Τα 25 καλύτερα μαγαζιά για ψάρι και θαλασσινά στην Αθήνα
Για εσένα που ψάχνεις τους καλύτερους ψαρομεζέδες στην πόλη!
Από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τη Βουλιαγμένη και από τον Βύρωνα μέχρι τον Πειραιά, η όμορφη πόλη μας κρύβει πολλούς «θησαυρούς» για όσους θέλουν να απολαύσουν φρέσκα θαλασσινά και ψάρια.
Παραδοσιακές ψαροταβέρνες, εστιατόρια που θυμίζουν νησί, μαγαζιά με ιστορία και ποιοτικοί ψαρομεζέδες.
Το AthensMagazine σου παρουσιάζει τα 25 καλύτερα μαγαζιά για ψάρι και θαλασσινά στην Αθήνα, καθένα από τα οποία έχει την δικιά του μοναδική ιστορία.
Κέντρο - Αθήνα
Thes ''Greek Creative Cuisine''
Το εστιατόριο Thes ''Greek Creative Cuisine'', το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, σ' ένα σημείο που χτυπά ο παλμός της πόλης, θα βρεις φρέσκα ποιοτικά προϊόντα από κάθε γωνία της χώρας.
Στον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού ρομαντικά στημένα τραπεζάκια σε προσκαλούν να καθίσεις για να απολαύσεις τις μοναδικές γεύσεις, ενώ το εσωτερικό που μοιάζει με μπαλκόνι, οι πέτρινοι τοίχοι, τα φυτά και το εντυπωσιακό αίθριο με την οροφή - παράθυρο, συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο.
Το μενού αποτελείτε από λίγα και καλά πιάτα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το παστίτσιο θαλασσινών, με τα τραγανά φύλλα ρυζιού, τη γαρίδα, το καλαμάρι, τη σάλτσα ντομάτας, την ελαφριά κρέμα μπεσαμέλ και την «καμένη» γραβιέρα.
Τάκη 16, Αθήνα
Τηλέφωνο: 21 03212858
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα - Πέμπτη: 5:00 - 11:30 μ.μ.
- Παρασκευή 1:00 μ.μ. - 12:00 π.μ.
- Σάββατο 2:00 μ.μ. - 12:00 π.μ.
- Κυριακή 1:00 - 11:30 μ.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 15€
Instagram: thesgreekcreativecuisine
Ψαροχώρι
Ένα εστιατόριο φωτεινό με minimal γραμμές και μοντέρνα διακόσμηση, στο οποίο επικρατούν λευκές και μπεζ αποχρώσεις. Το «Ψαροχώρι», ακολουθεί μια φιλοσοφία που βασίζεται στην απλότητα.
Τα πιάτα φτιάχνονται με σεβασμό στην παράδοση της ψαροφαγίας και εμπλουτίζονται με μοντέρνες πινελιές.
Φρέσκα ψάρια κυρίως από τη Βόρεια Εύβοια και τη Σχοινούσα και δροσερές σαλάτες, συνδυάζονται άψογα με την μεγάλη ποικιλία κρασιών που διαθέτει το μαγαζί. Να σημειώσουμε ότι θα βρεις και κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Ανάμεσα στα ψάρια ξεχωρίζουν τα αχνιστά μύδια, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το καπνιστό χέλι με τον πουρέ παντζάρι.
Αναστασίου Τσόχα 21, Αθήνα
Τηλέφωνο: 21 06438691
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα: Κλειστά
- Τρίτη - Σάββατο: 12:00 μ.μ. - 12:00 π.μ.
- Κυριακή 12:00 - 6:00 μ.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 10€ - 15€
Instagram: psarochori
ΦΙΤΑ
Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο εστιατόριο, καθώς δεν έχει μενού, αλλά καθημερινά θα βρεις πιάτα τα οποία βασίζονται στα φρέσκα υλικά και τις πρώτες ύλες που υπάρχουν στην κουζίνα.
Τα ψάρια τους έρχονται από το Μεσολόγγι και την Σίφνο, βασική πρώτη ύλη πάνω στην οποία βασίζονται τα πιάτα τους, ενώ θα βρεις και κάποιες περιορισμένες επιλογές σε κρέας.
