Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Τotal Guide: Τα καλύτερα κρητικά στέκια της πόλης για ρακές, απάκι και όχι μόνο!

21 Νοεμβρίου 2012
Τotal Guide: Τα καλύτερα κρητικά στέκια της πόλης για ρακές, απάκι και όχι μόνο!

Λαχταριστό απάκι και μυρωδάτες γεύσεις, άφθονη ρακή και οικογενειακή ατμόσφαιρα σε μυούν με τον χαρακτηριστικότερο τρόπο στην κουζίνα της Μεγαλονήσου, στα καλύτερα κρητικά στέκια της πόλης!

Ρεπορτάζ-κείμενο: Μπάμπης Δούκας

Φωτογραφία: Αρχείο

ΑΛΑΤΣΙ

Από τον Σεπτέμβριο του 2005, το εστιατόριο στην περιοχή του Χίλτον ήρθε να επαναπροσδιορίσει την κρητική κουζίνα της πόλης! Ο «τηλεοπτικός» σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος μετατρέπει τις πρώτες ύλες από μικρές παραγωγικές μονάδες της Κρήτης σε εξαιρετικά πιάτα, ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές με πιο μοντέρνα ματιά! Δοκίμασε στάκα, σταμναγκάθι και μυζηθροπιτάκια που μαγεύουν τον ουρανίσκο!

Τιμή: €25-30. Καθημερινά (εκτός Κυρ.) 13:00-01:00.

(Βρασίδα 13, περιοχή Χίλτον, Αθήνα, τηλ. 210 7210501, 6977 210501, www.alatsi.gr)

ΤΑ ΡΩΜΑΝΑΚΙΑ

Με πίστη στην κρητική παράδοση, στη μικρή Πλ. Κοραή (κοντά στη Λεωφ. Μεσογείων) βρίσκεται το μικρό και γλυκό εστιατόριο τα Ρωμανάκια. Διακοσμητικές αναφορές στη Μεγαλόνησο και σπεσιαλιτέ από τα δίδυμα αδέρφια, τους Ρωμανάκηδες. Δοκίμασε όλες τις γνωστές σπεσιαλιτέ όπως γαμοπίλαφο, χοχλιούς και σαλάτα με σταμναγκάθι. Κάθε Τετ. κρητική βραδιά με λύρες και λαούτα. Tιμή: €18-22. Ανοιχτά καθημερινά 12:00-01:00.

(Λεωφ. Μεσογείων 366 & Πλ. Κοραή, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 210 6532278, www.romanakia.gr)

AΡΙΣΜΑΡΙ

Εδώ και τρία χρόνια το Χαλάνδρι έχει αποκτήσει τη δική του κρητική γωνιά της γεύσης, που ειδικεύεται στην κουζίνα του ορεινού Μυλοποτάμου! Γαμοπίλαφο και τσιγαριαστό είναι από τα must, χωρίς να εξαιρούνται τα υπόλοιπα! Στα plus ο λιτός αλλά άνετος και φιλικός χώρος και το πολύ καλό service.

Τιμή: €15-20. Καθημερινά (εκτός Δευτ.) από 14:00.

(Αριστοτέλους 43, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6800808)

ΜΠΙΦΤΕΚΑΑΑΤΣΙ

Κρητικός αέρας φυσά στην πολυσύχναστη Περικλέους του Χολαργού και φέρνει μαζί και τις υπέροχες παραδοσιακές γεύσεις της Μεγαλονήσου, στο εστιατόριο «Μπιφτεκααάτσι»! Σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον μπορείς να δοκιμάσεις γαμοπίλαφο, αίγα τσιγαριστή, κατσικάκι με σταμναγκάθι, χοχλιούς μπουμπουριστούς, απάκι, σύγκλινο, γραβιέρα Κρήτης, σφακιανή πίτα, καλτσούνια κι ένα σωρό άλλες λιχουδιές. Φυσικά δεν μπορείς παρά να τις συνοδεύσεις με ρακή ή χύμα βιολογικό κρητικό κρασί.

Τιμή: €18-20. Καθημερινά 13:00-01:00.

