Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ο Τάσος Δούσης τρώει σε ένα θρυλικό εστιατόριο της Αθήνας και «ξενερώνει»

Δοκιμάσαμε από τον κατάλογο μόνο τα πιάτα ημέρας και όχι τα κλασσικά του εστιατορίου

7 Φεβρουαρίου 2023 09:22
Ο Τάσος Δούσης τρώει σε ένα θρυλικό εστιατόριο της Αθήνας και «ξενερώνει»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μεσημέρι Δευτέρας η «Μπάρμπαρα» δείχνει τα δόντια της, η κυβέρνηση «τρομοκρατεί» μέσω του 112 και αντιμετωπίζω την κρίση με το «Αθηναϊκόν» στο κάρα-κέντρο της πόλης, Μητροπόλεως 34! Ναι «ξενέρωσα»ευχάριστα γιατί μπροστά στην λαίλαπα του δήθεν το «Αθηναϊκόν» κρατάει ακόμα.

Ακαταμάχητο,έντιμο,αυθεντικό,νόστιμο. Έχω σιχαθεί πια με το περίφημο «πείραγμα»της συνταγής σε Ελληνικό φαγητό σε ας πούμε γαστρο-ταβέρνες. Δεν κοιτάμε στην ψυχή της γεύσης, στο βάθος της. Στο νόημα.

Διαπίστωσα ότι στο «Αθηναϊκόν» έχει φροντίσει ο σέφ Χρήστος Αδαμίδης να μην χαθεί αυτό το απλό, να μην χαθεί η νοστιμιά, οι μερίδες να είναι «πλούσιες», οι τιμές νορμάλ. Από το Αθηναϊκόν δεν θα φύγεις νομίζοντας ότι σου έκλεψαν το πορτοφόλι.

Δοκιμάσαμε από τον κατάλογο μόνο τα πιάτα ημέρας και όχι τα κλασσικά του εστιατορίου.

Ο Τάσος Δούσης τρώει σε ένα θρυλικό εστιατόριο της Αθήνας και «ξενερώνει»

Να ξεκινήσω όμως απο την εξυπηρέτηση και μετά να σας πάω στα πιάτα. Ο παλιός είναι αλλιώς. Οι έμπειροι σερβιτόροι του Αθηναϊκόν είναι η ήρεμη δύναμη του εστιατορίου. Γρήγοροι, ευγενικοί, χαμογελαστοί, καθόλου φορτικοί αλλά ούτε και αδιάφοροι. Αγαπάνε την δουλειά τους και φαίνεται από τον τρόπο που μιλάνε. Βοηθάνε τον πελάτη να αποφασίσει αλλά και να απολαύσει τις στιγμές του μέσα στο εστιατόριο.

Το Αθηναϊκόν είναι για εμένα μια σύγχρονη εκδοχή της παλιάς καλής ελληνικής ταβέρνας. Άνοιξε το 2009 και συνεχίζει την παράδοση του ιστορικού Αθηναϊκόν στην Θεμιστοκλέους 2 στον πεζόδρομο. Δεν μου αρέσει η ιστορία των μαγαζιών γιατί ο πρότερος έντιμος βίος δεν μπορεί να χαρακτηρίζει το παρόν. Δεν μπορώ όμως να παραβλέψω το γεγονός ότι το μαγαζί γεννήθηκε το 1932 από έντιμους Σμυρνιούς μάγειρες στην Σανταρόζα. Αν έβλεπαν σήμερα το μαγαζί δεν θα έλεγαν πώς κατάντησε, αλλά θα ένιωθαν περήφανοι που το μαγαζί «κρατάει», παρά τον τυφώνα του τουρισμού στην Αθήνα που δεν αφήνει τίποτα όρθιο.

Γιατί και πώς το Αθηναϊκόν «κρατάει»θα μου πείτε! Θα σας περιγράψω την εμπειρία μου στο φαγητό χωρίς να σας αναφέρω τα πιάτα που έχουν κάνει γνωστό το Αθηναϊκόν.

Ξεκινάμε με το ψωμί που έρχεται ζεστό και φρεσκοψημένο από καλες ποικιλίες αλεύρων μαζί με πάστα ελιάς. Κατά την γνώμη μου μπορεί να αντικατασταθεί η πάστα με ταραμά.

Πάμε στα πρώτα που δοκιμάσαμε και που είχε ως πρόταση ο σεφ στα πιάτα ημέρας. Κρεατόσουπα όνειρο με σωστή ονομασία, κλασική με μοσχάρι, πατατούλες και καροτακια κομμένα καρέ και μυρωδικά τόσο όσο. Όλα σωστά βρασμένα και το μοσχάρι μαλακό χωρίς λίπος. Τιμή 12,5 θα μπορούσε να είναι και λίγο φτηνότερη κατά την γνώμη μου αλλά όντως η ποσότητα ήταν τεράστια! Το λέω μόνο σε σχέση με τις άλλες τιμές του καταλόγου που είναι εξαιρετικά τίμιες και απολύτως συμβατές με το σύνολο της προσφοράς.