Ο χώρος είναι minimal, με βιομηχανική αισθητική, ξύλινα στοιχεία και μεγάλα παράθυρα, ενώ η ατμόσφαιρα θυμίζει παλιό καφενείο.
Θυμήσου να κάνεις κράτηση πριν επισκεφτείς το μαγαζί, καθώς είναι δύσκολο να βρεις τραπέζι.
Ντουρμ 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 21 1414 8624
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα: Κλειστά
- Τρίτη - Παρασκευή: 7:00 μ.μ. - 12:00 π.μ.
- Σάββατο: 2:00 μ.μ. - 12:00 π.μ.
- Κυριακή: 2:00 - 6:00 μ.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 20€
Instagram: phitathens
Λέσβιον
Το ξύλο, οι καμάρες και η φιλόξενη ατμόσφαιρα χαρακτηρίζουν το «Λέσβιον», από το 1965, που ξεκίνησε ως καφενείο, μέχρι και σήμερα που το έχει αναλάβει ο Περικλής Κακαρώνης και το έχει μετατρέψει σ΄ ένα από τα καλύτερα μαγαζιά για ψάρι.
Στο «Λέσβιον» θα βρεις πολλά νόστιμα πιάτα, ωστόσο δεν γίνεται να μη δοκιμάσεις τις σουπιές με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, μελιτζάνες και μελάνι και τα αχνιστά μύδια, όπως μου πρότεινε ο σεφ.
Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι
Τηλέφωνο: 210 2923689
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα: Κλειστά
- Τρίτη - Σάββατο: 11:30 π.μ. - 1:00 π.μ.
- Κυριακή: 11:30 π.μ. - 12:00 π.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 15€
Instagram: kafeneio.ouzeri.lesvion
Η Λέσβος
Ένας όμορφος χώρος βγαλμένος από άλλη εποχή. Ένα παλιό πιάνο, ένα jukebox, η λατέρνα, οι εικόνες μιας άλλης εποχής στον τοίχο, το μωσαϊκό στο πάτωμα και οι αποχρώσεις στα έπιπλα σε ταξιδεύουν στο παρελθόν. Σαν να έχεις μπεις σε μια χρονοκάψουλα.
Το μαγαζί δημιουργήθηκε από δύο αδέρφια, τους Γραμμέληδες, το 1967 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να προσφέρει φρέσκο ψάρι.
Η φάβα και το μυτιληνιό τσίπουρο δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σου, ενώ δεν γίνεται να μην δοκιμάσεις τις φρέσκες γυαλιστερές και τα κυδώνια.
Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3814525
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα - Πέμπτη: 10:00 π.μ. - 11:30 μ.μ.
- Παρασκευή - Σάββατο:10:00 π.μ. - 1:00 π.μ.
- Κυριακή 10:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 12€
Ιnstagram: ouzerilesvos
Αιόλου 68
Στο «Αιόλου 68», θα διακρίνεις αμέσως την κομψότητα στον χώρο. Μοντέρνα διακόσμηση με πρωταγωνιστές το λευκό και το μπλε, χτιστοί καναπέδες με μαξιλάρες, μοντέρνες συνθέσεις με καλάμια, σε ταξιδεύουν σε νησί.
Στο μενού, που επιμελείται ο σεφ Βασίλης Ακρίβος, θα βρεις παραδοσιακά πιάτα θαλασσινών με σύγχρονες πινελιές, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα αχνιστά κυδώνια και μύδια, οι γαρίδες με τρούφα, το χέλι και το βουτυρόψαρο ενώ δεν γίνεται να μην δοκιμάσεις τα λιγκουίνι με γαρίδες ή θαλασσινά, καθώς είναι ένα από τα καλύτερα πιάτα με pesta που θα βρεις στην Αθήνα.
Μάλιστα, όπως μου είπε ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού δεν γίνεται να μη συνοδεύσεις το γεύμα σου με κάποιο από τα ούζα, τα τσίπουρα ή τα ελληνικά κρασιά, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία στο «Αιόλου 68».
Αιόλου 68α, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3247925
Ωράριο Λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή: 2:00 μ.μ. - 12:00 π.μ.
Σάββατο: 2:00 μ.μ. - 12:00 π.μ.
