Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Monk's Beard: Η ολοκαίνουργια άφιξη για comfort fine food στον Νέο Κόσμο του σεφ Αλέξανδρου Καρακατσάνη

Το νέο πολλά υποσχόμενο εστιατόριο της Αθήνας!

17 Φεβρουαρίου 2023 11:58
Monk's Beard: Η ολοκαίνουργια άφιξη για comfort fine food στον Νέο Κόσμο του σεφ Αλέξανδρου Καρακατσάνη
Από Αγάπη Μυργιώτη

Ένα καινούργιο μαγαζί άνοιξε τις πόρτες του μόλις πριν από λίγες μέρες στον Νέο Κόσμο και σαν γνήσια λάτρης της γαστρονομίας έσπευσα να κλείσω τραπέζι προκειμένου να δοκιμάσω τις νέες γεύσεις ενός πολλά υποσχόμενου εστιατορίου.

Τώρα θα μου πεις γιατί πολλά υποσχόμενο; Γιατί πληροφορήθηκα ότι ιδιοκτήτης και σεφ του μαγαζιού είναι ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης, νικητής του «Game of Chefs», του γνωστού μαγειρικού διαγωνισμού του ANT1, τα πιάτα του οποίου μου είχαν κεντρίσει ήδη το ενδιαφέρον από την τηλεόραση.

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης λοιπόν, φτάνω έξω από το μαγαζί και τόσο τα λευκά χρώματα και τα chill vibes όσο και η ανοιχτή κουζίνα, που φαίνονταν ήδη πριν μπω, στο «Monk's Beard», σχημάτισαν ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου.

Δεν καθυστέρησα άλλο. Μπήκα μέσα και ο Αλέξανδρος μαζί με την γυναίκα του Φανή Παναγοπούλου, με την οποία άνοιξαν παρέα το ολοκαίνουργιο «Monk's Beard», με υποδέχτηκαν με «ζεστασιά».

Ένα μεγάλο στρογγυλό λευκό τραπέζι, με ένα βάζο γεμάτο λουλούδια, το οποίο θα προτιμούσα να είναι λίγο μικρότερο προκείμενου να βρίσκεται κάπου εκεί στην άκρη καθώς γευματίζω, με περίμενε και ο Αλέξανδρος ήρθε αμέσως να με χαιρετήσει και να με υποδεχτεί.

Ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης και η ρεπόρτερ Μυργιώτη Αγάπη
Ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης και η ρεπόρτερ Μυργιώτη Αγάπη

Μου είπε μάλιστα, ότι συνηθίζει να μιλάει με τους επισκέπτες στο εστιατόριο του, κάτι το οποίο εμένα προσωπικά μου άρεσε πολύ. Αυτή η ανθρώπινη επαφή και η πιο συναισθηματική υπόσταση, κάνει ένα μαγαζί να είναι φιλόξενο και «ζεστό».

Ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης
Ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης

Η ανοιχτή κουζίνα, η οποία βρίσκεται σε περίοπτη θέση μέσα στο εστιατόριο και μπορείς να την παρακολουθείς σα να βλέπεις ταινία σε σινεμά, μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Ακόμα ένας λόγος που το «Monk's Beard» μου φάνηκε φιλόξενο ήταν αυτή η κουζίνα. Μια κουζίνα που έβλεπες μέσα την ομάδα του σεφ να δουλεύει ήρεμα και ρυθμικά, ενώ ο ξυλόφουρνος που φαινόταν με έκανε να καταλάβω ότι επρόκειτο να δοκιμάσω κάτι πολύ καλό.

Τα λευκά χρώματα, η χαλαρή μουσική, το ευγενικό προσωπικό και τα chill vibes του εστιατορίου με χαλάρωσαν.

Γευστική δοκιμή

Η λογική του «Monk's Beard» είναι απλή. Παρέα και φαγητό στη μέση για να το μοιραστείς. Η λογική του comfort fine food έχει αρχίσει να μου αρέσει πολύ τελευταία.

Στο «Monk's Beard» σε υποδέχονται στην αρχή με χειροποίητο ψωμί από κρίθινο και σταρένιο αλεύρι με προζύμι εξήντα (60) ετών, κάτι που ως γνωστή ψωμού εκτίμησα ιδιαιτέρως, συνοδεία τριών (3) διαφορετικών αλοιφών, βούτυρο με αλμυρή καραμέλα (η αγαπημένη μου), χοιρινό λίπος και βούτυρο με ελαιόλαδο και πίκλες από σαμπούκο.