(Περικλέους 39, Χολαργός, τηλ.: 210 6560680)

ΡΑΚΑΚΙ

Η αυθεντική κρητική κουζίνα ξεδιπλώνεται μπροστά σου με σύμμαχο την άφθονη ρακή! Ο μικρός και ζεστός εσωτερικός χώρος αλλά και τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο αποτελούν την καλύτερη αφετηρία για ένα υπέροχο γευστικό ταξίδι. Απάκι του Σήφη, συκωτάκια ριγανάτα, γαμοπίλαφο, μακαρούνες Κρήτης και πλήθος άλλες νοστιμιές μαρτυρούν του λόγου το ασφαλές! Στα plus η οικογενειακή ατμόσφαιρα και οι φιλικές τιμές. Τιμή: €17-20. Καθημερινά από 14:00.

(Μοσχονησίων 2-4, Πλ. Καισαριανής, τηλ. 210 7237457, www.rakaki.gr)

ΑΜΠΑΚΑΣ

Λιχουδιές από κάθε γωνιά της Μεγαλονήσου, όπως τυροκομικά από τα Χανιά, εξαιρετικό απάκι από το Ρέθυμνο, ρακή και τσικουδιά από το Ηράκλειο και χύμα λευκό και κόκκινο κρασί από οικογενειακά οινοποιεία. Όλες οι εκλεκτές πρώτες ύλες μετατρέπονται σε γευστικά παραδοσιακά αριστουργήματα. Γαμοπίλαφο (κάθε Παρ.), καλτσούνια, χοχλιοί και όλες οι γνωστές κρητικές συνταγές χωρίς περιττούς μοντερνισμούς, σε ένα ζεστό περιβάλλον.

Τιμή: €18-22. Καθημερινά από 20"30, Παρ.-Κυρ. από 12:30.

(Ικαριέων & Ορφέως 34, Γκάζι, τηλ. 211 7108884)

ΚΑΤΣΟΥΡΜΠΟΣ

Μια λαχταριστή γνωριμία με τις κρητικές λιχουδιές σε περιμένει στον Κατσούρμπο, που από το 2005 σου προσφέρει πεντανόστιμα πιάτα της Μεγαλονήσου, όλα φτιαγμένα με αγνές πρώτες ύλες από μικρές παραγωγικές μονάδες της Κρήτης και ολόφρεσκα κρεατικά. Για όλες τις προτάσεις χρησιμοποιείται αποκλειστικά αγνό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας από το Λευκοχώρι Μονοφατσίου. Εξαιρετικές επιλογές το αρνί λεμονάτο με σταμναγκάθι, αλλά και τα χειροποίητα ζυμαρικά μούστου με κρέμα ανθότυρου, μυρωδικά και χοιρινό απάκι.

Τιμή: €17-25 με κρασί. Καθημερινά 13:00-01:00.

(Αμύντα 2, Πλ. Μάνου Χατζιδάκι, Παγκράτι, τηλ. 210 7222167, www.katsourbos.com)

ΚΡΗΤΗ

Αν απλώς μπεις στο ρακάδικο Κρήτη, θα νιώσεις κι εσύ Κρητικός. Ο χώρος σε ταξιδεύει νοερά στην Κνωσσό με τη διακόσμησή του, όπως φυσικά και το φαγητό, με τα προϊόντα να έρχονται κατευθείαν από τη Μεγαλόνησο. Απάκι, χοχλιοί και σφακιανές πίτες είναι τα κλασικά κρητικά εδέσματα, αλλά αξίζει να δοκιμάσεις συκώτι με μέλι, ντοματίνια γεμιστά και γαύρο γεμιστό και να τα συνοδέψεις με γνήσια κρητική ρακή. Τιμή: €12-20/ άτομο. Καθ. 10:30-24:00, Κυρ. κλειστά.
(Βερανζέρου 5, Πλ. Κάνιγγος, τηλ. 210 3826998)

ΠΑΣΙΦΑΗ

Κρητικό παραδοσιακό μεζεδοπωλείο με γεύσεις που παρασκευάζονται από αγνές πρώτες ύλες. Οι παλιές φωτογραφίες στους τοίχους και η αυστηρά κρητική μουσική σε μεταφέρουν νοερά στο νησί. Προτάσεις όπως γαμοπίλαφο, χοχλιοί μπουμπουριστοί, μακαρόνια στο ζουμί, γλυκάδι με σταμναγκάθι και σφακιανό τσιγαριαστό, αξίζει να έρθουν στο τραπέζι σου. Για το τέλος κράτα λίγο χώρο και για το κέρασμα, που είναι γιαούρτι με μέλι και καρύδια, αλλά και λουκουμάδες. Τιμή: €17/ άτομο. Καθ. 12:30-01:30.

