Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

COSCA: Σιτσιλιάνικο και γευστικό... χτύπημα στο Κουκάκι!

12 Νοεμβρίου 2014
COSCA: Σιτσιλιάνικο και γευστικό... χτύπημα στο Κουκάκι!

Στη Σικελία η κουζίνα και η μαφία είναι οι δυο πιο σεβαστές και ιερές έννοιες, που σε αυτή τη λέξη μπερδεύονται, ενώνονται και μας δηλώνουν απροκάλυπτα το δυναμισμό του σιτσιλιάνικου ταμπεραμέντου.

Από το Δεκέμβριο του 2007, σε μια παλιά γειτονία της Αθήνας, γεννήθηκε το Cosca. Ένα μικρό και ζεστό σιτσιλιάνικο εστιατόριο, με μοναδικό σκοπό του να σας ταξιδέψει στις γεύσεις του νησιού της Σικελίας.

Αποτέλεσμα αγάπης προς την ιταλική κουζίνα, εμπειρίας στο χώρο της εστίασης και αναζήτησης νέων γευστικών προτάσεων για το ελληνικό κοινό, το Cosca, το μόνο που σας ζητά είναι να αφεθείτε στην απόλαυση. Την κουζίνα συντονίζουν οι chef Θανάσης Πλάλας και Νίκος Φιλιππίδης. Στη σάλα η διακόσμηση της Σίσις Φειδά και η μουσική του Ανάστου Καλλίρη, συμβάλουν στο «ταξίδι» σας...


cosca : η έννοια... είναι μια πολύ χαρακτηριστική λέξη της σιτσιλιάνικης αργκό, που πέρασε και στην επίσημη ιταλική γλώσσα.

Ετυμολογικά η λέξη χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει το εσωτερικό και «μακριά από όλες τις ματιές», μέρος της αγκινάρας, βασικής πρώτης ύλης στην κουζίνα των Σικελών. Στις καθημερινές όμως παρέες των Σικελών, η λέξη cosca ορίζει τον πυρήνα στις μικρές μαφιόζικες συμμορίες. Η μεταφορά δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως προέκυψε...


Σε έναν μικρό και ζεστό χώρο μια μικρή ομάδα μαγειρεύει, σερβίρει, καλωσορίζει και διασκεδάζει μαζί με τους φιλοξενούμενους της κάθε βράδυ. Και όλα αυτά πάντα με κέφι και χαμόγελο. Η ιταλική κουζίνα, παρουσιάζεται -στη βάση της- ως μια ενιαία κουζίνα με τα δικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Στην ουσία όμως, διαφοροποιείται- και όχι μόνο επιφανειακά- από περιοχή σε περιοχή. Αυτό, ιστορικά προέκυψε από τις διαφορετικές ανάγκες που παρουσίασε κάθε επαρχία. Άλλες κλιματολογικές συνθήκες, άλλη ευφορία εδαφών, θάλασσα ή βουνά, οικονομική ευημερία ή φτώχια.

Στη σιτσιλιάνικη κουζίνα, χρησιμοποιεί κανείς πολλά από τα βασικά υλικά της ιταλικής (όπως ντομάτα, σκόρδο, πάστα και τυριά) αλλά καθώς προέκυψε έπειτα από ιστορικά και οικονομικά ταραγμένες ζυμώσεις, κουβαλάει επιρροές και από άλλες κουλτούρες (πχ Αραβική). Τα προϊόντα της γης και της θάλασσας είναι αυτά που καθορίζουν τις σιτσιλιάνικες γεύσεις. Πολλά λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά καθιστούν την σισιλιάνικη κουζίνα, άκρως μεσογειακή, αλλά και ευρηματική στους συνδυασμούς των γεύσεων.


Ιnfo

Πραμάντων 10, Κουκάκι, τηλ. 210 9210229


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Ροή ειδήσεων

Share