Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η γιαγιά στην Καλλιθέα που αγαπήθηκε για απλή, ολοζώντανη και ολόφρεσκη θαλασσινή της κουζίνα

19 Ιουνίου 2017 17:13
Η γιαγιά στην Καλλιθέα που αγαπήθηκε για απλή, ολοζώντανη και ολόφρεσκη θαλασσινή της κουζίνα

Γεννήθηκε στο Σοχούμ του Πόντου, γνώρισε την εξορία στο Καζακστάν, έφτασε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80 και τότε άνοιξε την πρώτη της ταβέρνα κάπου κοντά στον Ιππόδρομο.

Η Ελισάβετ Αλεξανδρίδη έχει τιμηθεί ως γυναίκα-σύμβολο της προσφυγιάς και της επιβίωσης, ως απτόητη μαχήτρια της ζωής. Δεν ξέρω πόσο ακόμη τη βαστά το κουράγιο της και αν μαγειρεύει πια η ίδια. Ωστόσο, όσο αργά και να πας το βράδυ, θα τη βρεις εκεί, αρχόντισσα στις επάλξεις του μαγαζιού της που πρόσφατα άλλαξε διεύθυνση, να επιβλέπει τα πάντα, από την αστραφτερή καθαριότητα μέχρι την επιθυμία του πελάτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πρώτος μεγάλος καύσωνας του καλοκαιριού: Πλησιάζει 40αρια ο καιρός το Σαββατοκύριακο!

Η γιαγιά Ελισάβετ αγαπήθηκε για την απλή, ολοζώντανη και ολόφρεσκη θαλασσινή της κουζίνα. Αυτό, ωστόσο, που την διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους της ψαροπιάτσας στις Τζιτζιφιές, είναι οι ποντιακές σπεσιαλιτέ, σπιτικά πιλμένι και βαρένικι με καυτερή σάλτσα από κόκκινη πιπεριά και κοκκινιστά, ονειρεμένα ντολμαδάκια μέσα σε μαρουλόφυλλα και λαχανόφυλλα, που παρεμβάλλονται στις ψαρολιχουδιές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor αποκάλυψη: Αρκετά σοβαρός ο τραυματισμός του Κωνσταντίνου Βασάλου! Αποχωρεί από τον Άγιο Δομίνικο;

Τραγανό κολοκυθάκι τηγανισμένο σε μπαστουνάκι, ζεστά παντζάρια και χόρτα, μια τεράστια φρεσκότατη σαλάτα με όλα τα λαχανικά του αγρού, τραγανοτηγανισμένος γαύρος και φρέσκο καλαμάρι, γεμάτα αχνιστά μύδια, θράψαλο γεμιστό με φέτα και ντομάτα και ό,τι έχει η ψαριά της ημέρας, μπακαλιαράκια, γόπες, μαρίδα, καβούρι, γαρίδες, καραβίδες και γυαλιστερές. Περιμένοντας το τέλος, για το καλό, αληθινό γιαούρτι με τα μαγικά, σπιτικά γλυκά από τα χεράκια της Γιαγιάς-Ελισάβετ.

info
Ξενοφώντος 179, Καλλιθέα, τηλ. 210 9428353

Πηγή: olivemagazine.gr

 

Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα

Ροή ειδήσεων

Share