Κυριακή: 2:00 μ.μ. - 11:30 μ.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 12€
Instagram: aiolou68
Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Με μοναδική θέα από τον Λυκαβηττό μέχρι και τη θάλασσα του Αργοσαρωνικού, το «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσεις φρέσκο ψάρι και να χαλαρώσεις. Διάβασε εδώ περισσότερα για το «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες».
Κομψός χώρος, minimal, με γήινες αποχρώσεις, φωτεινός και φιλόξενος. Μπορείς να απολαύσεις και το ηλιοβασίλεμα. Μοναδικό θέαμα.
Στον κατάλογο θα βρεις φρέσκα ψάρια και θαλασσινά και πιάτα με έμπνευση κατά κύριο λόγο από τις Κυκλάδες. Παράλληλα, χρησιμοποιούν προσεκτικά επιλεγμένα και ποιοτικά υλικά, καθώς και τοπικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης από τα νησιά του κεντρικού Αιγαίου.
Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την κυκλαδίτικη ψαρόσουπα, το ceviche από ψάρι ημέρας και την βιολογική φάβα Σχοινούσας, την σουπιά γεμιστή με αρωματικό ριζότο ψημένη στη σχάρα με σάλτσα βούτυρο-miso, την μπρουσκέτα σαρδέλας σε χειροποίητο ψωμί, πέστο μαϊντανού και πίκλα πράσινου μήλου με την υπογραφή της σεφ Φιλίτσας Καραμανλή, ενώ όπως μου πρότεινε ο ιδιοκτήτης Κωβαίος Άγγελος, το φρέσκο ψάρι αχνιστό με πατάτες baby, ντοματίνια, φρέσκα μυρωδικά & φυμέ ψαριού είναι κάτι που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι σου.
Παύλου Μελά 13, Βύρωνας
Τηλέφωνο: 210 7640240
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δεύτερα: 5:00 μ.μ. - 12:00 π.μ.
- Τρίτη - Παρασκευή: 3:00 μ.μ. - 12:00 π.μ.
- Σάββατο - Κυριακή: 1:00 μ.μ. - 12:00 π.μ..
Μέση τιμή πιάτου: 12€
Instagram: balconycyclades
Βόρεια Προάστια
Βαρκούλες
Η Ψαροταβέρνα - Μεζεδοπωλείο «Βαρκούλες», με πορεία δέκα χρόνων, προσφέρει τους πιο φρέσκους
και ιδιαίτερους θαλασσινούς μεζέδες, κάπου ανάμεσα στα προσφυγικά στενά της Νέας Ιωνίας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις «Βαρκούλες».
Τα τραπέζια στο πεζοδρόμιο με τα σχέδια που παραπέμπουν σε νησί Κυκλάδων, τα μπλε και λευκά χρώματα και οι λεπτομέρειες στη διακόσμηση, κάνουν τον εξωτερικό χώρο να μοιάζει με νησί.
Το εσωτερικό έχει παραδοσιακό στυλ, με ξύλινες λεπτομέρειες και διακοσμητικά όπως οι άγκυρες και οι βαρκούλες.
Η κουζίνα του μαγαζιού, που επιμελείται ο Chef Θεμιστοκλής Ζεάκης, βασίζεται στην ελληνική παράδοση των φρέσκων ψαριών, ενώ πιάτα όπως το λαβράκι σοτέ με σπιτικό αυγολέμονο και ο μουσακάς τόνου δεν πρέπει να λείπουν από τα τραπέζι σου... τα προτείνει άλλωστε και ο ίδιος ο σεφ.
Αλαΐας 2, Νέα Ιωνία
Τηλέφωνο: 213 0358767
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα: Κλειστά
- Τρίτη - Σάββατο: 1:00 μ.μ. - 12:00 π.μ.
- Κυριακή: 1:00 - 6:00 μ.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 16€
Instagram: seafood_varkoules
Scorpina
Ένας μοντέρνος χώρος, με λευκές και ξύλινες λεπτομέρειες, πράσινα φυτά και μεγάλα τραπέζια που δημιουργούν παρεΐστικο κλίμα, σε περιμένει για να δοκιμάσεις φρέσκα ψάρια.