Στα πρώτα πιάτα και μια πεντανόστιμη πίτα, αληθινή, με χειροποίητο φύλλο και μπαμπάτσικη που έλεγε και η γιαγιά μου. Πιπερόπιτα Θεσσαλίας με ξινό τραχανά φέτα Π.Ο.Π Άργους και Ανθότυρο. Ιδανικό ψήσιμο για τραγανό φύλλο(ζητήστε γωνία)

Απίθανο αλλά αληθινό, η πίτα ήταν η ρουφιάνα αέρινη παρά τα τόσα υλικά. Η παράδοση συναντά την απλότητα και την φαντασία ενός σεφ που είναι πάνω απ όλα μάγειρας και αυτό φαίνεται στην πίτα. Το ωραίο της ιστορίας, κόστος μόλις 6 ευρώ για το… «τέρας» που προσγειώθηκε στο τραπέζι. Αφού φώναξα τον σερβιτόρο και τον ρώτησα αν όντως το σερβίρουν έτσι στον κόσμο το πιάτο ή επειδή ήθελαν να με ευχαριστήσουν και μου έβαλαν λίγο παραπάνω. Όχι, μου είπε, αυτή είναι η νορμάλ ποσότητα ένα κομμάτι κομμένο στα δύο!

Ο Τάσος Δούσης τρώει σε ένα θρυλικό εστιατόριο της Αθήνας και «ξενερώνει»

Πάμε στα κυρίως…

Ο σεφ πρότεινε παστίτσιο και καλά έκανε ο άνθρωπος. Μαμαδίστικο,πεντανόστιμο με κανέλα και γαρύφαλο νομίζω, αν το άκουσα σωστά! Χωρίς αστεία, το παστίτσιο πρέπει να μπει στο κανονικό μενού και θα γράψει ιστορία. Στις μέρες μας το απλό είναι το δύσκολο και οι άνθρωποι στο Αθηναϊκόν έχουν καταφέρει να απογειώσουν το απλό. Με το παστίτσιο θα θυμηθείτε την μάνα σας από την πρώτη μπουκιά. Παστίτσιο παστίτσιο, όχι κάτι σαν παστίτσιο με κιμά από συκωτάκια, ούτε πειραγμένο, ούτε παστίτσιο με άποψη χωρίς μπεσαμέλ. Παστίτσιο λέμε θεϊκό και ειλικρινέστατο σε αυτά που σου τάζει στο τραπέζι, δεν απογοητεύει, δεν λέει ψέματα. Τιμή 11 ευρώ και αξίζει κάθε σεντς και με το παραπάνω.

Πάμε και στο δεύτερο κυρίως πιάτο. Μοσχαρίσιο μπιφτέκι με τραγανό προσούτο, ντομάτα και παρμεζάνα. Μαζί συνοδεία πατάτες τηγανιτές με σως μουστάρδας. Μάλιστα!!! Ωραίο αφράτο. Εμένα δεν μου αρέσει όταν το αλλαντικό το ψήνουν,το προσούτο ούτε στην πίτσα το τρώω γιατί με εκνευρίζει που μπαίνει στα δόντια μου και μου σπάει τα νεύρα. Το καταλάβατε, γενικά το προσούτο ΔΕΝ το γουστάρω. Και όμως εδώ ο μάγειρας το έκανε εξαιρετικό τόσο τραγανό που ταίριαζε εξαιρετικά με το μπιφτέκι την ντομάτα και την παρμεζάνα. Μιλάμε για συνδυασμό που σκοτώνει και ένα τίποτα μπιφτέκι και από το πουθενά αποκτά προσωπικότητα και γοητεία. Ένα υλικό και πιάτο που λες έλα τώρα που θα φάω μπιφτέκι και όμως ο σεφ έβαλε αγάπη και το απογείωσε από το πουθενά. Τιμή 13,50

Το κόστος για δυο άτομα με 4 πιάτα, 2 πρώτα, 2 κυρίως, χωρίς κρασί 43 ευρώ! Θεωρώ τις τιμές φυσιολογικές και απόλυτα value for money

Ο Τάσος Δούσης τρώει σε ένα θρυλικό εστιατόριο της Αθήνας και «ξενερώνει»

Αρνητικά

Σε ένα τέτοιο εστιατόριο με ιστορία, σε εξαιρετικό περιβάλλον διακόσμησης, ψιλοτάβανο θα επιθυμούσα να δω λευκά τραπεζομάντιλα και πετσέτες φαγητού. Εκτιμώ ότι τα χάρτινα σουπλά δεν δείχνουν αρχοντιά και παράδοση. Μπορούν να αντικατασταθούν με δερμάτινα. Αν και επιμένω ότι τα λευκά τραπεζομάντιλα και οι πετσέτες θα πήγαιναν το Αθηναϊκόν σε άλλο επίπεδο όπως άλλωστε του αξίζει.

