Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Vegan taste: 5 vegan στέκια στο κέντρο της Αθήνας

Θα τα λατρέψουν μέχρι και οι κρεατοφάγοι

24 Νοεμβρίου 2021 11:21
Vegan taste: 5 vegan στέκια στο κέντρο της Αθήνας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Αθήνα πλέον θεωρείται ένας παγκόσμιος προορισμός, φιλικός προς τους vegan και χορτοφάγους και πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν ασπαστεί αυτή την αντίληψη ζωής, αλλά διασκεδάζουν να επισκέπτονται για φαγητό εστιατόρια με vegan κουζίνα.

Το Athensmagazine σας παρουσιάζει 5 vegan στέκια στο κέντρο της Αθήνας που θα καθηλώσουν και τον πιο απαιτητικό κρεατοφάγο.

1.Peas

Tο «Peas» («μπιζέλια») βρίσκεται στο Κουκάκι, μια γειτονιά που γνωρίζει μεγάλη τουριστική άνθηση και κίνηση. Λίγα βήματα μακριά από το Μουσείο Ακρόπολης, μεγάλο ποσοστό της πελατείας του Peas είναι τουρίστες, ενώ δεν άργησε να γίνει στέκι και σε Έλληνες που ψάχνουν για κάτι διαφορετικό. Μικρό και πολύ όμορφο, οι ιδιοκτήτριες Μαρία και Λίλα αποφεύγουν το πλαστικό επιλέγοντας συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον. Ένα διαφορετικό street food joint («όχι junk food» όπως λένε οι ίδιοι) με μία σειρά από χορτοφαγικές και ωμοφαγικές προτάσεις για κάθε γούστο και βαλάντιο (αν και οι τιμές τους είναι πολύ… γήινες). Διάφορα vegan burger (jackfruit, κινόα και φακές, λαχανικά εποχής, λευκά μανιτάρια με σόγια σος), τυρένια τόφου nuggets με μαυρομάτικα φασόλια, ωμοφαγικό σπαγγέτι λαχανικών, ποικιλίες από σεϊτάν και τέμπε δικής τους παραγωγής, σαλάτες, υπέροχα smoothies και γλυκά (όπως ωμοφαγική μηλόπιτα και λεμονόπιτα).

Τ: Φαλήρου 40, Κουκάκι

2. Cookoomela Grill

Το πρώτο αυστηρά χορτοφαγικό σουβλατζίδικο στην Ελλάδα (πιθανότατα και στον κόσμο) άνοιξε τον Απρίλιο του 2018 στα Εξάρχεια και έκτοτε έχει μυήσει τους λάτρεις του παραδοσιακού ελληνικού τυλιχτού στην πιο απολαυστική και χωρίς ενοχές εκδοχή του. Εδώ όλα -από τον γύρο μανιταριών, μέχρι τη σάλτσα φρέσκων μυρωδικών ή τη σως βιολογικού γιαουρτιού σόγιας- είναι χειροποίητα. Όσο για τα τυλιχτά του Cookoomela: Ξεκίνησε με τρεις μόνο γεύσεις και ήδη σερβίρει επτά (oι πέντε με γύρο μανιταριών και δύο με κεμπάπ φακής). Το απόλυτο best seller είναι το yellow (με γύρο μανιταριών, αβοκάντο, χειροποίητη φυτική μαγιονέζα από βιολογικό γάλα σόγιας, μουστάρδα, τομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και πατάτες κομμένες στο χέρι) αλλά όποιο κι αν δοκιμάσεις είναι εγγύηση. Οι πρωτάρηδες μη vegan που το τολμάνε το βάζουν με άνεση στα καλύτερα σουβλάκια που έχουν φάει. Στα συν επίσης οι βιοδιασπώμενες συσκευασίες.