Η χρωματιστή σκορπίνα στους τοίχους και το μεγάλο ενυδρείο τραβούν έντονα το ενδιαφέρον, ενώ η πράσινη αυλή δημιουργεί μια φιλόξενη ατμόσφαιρα, στο μαγαζί του Μπάμπη Ευστρατίου.
Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την κυκλαδίτικη βελουτέ κακαβιά με ψάρια ημέρας, μαγιάτικο καρπάτσιο, το χέλι καρμπονάρα και τον τόνο τατάκι, που όπως πληροφορήθηκα από τους υπεύθυνους του μαγαζιού είναι best seller.
Γρηγορίου Ξενοπούλου 2, Νέο Ψυχικό
Τηλέφωνο: 210 6722223
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα - Σάββατο: 1:00 - 11:00 μ.μ.
- Κυριακή 1:00 - 7:00 μ.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 20€
Instagram: scorpina.seafood
Νησιώτισσα
Οι καμάρες, το λευκό και γαλάζιο χρώμα καθώς και η καλαμωτή με τα δοκάρια στο ταβάνι δημιουργούν ένα σκηνικό που παραπέμπει σε ταβέρνα σε νησί.
Ένα φωτεινό, φιλόξενο και ευχάριστο μαγαζί, το οποίο επισκέπτονται συχνά πολλοί διάσημοι.
Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα μπαρμπούνια, τον αφράτο μπακαλιάρο και το θράψαλο και φυσικά να συνοδεύσεις το γεύμα σου με ούζο.
Λεωφόρος Πεντέλης 168, Βριλήσσια
Τηλέφωνο: 210 8032957
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 μ.μ. - 1:00 π.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 15€
Facebook: Νησιωτισσα
Ψάριστον
Οι αποχρώσεις του μπλε κυριαρχούν στο «Ψάριστον», σε ένα μαγαζί στο Ηράκλειο, που θυμίζει σκηνικό ταινίας σε κάποιο νησί στις Κυκλάδες. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Ψάριστον».
Οι λεπτομέρειες στη διακόσμηση με τα ψάρια και τα τιμόνια του καπετάνιου, οι ξύλινες καρέκλες, οι διαφημιστικές vintage ταμπέλες, οι τοιχογραφίες με τα ψάρια και τις γορνόνες και τα μπλε παραθυρόφυλλα, δημιουργούν ένα ειδυλλιακό σκηνικό.
Τα πιάτα τους είναι φτιαγμένα με υλικά υψηλής ποιότητας. Φρέσκα, ψάρια, όστρακα και μαλάκια... θα τα βρεις όλα στο «Ψάριστον».
Καλαβρύτων 16, Ηράκλειο
Τηλέφωνο: 210 2850746
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δεύτερα - Σάββατο: 1:00 μ.μ. - 1:00 π.μ.
- Κυριακή 1:00–7:00 μ.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 18€
Instagram: psariston
Νότια Προάστια
Τα Κανάρια
Ένα παραδοσιακό μαγαζί της οικογένειας Αργυροπούλου που μετρά 3 γενιές και επικεντρώνεται στην αυθεντική ψαροφαγία.
Η χωριάτικη αυλή με τα φυτά σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε αυλή σπιτιού, ενώ η μεγάλη συκιά που σκεπάζει τα τραπέζια σε κάνει να αισθάνεσαι οικειότητα.
Από το 1950 «Τα Κανάρια», προσφέρουν φρέσκα ψάρια, ενώ το μενού είναι μικρό και ποιοτικό. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την τηγανιτή φρέσκια γαρίδα (γάμπαρη Πλαταμώνα), που σερβίρεται με ντοματοσαλάτα, τυρί και ελιές. Πρόκειται για την καλύτερη γαρίδα της Αθήνας.
Κανάρη 119, Μοσχάτο
Τηλέφωνο: 21 09422119
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα - Σάββατο 7:00 μ.μ. - 12:00 π.μ.
- Κυριακή 12:00 - 5:00 μ.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 20€
Ψιψίνα - Αθηναϊκή Ψαροταβέρνα
Μια παραδοσιακή ψαροταβέρνα που σε υποδέχεται με τα τεράστια δέντρα στην είσοδο και θυμίζει το πατρικό σου σπίτι στο χωριό. Διάβασε εδώ περισσότερα για την Ψιψίνα.
