A post shared by Winners ???? (@winners_vgn)

Mama Tierra

Mama Tierra στα ισπανικά ή Μαμά Γη στα ελληνικά. Όπως κι αν επιλέξεις να το πεις, το σίγουρο είναι πως αυτός ο εξαρχειώτικος προορισμός συνιστά σήμερα ένα από τα αγαπημένα hot spots χορτοφάγων και μη, όπου παρασκευάζονται καθημερινά well-priced γαστρονομικές δημιουργίες, γιατί η υγιεινή και ποιοτική κουζίνα πρέπει να είναι προσιτή σε όλους!

Η απλή, λιτή και απέριττη διακόσμηση του, σε βάζουν αμέσως σε αυτό το οικογενειακό και άκρως παρεΐστικο κλίμα των Εξαρχείων. Στη συνέχεια, στην multi ethnic κουζίνα του Mama Tierra βασικό μέλημα αποτελεί να χρησιμοποιούνται ολόφρεσκες πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας ενώ παράλληλα ο σεφ έχει το ταλέντο να συνδυάζει γεύσεις και αισθήσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Σε αυτές τις γευστικές δημιουργίες που προσφέρονται από νωρίς στο μαγαζί, θα βρεις από φρέσκους χυμούς, smoothies, λαχταριστά ορεκτικά, σούπες, φαλάφελ, χούμους και γουακαμόλε μέχρι αγαπημένα ελληνικά πιάτα στη vegan εκδοχή τους, όπως για παράδειγμα τον μουσακά από κιμά μαύρων φασολιών και μπεσαμέλ από γάλα καρύδας. Μην παραλείψεις να παραγγείλεις και το burger με μπιφτέκι από μείγμα φρέσκων μανιταριών. Ο επίλογος γράφεται με το κατάλληλο γλυκό, όπως το Fudge σοκολάτας με βιολογικό αλεύρι καρύδας.

Τ: Ακαδημίας 84, Αθήνα

The Vegan Vandal

Στο Vegan Vandal θα ξεχάσεις όσα ήξερες ως τώρα για τα streetfoodάδικα, αφού αυτός ο δημιουργημένος στη γειτονιά του Παγκρατίου προορισμός συνιστά ό,τι ακριβώς έλειπε από την περιοχή: ένα φαγάδικο διαφορετικό απ' τα συνηθισμένα, που έχει βαλθεί να συστήσει στο αθηναϊκό κοινό το ποιοτικό, vegan street food. Και τα καταφέρνει.

Το μαγαζί με την οικεία αισθητική του, μας κάνει να νιώθουμε άνετα και μας επιβεβαιώνει ότι η νοστιμιά μπορεί πράγματι να έχει street food προφίλ, comfort κατεύθυνση και vegan ταυτότητα.

Από την ανοιχτή κουζίνα του Vegan Vandal, όπου πρωταγωνιστούν τα αγνά υλικά, προκύπτουν 100% χειροποίητα πιάτα, με αλμυρή, γλυκιά ή πικάντικη γεύση, που καλύπτουν όλα τα γούστα, την ίδια στιγμή που προσφέρουν και πληθώρα βιταμινών και θρεπτικών για τον οργανισμό συστατικών.

Ξεκίνα τη vegan εμπειρία σου με κάποια από τα ορεκτικά του καταλόγου, όπως είναι η παραδοσιακή λαδένια Κιμώλου ή με κάποια σαλάτα, όπως η σαλάτα Κολοκύθα. Στα must-try κυρίως πιάτα ξεχωρίζουν το Vandal Burger αλλά και το Jack Burger. Αν πάλι είσαι άνθρωπος του «τυλιχτού», το σουβλάκι του φτιάχνεται με μαριναρισμένα πορτομπέλο και πλευρώτους μανιτάρια είναι σίγουρο πως θα σου καταρρίψει και την τελευταία αμφιβολία για αν και κατά πόσο το σουβλάκι υφίσταται χωρίς κρέας.

Τ: Αμύντα 15, Αθήνα

 

Εστιατόρια

Ροή ειδήσεων

Share