Τ: Πέτρου Καλλιγά 6, Αθήνα

3. Veganaki

Στο Veganaki λατρεύουν τις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και τα φρέσκα, γεμάτα γεύση και άρωμα, υλικά. «Μας αρέσει πολύ να φτιάχνουμε στη vegan εκδοχή τους συνταγές που ξέρουμε από τις μαμάδες ή τις γιαγιάδες μας. Κρατάμε την καλή πρώτη ύλη, αφαιρούμε οτιδήποτε ζωικό και φτιάχνουμε πραγματικά νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές εκδοχές παραδοσιακών πιάτων» λέει ο Λευτέρης, ένας από τους δύο ιδιοκτήτες. Όπως παραδέχεται βέβαια ο ίδιος, «υπεύθυνος» για τις περισσότερες από τις υπέροχες vegan συνταγές του εστιατορίου είναι ο έτερος συνιοδιοκτήτης, ο Άρης. Στο Veganaki θα φας λοιπόν πλαστό, φτιαγμένο με βιολογικό καλαμποκάλευρο, με σπανάκι, πράσο, σέσκουλα, μυρώνια και καυκαλήθρες, θα δοκιμάσεις μουσακά με κιμά από κόκκινη φακή και μπεσαμέλ από γάλα αμυγδάλου και κουνουπίδι, θα εκπλαγείς με το παστίτσιο που φτιάχνουν με κιμά σόγιας. Παρ’ όλα αυτά, εκτός από συνταγές με άρωμα Ελλάδας, εδώ θα βρεις επίσης ένα από τα πιο ωραία φαλάφελ της πόλης. Ψημένο στον φούρνο (τίποτα στο Veganaki δεν τηγανίζεται) και τυλιγμένο σε χειροποίητη αραβική πίτα που ανοίγεται στην κουζίνα του μαγαζιού, είναι η απόδειξη ότι το street food μπορεί να είναι υγιεινό, ποιοτικό και, βεβαίως, vegan. Κλείσε με ένα σπιτικό γλυκό όπως ο κορμός σοκολάτας, το ωμοφαγικό τιραμισού με σιροπι αγάυης ή η φανουρόπιτα που δεν έχει καθόλου γλυκαντικά παρά μόνο σταφίδες και πορτοκάλι.

Τ: Αθανασίου Διάκου 38, Αθήνα


4. Vegan Vandal

H νοστιμιά μπορεί άνετα να έχει street food προφίλ και vegan ταυτότητα, βγάζοντας από την ανοιχτή κουζίνα χειροποίητες, καλοφτιαγμένες προτάσεις που δημιούργησε ο σεφ Αλμπέρτο Σιμιλλίδης και εκτελεί η Σοφία Αραμπαλή. Εδώ θα δοκιμάσετε από παραδοσιακή λαδένια Κιμώλου και κυπριακή πίτα με μελιτζανοκεφτέδες, μέχρι το vandal burger με μπιφτέκι φακής με σάλτσα katsu-mayo, burger με jackfruit, coleslaw και πίκλες αλλά και σουβλάκι με μαριναρισμένα μανιτάρια πορτομπέλο και πλευρώτους, σάλτσα μαγιονέζας-σκόρδου, πίκλα αγγουριού, ντομάτες μαριναρισμένες και φρεσκοκομμένες πατάτες.

Τ: Αμύντα 15, Παγκράτι

5. Baba Ghanoush

Δεν θα γινόταν να κάνουμε λίστα με vegan επιλογές και να μην βάλουμε φαλάφελ. Ειδικά όταν πρόκειται για τα φαλάφελ του Baba Ghanoush, που είναι τραγανά και ιδιαίτερα αρωματικά και είναι -δικαίως- από τα πιο διάσημα της Αθήνας. Δοκίμασέ τα σε τυλιχτό με χούμους, πολίτικη σαλάτα, ταχίνι, κρεμμυδάκι φρέσκο, κόλιανδρο, μαϊντανό και χαρίσα ή σε αυτή με το ελαφρώς καπνιστό και πικάντικο baba ghanoush. Εναλλακτικά, διάλεξε τα φαλάφελ σε πιάτο (με χούμους, σαλάτα κους κους, χαρίσα) που σερβίρονται με πεντανόστιμα χειροποίητα πιτάκια.

Τ: Εμπεδοκλέους 25 - 27, Αθήνα

 

Εστιατόρια

Ροή ειδήσεων

Share