(Μεγ. Αλεξάνδρου 24, Πλ. Μέμου, Κορυδαλλός, τηλ. 210 4944024)

ΜΑΔΑΡΕΣ

Η παραδοσιακή κρητική ταβέρνα «Μαδάρες», στο Ίλιον, τα τελευταία πέντε χρόνια έχει γίνει στέκι καλοφαγάδων και όσων αγαπούν την κρητική μουσική. Με ρουστίκ διακόσμηση, αντικείμενα από την κρητική παράδοση και κυρίαρχα στοιχεία την πέτρα και το ξύλο, δίνει μια άγρια και ταυτοχρόνως οικεία αίσθηση. Οι τοίχοι κοσμούνται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις ομορφιές της Κρήτης. Όλα αυτά συνδυάζονται άψογα με το γευστικό μενού, τους παραδοσιακούς μεζέδες και τα πιάτα-φαβορί, το γαμοπίλαφο και τα μακαρόνια στο ζουμί τους. Φυσικά, μην παραλείψετε να γλυκαθείτε με φρέσκους λουκουμάδες με μέλι. Ακόμη, κάθε Παρ. και Σάβ. βράδυ αλλά και Κυρ. μεσημέρι υπάρχει live ορχήστρα με λύρα και λαούτο. Τιμή: €20/ άτομο. Τρ.-Κυρ. από 19:00, Σ/Κ από 12:00.

(Λευκίμμης 24, Ίλιον, τηλ 210 2631119, 6976 781028, www.madares.gr, www.facebook.com/ΜΑΔΑΡΕΣ)

Η ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΩΝ ΚΑΛΟΦΑΓΑΔΩΝ

Η Ταβέρνα των Καλοφαγάδων είναι το ιδανικό μέρος ώστε όλη η οικογένεια να απολαύσει τις γευστικές ομορφιές της Κρήτης. Βρίσκεται στον Βύρωνα και σε κερδίζει από το καλωσόρισμα κερνώντας ρακή, ενώ το ζεστό περιβάλλον και η φιλική εξυπηρέτηση συγκαταλέγονται στα πλεονεκτήματά της. Στην προσεγμένη οικογενειακή κρητική ταβέρνα θα βρείτε κλασικά πιάτα της διάσημης κουζίνας, φημισμένους μεζέδες όπως οι φρέσκοι κοχλιοί, σταμναγκάθι κ.ά. (κάθε Πέμ. το κρητικό γαμοπίλαφο έχει την τιμητική του. Οι λάτρεις του κρέατος θα απολαύσουν ακόμη πεντανόστιμα παϊδάκια στα κάρβουνα, που θα τα συνοδεύσουν με άφθονη ρακή ή με το κρασάκι της ταβέρνας. Στις μουσικές βραδιές του μαγαζιού που διοργανώνονται κατά καιρούς, θα ακούσετε ελληνικά τραγούδια και φυσικά κρητικές μαντινάδες. Tιμή: €14/ άτομο. Καθημερινά (εκτός Δευτ.) από 12:00.

(Λεωφ. Καρέα 78 & Β. Αντωνιάδη 2, Βύρωνας, τηλ. 210 7645663)

TA AXΛΑΔΙΑ

Τα κρητικά «Αχλάδια»... έχουν άλλη νοστιμιά! Βρίσκονται στο Αιγάλεω δίπλα στο Μετρό, στην πλατεία Εσταυρωμένου. Οι πέτρινοι τοίχοι με τη ρουστίκ διακόσμηση, η μεγάλη αυλή όπου γίνονται... μυθικά φαγοπότια και η χαρακτηριστική κρητική μουσική σε παραπέμπουν σε παραδοσιακό σπίτι της Μεγαλονήσου. Εδώ θα δοκιμάσεις παραδοσιακή κρητική κουζίνα με τα αυθεντικά υλικά της, σε καλοφτιαγμένες εκδοχές. Μην παραλείψεις να γευτείς τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες, και να τη συνοδέψεις με χύμα κρασί Νεμέας ή Μαρουβάς. Τις Κυριακές από νωρίς το μεσημέρι, δίνουμε ραντεβού στο καθιερωμένο κρητικό γλέντι με λύρες, κεφάτες μαντινάδες και πολλούς μεζέδες για να μοιραστείς με την παρέα σου!

Δευτ.-Πέμ. από τις 18:00, Παρ.-Κυρ. από τις 15:00.

Τιμές: €15/άτομο

(Κωνσταντινουπόλεως 25 & Κερασούντος, Αιγάλεω, τηλ. 6932 322463)


 

Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα

Ροή ειδήσεων

Share