Στο μενού θα βρει κλασσικές παραδοσιακές συνταγές με μοντέρνα προσέγγιση, ενώ μάλιστα στην «Ψιψίνα», δίνεται έμφαση στο φρέσκο ψάρι ημέρας.
Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το ψάρι ψημένο σε κρούστα αλατιού, το κριθαρότο γαρίδας και το μαρινάτο λαβράκι, ενώ και τα όστρακα, τα οποία θα τα βρεις σε μεγάλη ποικιλία, όπως υπογράμμισε ο ιδιοκτήτης Γιώργος Κιούσης, δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σου.
Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο
Τηλέφωνο: 210 9819072
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα - Κυριακή: 12:00–11:30 μ.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 15€
instagram: psipsinaofficial
Πεζούλας
Η ιστορία του «Πεζούλα» ξεκινά το μακρινό 1951, όταν ο Παναγιώτης Πεζούλας και η γυναίκα του Παναγιώτα, άνοιξαν ένα αναψυκτήριο, για να εξυπηρετούν τους επισκέπτες στον Ιππόδρομο. Έπειτα, έγινε οινομαγειρείο και ανάμεσα στα όσα σέρβιραν υπήρχαν και κάποιες ελάχιστες επιλογές με θαλασσινά.
Στην πορεία τα φρέσκα ψάρια και η ψαρόσουπα, έκαναν τον «Πεζούλα» ξακουστό και πλέον η τρίτη γενιά έχει αναλάβει να συνεχίσει το ιστορικό αυτό μαγαζί.
Ο Παναγιώτης Πεζούλας, ο εγγονός, μαζί με την γυναίκα του Κατερίνα, έχουν αναλάβει πλέον τον «Πεζούλα» και έχοντας μιλήσει μαζί τους σας επιβεβαιώνω ότι το μαγαζί βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια.
Λίγο μετά την καραντίνα το ζευγάρι ανανέωσε τη διακόσμηση της σάλας του μαγαζιού, προσθέτοντας μερικές δικές τους πινελιές, χωρίς ωστόσο να αλλοιώσουν την ατμόσφαιρα της παλιάς ταβέρνας και το φιλόξενο κλίμα.
Μια αλλαγή έχει γίνει και στο μενού από τότε που το ζευγάρι ανέλαβε, δημιουργώντας πιο εστιατορικά πιάτα. Η Κατερίνα με διαβεβαίωσε ότι η καραβίδα που φτιάχνουν είναι το καλύτερο πιάτο τους, για το οποίο όλοι λένε πόσο υπέροχα ψήνεται και πόσο ζουμερή είναι.
Παράλληλα, μπορείς να συνοδεύσεις το γεύμα σου με ένα από τα δεκατέσσερα διαφορετικά κρασιά που διαθέτουν, τα οποία όπως με πληροφόρησε ανανεώνονται συχνά.
Πεισίστρατου 11, Καλλιθέα
Τηλέφωνο: 210 9422684
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα: Κλειστά
- Τρίτη - Παρασκευή: 2:00 - 11:30 μ.μ.
- Σάββατο: 1:30 - 6:00 μ.μ., 8:00 - 11:30 μ.μ.
- Κυριακή 1:30 - 5:00 μ.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 15€
Instagram: pezoulas_fishtavern
Ψαρού
Αν θέλεις να πάρεις μια γεύση από νησί, δεν χρειάζεται να πας πολύ μακριά. Στην «Ψαρού», στη Γλυφάδα, το μαγαζί με τα έντονα λευκά χρώματα και τις γαλάζιες αποχρώσεις, θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε ένα παραδοσιακό νησιώτικο ταβερνάκι.
Στο μενού θα βρεις λαχταριστούς ψαρομεζέδες, ενώ από το τραπέζι σου δεν γίνεται να λείπει το θράψαλο στη σχάρα, οι σαρδέλες και τα φρέσκα αχνιστά μύδια.
Να σημειώσουμε ότι στο μαγαζί δίνουν και μεγάλη έμφαση τόσο στο ούζο όσο και στο τσίπουρο, γι' αυτό θα βρεις πάνω από 50 διαφορετικές ετικέτες.
Λαζαράκη 14, Γλυφάδα
Τηλέφωνο: 210 9680040
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα: Κλειστά
- Τρίτη - Πέμπτη 2:00 - 10:30 μ.μ.