Ιστορία

Το πρώτο Αθηναϊκόν άνοιξε στην οδό Σανταρόζα το 1932 και μεταφέρθηκε στην οδό Θεμιστοκλέους το 1985, όπου και εξακολουθεί να βρίσκεται ως σήμερα. Από τα τραπέζια του πέρασαν ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιάννης Ρίτσος, η Μελίνα Μερκούρη, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Γιώργος Ράλλης, ο Βασίλης Βασιλικός και βέβαια η ποιητική παρέα των «Λευτεριστών» αποτελούμενη από τον «πρόεδρο» Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον «αντιπρόεδρο» Νίκο Καρούζο και τα υπόλοιπα μέλη της.

Ο Τάσος Δούσης τρώει σε ένα θρυλικό εστιατόριο της Αθήνας και «ξενερώνει»

Info

Στο μενού θα βρείτε πλούσια ποικιλία ορεκτικών, σαλάτες, πιάτα με κρέας και ψάρι, ζυμαρικά και νόστιμα μαγειρευτά.

Επικά πιάτα

ΛΑΚΈΡΔΑ

από παλαμίδα, ειδική παρασκευή του Αθηναϊκόν.

ΧΟΡΤΟΚΕΦΤΈΔΕΣ

με ξινό τραχανά.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΆΤΑ ΑΓΙΟΡΕΊΤΙΚΗ ΚΑΠΝΙΣΤΉ

σκόρδο, ρίγανη, πιπεριά Φλωρίνης, λαδόξυδο.

ΠΡΆΣΙΝΗ ΣΑΛΆΤΑ “ΑΘΗΝΑΪΚΌΝ” ΜΕ ΜΑΝΟΎΡΙ

ρόκα, ντοματίνια, σαλάτα γαλλική, λιαστή ντομάτα, πιπεριά Φλωρίνης, κρουτόν και dressing μελιού.

ΠΑΤΣΆΓΚΑ (ΠΊΤΑ ΚΑΙΣΑΡΕΊΑΣ Ή ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΔΌΠΙΤΑ)

Πολίτικος μεζές με παστουρμά, ντομάτα και διάφορα τυριά

ΨΑΡΌΣΟΥΠΑ “ΑΘΗΝΑΪΚΌΝ”

Βελουτέ, με κομμάτια φρέσκων ψαριών

ΚΑΡΑΒΙΔΆΚΙΑ ΤΗΓΑΝΗΤΆ ΧΩΡΊΣ ΚΈΛΥΦΟΣ ΜΕ ΣΩΣ 1000 ISLAND

ΚΡΟΚΈΤΕΣ ΓΑΡΊΔΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΒΊΔΑΣ ΜΕ ΣΩΣ ΠΙΚΆΝΤ

Σπεσιαλιτέ του «Αθηναϊκόν»

ΚΕΦΤΕΔΆΚΙΑ ΣΧΆΡΑΣ, ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΆ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΌΝ

Φρέσκος κιμάς μόσχου. Συνοδεύονται από ανάμεικτο ρύζι λαχανικών και τηγανητές πατάτες

ΠΙΚΆΝΤΙΚΟ ΛΟΥΚΆΝΙΚΟ ΣΤΗ ΣΧΆΡΑ (ΑΠΌ ΧΟΙΡΙΝΌ)

Παρασκευάζεται με συνταγή του “Αθηναϊκόν”. Συνοδεύεται από πίτες σε λάδι πάπρικας, πατάτες τηγανητές και τζατζίκι

ΑΡΝΆΚΙ ΓΆΛΑΚΤΟΣ ΡΟΛΌ ΜΕ ΠΑΤΆΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΛΊΒΑΝΟ ΣΤΗ ΓΆΣΤΡΑ

Γλυκό

ΜΠΑΚΛΑΒΆΣ ΜΕ ΦΥΣΤΊΚΙ ΑΙΓΊΝΗΣ.

Η αστική αθηναϊκή κουζίνα στα καλύτερά της.

Μητροπόλεως 34, Αθήνα / Τηλ. 210-3252688

 

Ροή ειδήσεων

Share