Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ποιο είναι πιο οφέλιμο στην υγεία: Λευκό ή κόκκινο κρασί

Τι αποκαλύπτει το χρώμα των σταφυλιών για το κρασί

1 Δεκεμβρίου 2022 12:53
Ποιο είναι πιο οφέλιμο στην υγεία: Λευκό ή κόκκινο κρασί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το κρασί από την αρχαιότητα αποτελεί ένα από τα πιο πιθανά ροφήματα τόσο για "σβήσιμο" στο φαγητό όσο και για ένα τσούγγρισμα, μια πρόποση, μια ευχή. Υπάρχουν πολλές διαφορεικές ποικιλίες στα κρασιά, παρ' όλα αυτά, ποια είναι η πιο υγιεινή ανάμεσα στην κόκκινη και την λευκή ποικιλία;

Ανακαλύψτε επίσης ποια είναι τα καλύτερα μαγαζιά για κρασί στην Αθήνα

Το κύριο συστατικό στο λευκό κρασί είναι τα λευκά σταφύλια, από τα οποία έχουν αφαιρεθεί σπόροι και φλούδα. Τα περισσότερα λευκά κρασιά έχουν μια ελαφριά και φρουτώδη γεύση, αλλά υπάρχουν ορισμένες ποικιλίες που έχουν μια πιο πλούσια γεύση.

Λευκό κρασί που χύνεται στο ποτήρι

Από την άλλη πλευρά, τα κόκκινα κρασιά γίνονται με σκούρο κόκκινο και μαύρο σταφύλι.

Μαύρο σταφύλι - Κόκκινο κρασί

Η κύρια διαφορά μεταξύ κόκκινων και λευκών κρασιών είναι ότι τα κόκκινα κρασιά παράγονται με ολόκληρα σταφύλια, συμπεριλαμβανομένης της φλούδας. Οι φλούδες προσθέτει χρώμα και γεύση στο κόκκινο κρασί και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά τα κρασιά έχουν μια πιο πλούσια γεύση. Τα κόκκινα κρασιά είναι ο προτιμώμενος τύπος στις μεγάλες οινοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Οφέλη για την υγεία των λευκών και των κόκκινων κρασιών

Λευκό και κόκκινο κρασί

Τόσο τα λευκά, όσο και τα κόκκινα κρασιά είναι καλά για την υγεία σας. Παρόλο που γίνονται με σταφύλια, δεν παρέχουν τα ίδια οφέλη για την υγεία, όπως τα φρούτα. Αφού περάσουν από τη ζύμωση, τα σταφύλια χάνουν μερικές από τις αρχικές τους διατροφικές αξίες, αλλά αποκτούν νέα οφέλη για την υγεία.

Ένα από τα κύρια οφέλη των λευκών κρασιών είναι ότι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και να συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Επίσης, είναι αποτελεσματικά για την προώθηση της υγείας των πνευμόνων.

Φανταστικό κόκκινο κρασί

Τα κόκκινα κρασιά έχουν περισσότερα οφέλη για την υγεία σας σε σύγκριση με τα λευκά. Επειδή περιέχουν και τις φλούδες των σταφυλιών, τα κόκκινα κρασιά έχουν ένα ισχυρό είδος αντιοξειδωτικών που ονομάζεται ρεσβερατρόλη. Αυτή προσφέρει εξαιρετική προστασία για τα αιμοφόρα αγγεία σας και μπορεί να εξουδετερώσει τους θρόμβους στο αίμα. Επίσης είναι αποτελεσματική στην αναστολή των δραστηριοτήτων των ενζύμων που διεγείρουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και να επιβραδύνουν την ανοσοαπόκριση.

Κόκκινο κρασί

Μέσα σε όλα τα κόκκινα κρασιά περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες είναι πολύ καλά αντιοξειδωτικά, που βοηθούν ποικιλοτρόπως, όπως η μείωση της πίεσης του αίματος, ο έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης, η βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, η καταπολέμηση εναντίον επιβλαβών βακτηρίων και η πρόληψη του καρκίνου. Τα κόκκινα κρασιά έχουν και σημαντική ποσότητα φλαβονοειδών, τα οποία είναι επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Τσούγγρισμα λευκό και κόκκινο κρασί

Συμπέρασμα

Σε γενικές γραμμές, το κόκκινο κρασί θεωρείται μια πιο υγιεινή επιλογή από το λευκό κρασί. Ωστόσο, τα υψηλής ποιότητας λευκά κρασιά από ορισμένους οινοπαραγωγούς μπορεί να προσφέρουν εξίσου ή και περισσότερα οφέλη για την υγεία από ό,τι ορισμένα κόκκινα κρασιά.

 

Ροή ειδήσεων

Share