χειροποίητο ψωμί
Xειροποίητο ψωμί από κρίθινο και σταρένιο αλεύρι με προζύμι 60 ετών, συνοδεία 3 διαφορετικών αλοιφών, βούτυρο με αλμυρή καραμέλα, χοιρινό λίπος και βούτυρο με ελαιόλαδο

Να σημειώσω κάπου εδώ ότι το ψωμί δεν είναι το μόνο χειροποίητο. Ο σεφ φτιάχνει μόνος του από ψωμί μέχρι αλλαντικά και τυριά. Ακόμα και τα πιάτα και διάφορα άλλα σκεύη, είναι χειροποίητα, φτιαγμένα από την Φανή Παναγοπούλου. Λεπτομέρεια που με εντυπωσίασε, γιατί κακά τα ψέματα... οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Μάλιστα, φτιάχνουν ακόμα και δικό τους gin!

Λίγο μετά έφτασε και το πρώτο πιάτο, πρόταση του σεφ. Για την ακρίβεια ήμουν ξεκάθαρη, ήθελα να δοκιμάσω τις προτάσεις του σεφ, τα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει κάποιος αν βρεθεί στο «Monk's Beard». Τον εμπιστεύτηκα και δεν βγήκα χαμένη.

Πρώτο πιάτο λοιπόν και το αγαπημένο μου, ψητό καρότο με πίκλες από δαμάσκηνο και σάλτσα από αμύγδαλο, βγαλμένο κατευθείαν από τον ξυλόφουρνο, μαγειρεμένο σε ανοιχτή φωτιά.

Ψητό καρότο με πίκλες από δαμάσκηνο και σάλτσα από αμύγδαλο
Ψητό καρότο με πίκλες από δαμάσκηνο και σάλτσα από αμύγδαλο

Δεύτερο πιάτο γίδα βραστή με τραχανά και αποξηραμένο καπνιστό πρόβατο σε μορφή σούπας. Έντονη μυρωδιά, ιδανική για τις πιο κρύες μέρες και μια επιλογή που ή θα λατρέψεις αν είσαι λάτρης του κρέατος ή δεν θα λατρέψεις αν δεν είναι και τόσο του γούστου σου οι τόσο δυνατές γεύσεις. Από μία μπουκιά και μόνο όμως, καταλαβαίνεις την δεξιοτεχνία του σεφ.

Τέλος, δοκίμασα ταρτάρ σε κανόλι με ανατολίτικα μπαχαρίκά, σαλάτε ταμπουλέ και σάλτσα με γιαούρτι και ταχίνι. Ένα πιάτο με άριστη εμφάνιση. Λάτρεψα επίσης, το πόσο τραγανό ήταν το κανόλι.

Ταρτάρ σε κανόλι με ανατολίτικα μπαχαρίκά, σαλάτε ταμπουλέ και σάλτσα με γιαούρτι και ταχίνι
Ταρτάρ σε κανόλι με ανατολίτικα μπαχαρίκά, σαλάτε ταμπουλέ και σάλτσα με γιαούρτι και ταχίνι

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα πιάτα είναι ελληνικά και κατά 90% βιολογικά. Μην μου πεις ότι δεν καταλαβαίνεις για τι ποιότητα μιλάμε;

Μετά το φαγητό μπορείς να δοκιμάσεις και τα γλυκά του Μανώλη Στήθου, ο οποίος έχει δουλέψει σε γνωστά μαγαζιά, όπως η Σπονδή.

Έφυγα ευχαριστημένη και γεμάτη ενέργεια από το «Monk's Beard». Σίγουρα θα το επισκεφτώ ξανά προκειμένου να γευτώ για ακόμα μια φορά τα πεντανόστιμα ψητά καρότα.

Info:

  • Δίπλα 2, Αθήνα
  • Τηλέφωνο: 21 0958 8266
  • Instagram

Ωράριο Λειτουργίας:

  • Δευτέρα: Κλειστά
  • Τρίτη Σάββατο: 6:00 μ.μ. - 12:00 π.μ.
  • Κυριακή: Κλειστά

 

Ροή ειδήσεων

Share