- Παρασκευή: 2:00 - 11:00 μ.μ.
- Σάββατο 1:00 - 11:00 μ.μ.
- Κυριακή 1:00 - 7:00 μ.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 12€
instagram: psarou_glifada
Δυτικά Προάστια
Travolta Athens
Το όνομα Λάκης ο Τραβόλτα ήταν μύθος στο Περιστέρι. Ήταν ο ιδιοκτήτης του ουζερί «Πηγάδι», το οποίο γκρεμίστηκε. Το 2012 όμως, τα αδέρφια Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκου και ο Ανέστης Λαζάι, αναβιώνουν τον θρύλο, δημιουργώντας το «Travolta Athens». Διάβασε εδώ περισσότερα για το Travolta Athens.
Λευκό χρώμα, minimal γραμμές, φωτεινό και θαλασσινά διακοσμητικά στοιχεία συνθέτουν τον χώρο.
Στο «Travolta Athens» θα βρεις φρέσκα ψάρια, ενώ δεν πρέπει να παραλείψεις να δοκιμάσεις πιάτα όπως το αλλιώτικο σπετσοφάϊ με λουκάνικο σουπιάς, το κοντοσούβλι με φρέσκο καλαμάρι και τη θαλασσινή καρμπονάρα.
Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι
Τηλέφωνο: 210 5719222
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα: Κλειστά
- Τρίτη- Κυριακή: 1:00 μ.μ. - 12:15 π.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 28€
Instagram: travoltaathens
Ζαρκαδούλας - Τα Καβουράκια
Μια αυθεντική ψαροταβέρνα που ξέρει από καλούς ψαρομεζέδες και σε ταξιδεύει στην παλιά Ελλάδα.
Στους τοίχους ξεχωρίζουν τα πορτρέτα του Πάνου Γαβαλά και του Στράτου Διονυσίου, ενώ σε διάφορα στημεία του μαγαζιού βλέπει κανείς κιθάρες, μπουζούκια και φωτογραφίες που παραπέμπουν στα παλιά λαϊκά γλέντια της Ελλάδας. Θαρρείς και βρίσκεσαι στα γυρίσματα μιας παλιάς ελληνικής ταινίας και σε λίγο θα βγει ο Γιάννης Πουλόπουλος ή η Μαρινέλα να τραγουδήσουν.
Από το τραπέζι σου δεν γίνεται να λείπουν τα αχνιστά μύδια, ο αχινός ή ο ξυφίας.
Βιθυνίας 32, Νίκαια
Τηλέφωνο: 210 4252770
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα: Κλειστά
- Τρίτη - Σάββατο: 1:00 - 11:30 μ.μ.
- Κυριακή: 1:00 - 6:00 μ.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 15€
Instagram: kavourakiazarkadoulas
Ανατολικά Προάστια
Μαρίδα
Η «Μαρίδα» λειτουργεί από το 1930 και σήμερα θα βρεις εκεί την τρίτη γενιά να συνεχίζει την παράδοση του μαγαζιού με αγάπη.
Πρόκειται για έναν προορισμό σήμα κατατεθέν για καλό ψάρι, μέσα στο οποίο ζωντανεύει η ιστορία του Λαυρίου.
Μια εντυπωσιακή πετρόκτιστη αυλή περιτριγυρισμένη από όμορφα καταπράσινα δέντρα, ξύλινα τραπέζια και τη θάλασσα στο βάθος δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για να απολαύσεις τα φρέσκα ψάρια από τα καϊκια του Λαυρίου.
Από το τραπέζι σου δεν πρέπει να λείπουν οι γαρίδες σαγανάκι και η μαρίδα.
64,5 χλμ. Παραλιακη Αθηνων - Σουνίου, Λεγραινα, Σούνιο
Τηλέφωνο: 2292 051221
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 - 10:00 μ.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 10€ - 20€
Facebook: Ψαροταβέρνα Μαρίδα
Γαρμπή
Στο εστιατόριο «Γαρμπή», θα απολαύσεις φρέσκο ψάρι δίπλα στη θάλασσα και θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο νησί.
