Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Το παράξενο κόλπο για να καταλάβεις αν είναι φρέσκο το αυγό

Πότε χαλάνε τα αυγά;

20 Μαρτίου 2023 10:15
Το παράξενο κόλπο για να καταλάβεις αν είναι φρέσκο το αυγό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα αυγά θεωρούνται υπερτροφή γιατί είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και βιταμίνη Β12. Αποτελούν αγαπημένη επιλογή όσων ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή και σύμμαχος στο αδυνάτισμα. Παράλληλα, μην πετάτε το βρασμένο νερό από τα αυγά καθώς μπορεί να είναι θαυματουργό για τα φυτά.

Είναι ένα από τα τρόφιμα που δεν λείπουν ποτέ από το ψυγείο αφού μαγειρεύονται πανεύκολα, σε λίγα μόλις λεπτά και με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους. Το μόνο που οφείλεις να κάνεις πριν τα αγοράσεις είναι να τσεκάρεις τα αυγά για να βεβαιωθείς πως είναι φρέσκα και δεν έχουν χαλάσει.

Πότε χαλάνε τα αυγά;

Σύμφωνα με το USDA (Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής) τα αυγά έχουν αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής. Μετά την τοποθέτησή τους στο ψυγείο τα ωμά αυγά μπορούν να διαρκέσουν για τρεις έως πέντε εβδομάδες.

Κάθε χαρτοκιβώτιο αυγών που πωλείται στα super market και τα παντοπωλεία θα πρέπει να έχει τις ακόλουθες τρεις ενδείξεις: ημερομηνία συσκευασίας, ανάλωση κατά προτίμηση και ημερομηνία πώλησης ή λήξης.

Η ημερομηνία συσκευασίας υποδηλώνει την ημέρα που τα αυγά συσκευάστηκαν αρχικά στο χαρτοκιβώτιό τους. Συνήθως, αυτός είναι ένας τριψήφιος αριθμός που κυμαίνεται μεταξύ 001–365, με κάθε τριλογία ψηφίων να αντιστοιχεί σε μια ημέρα του έτους. Για παράδειγμα, το 001 αντιπροσωπεύει την 1η Ιανουαρίου και το 356 σημαίνει την 31η Δεκεμβρίου. Έτσι, εάν τα αυγά σου είχαν συσκευαστεί στις 17 Φεβρουαρίου, η ημερομηνία συσκευασίας στο κουτί θα έγραφε 048.

Η ένδειξη ανάλωση κατά προτίμηση φανερώνει πόσο καιρό αναμένεται τα αυγά να διατηρηθούν σε βέλτιστη κατάσταση, συνήθως 28-35 ημέρες μετά τη συσκευασία τους.

Το κόλπο για να καταλάβεις αν είναι φρέσκο το αυγό

Πριν προσθέσεις τα αυγά στο καλάθι σου, άνοιξε τη συσκευασία και έλεγξε για ρωγμές. Άλλες ενδείξεις που υποδηλώνουν μια κακή παρτίδα αυγών είναι η γλοιώδης ή πουδρέ επιφάνεια. Η μυρωδιά είναι το no1 στοιχείο ενός χαλασμένου αυγού οπότε αν διαπιστώσεις ότι τα αυγά έχουν δυσάρεστη οσμή απόφυγε να τα αγοράσεις.

Το απόλυτο hack: Σε μία κανάτα με νερό ρίξε μέσα το αυγό. Το φρέσκο αυγό θα πάει στον πάτο και θα μείνει εκεί, ενώ αν δεν είναι φρέσκο το αυγό θα ανέβει στη επιφάνεια.

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share