Η ιστορία του μαγαζιού ξεκίνησε το 1924, όταν ο πρόγονος της οικογένειας Πέτρος Γαρμπής, το λειτουργούσε στην Πλάκα και τους θερινούς μήνες στην τωρινή παραλία της πλαζ του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Σήμερα, στον κομψό, minimal και αισθητικό χώρο η ιστορία συνεχίζεται στη Βουλιαγμένη και το μαγαζί έχει αναλάβει η επόμενη γενιά, σερβίροντας φρέσκο ψάρι από την Κρήτη, την Λέρο και την Άνδρο.
Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το ραβιόλι χταποδιού και το λαβράκι κονφί.
Ηλίου 21, Βουλιαγμένη
Τηλέφωνο: 210 8963480
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα - Κυριακή: 12:30 μ.μ. - 12:30 π.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 20€
Instagram: garbirestaurant
Πειραιάς
Το υπερωκεάνιον
«Το υπερωκεάνιον», το οποίο βασίζει τη λογική και τη φιλοσοφία του στα παλιά στοιχεία της Ελλάδας και την ιστορία της, θα σε ταξιδέψει από τα πρώτα σου κιόλας βήματα σε μία άλλη εποχή.
Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού και πρώην καπετάνιος, Ανδρέας Κοντσός, είναι αυτός που έχει την μεγάλη αγάπη για την παλιά Ελλάδα, κάτι το οποίο αποδεικνύεται έμπρακτα και από τις ξακουστές συλλογές του.
Στο μαγαζί, λοιπόν, θα βρεις παλιές αφίσες που διαφημίζουν την Ελλάδα, φωτογραφίες από τα υπερωκεάνια της ελληνικής μετανάστευσης στην Αυστραλία, κονσέρβες και τενεκεδάκια από προϊόντα παλιάς εποχής καθώς και το σήμα κατατεθέν του «Υπερωκεάνιου», που δεν είναι άλλο από το παλιό γυάλινο ψυγείο.
Στο μενού θα βρεις φρέσκα ψάρια από την ιχθυόσκαλα του Πειραιά, ενώ δεν πρέπει να παραλείψεις να δοκιμάσεις την αχνιστή μπουγιαμπέσα με ψάρι αλεσμένο.
Μαρίας Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς
Τηλέφωνο: 210 4180030
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 μ.μ.–12:00 π.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 15€
Facebook: Το Υπερωκεάνειον
Varoulko Seaside Restaurant
Το «Varoulko» είναι ένα εστιατόριο υψηλής ποιότητας που προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία εκλεκτής γαστρονομίας, με θέα τη θάλασσα και κομψή αισθητική, που παραπέμπει σε νησί.
Πρόκειται για ένα εστιατόριο με πολλά βραβεία και διακρίσεις, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το αστέρι Michelin το 2002, το πρώτο που απονεμήθηκε σε εστιατόριο που σερβίρει ελληνικό φαγητό στην Ελλάδα.
Η τεχνογνωσία και η εμπειρία του Λευτέρη Λαζάρου, του σεφ του μαγαζιού, συμβάλουν στη δημιουργία ενός μοναδικού μενού, το οποίο εμπνέεται από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και απογειώνεται από τις μοντέρνες πινελιές.
Ανάμεσα στα πιάτα ξεχωρίσουν το ριζότο σουπιάς, το λιγκουίνι σφυρίδα και η σφυρίδα με κρέμα κολοκυθιού, μέντα, λεμόνι και τρούφα.
Ακτή Κουμουνδούρου 54, Πειραιάς
Τηλέφωνο: 210 5228400
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα - Κυριακή: 1:00 μ.μ. - 12:00 π.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 35€
Instagram: varoulkoseaside
Ψαροκαστέλλα
Η «Ψαροκαστέλλα», είναι μια παραδοσιακή οικογενειακή ψαροταβέρνα, την οποία θα βρεις μέσα σε ένα δρομάκι της Καστέλλας.
Ένα πέτρινο σπίτι του 1929, το οποίο μετατράπηκε σε ψαροταβέρνα και λειτουργεί εδώ και χρόνια προσφέροντας ποιοτικούς ψαρομεζέδες. Η Μαρία, ο Νέστορας, ο Κώστας και ο Κωνσταντίνος είναι μια αγαπημένη οικογένεια που δουλεύουν το μαγαζί με μεράκι και αγάπη.
Η Μαρία έμαθε να μαγειρεύει δίπλα στην Πολίτισσα μητέρα της και τη γιαγιά της. Μάλιστα, φημίζεται για τη σάλτσα που βάζει στις γάμπαρες, την οποία πρέπει να δοκιμάσεις. Η συνταγή είναι άκρως μυστική.
Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τις γαρίδες σωτέ, οι οποίες σερβίρονται σε έναν ωραίο ζωμό από κουρκουμά και μπαχαρικά.
Σκρα 19, Πειραιά
Τηλέφωνο: 210 4222237
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα: Κλειστά
- Τρίτη - Παρασκευή: 6:00 - 11:30 μ.μ.
- Σάββατο 1:00 - 11:30 μ.μ.
- Κυριακή 1:00 - 6:00 μ.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 10€
Instagram: psarokastella_
Το Ψαροκόκκαλο της Άννας
«Το Ψαροκόκκαλο της Άννας», είναι ένας κρυμμένος θησαυρός σε μια γειτονιά στο Κερατσίνι. Ένα μαγαζί με ψυχή, πίσω από το οποίο βρίσκεται η Άννα Σπηλιώτη, ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα του μαγαζιού, που ξέρει πολύ καλά από ψάρι, μιας και μεγάλωσε μέσα στο μαγαζί αλιείας του πατέρας της.
Παρέα με τον σύζυγό της Φανούρη και την κόρη της Σύλια, δίνουν εδώ και χρόνια ζωή στο μαγαζί, προσφέροντας φρέσκο ψάρι ημέρας.
Φυσικά, δεν γίνεται να μην δοκιμάσεις τις φημισμένες θαλασσινές μακαρονάδες της Άννας, με μακαρόνι νευρικό, και σάλτσα προσδεδεμένη πάνω του.
Τσακάλωφ και Βίκτωρος Ουγκώ, Κερατσίνι
Τηλέφωνο: 210 4323010
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα: Κλειστά
- Τρίτη - Σάββατο: 12:00 μ.μ. - 12:00 π.μ.
- Κυριακή: 12:00 - 11:00 μ.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 14€
Instagram: psarokokkalo_tis_annas
Δουράμπεης
«Στου Δουράμπεη τραπέζι κλείσαν και καθήσαν και να πίνουν αρχινίσαν...», τραγουδά ο Νίκος Ξυδάκης και ο Σωκράτης Μάλαμας και αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβεις ότι μιλάμε για ένα μαγαζί με μεγάλη ιστορία, στο οποίο έχουν γραφτεί ιστορίες και ιστορίες ανθρώπων.
Η ιστορία του μαγαζιού ξεκίνησε το 1932 και η ταυτότητα του ψαριού στον «Δουράμπεη» μπήκε στα μέσα του '60.
Από τότε μέχρι σήμερα, που το τρέχουν οι επόμενες γενιές στο μαγαζί θα βρεις φρέσκα ψάρια από όλη την Ελλάδα, ενώ πληθώρα σπουδαίων προσωπικοτήτων έχει περάσει από το κατώφλι τους.
Ακτή Δηλαβέρη 29, Πειραιάς
Τηλέφωνο: 210 4118220
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 μ.μ. - 12:00 π.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 15€
Instagram: dourabeis_oyster_gr
Στροφή Καρνάγιο
Μια οικογενειακή ταβέρνα που δίνει κατά κύριο λόγο έμφαση στο φαγητό και το παρεΐστικο κλίμα. Η εξωτερική αυλή που θυμίζει αυλή σπιτιού σε χωριό, περιτριγυρισμένη από καταπράσινα δέντρα γεμίζει με κόσμο τα καλοκαίρια και τις μέρες με ήλιο.
Απόλαυσε ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά και μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την ψητή σαρδέλα, το τηγανητό γαριδάκι και τα φρέσκα κυδώνια.
Λεωφόρος Δημοκρατίας 197, Πέραμα
Τηλέφωνο: 210 4416456
Ωράριο Λειτουργίας:
- Δευτέρα - Κυριακή: 11:00 π.μ. - 11:00 μ.μ.
Μέση τιμή πιάτου: 15€
Facebook: Στροφή Καρνάγιο Πέραμα