Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Junk Food από σπίτι; Το σπιτικό delivery κατακτά τις ελληνικές κουζίνες, κάνοντας το 2023 τη χρονιά του «Fakeaway», και όχι του takeaway!

«Το μαγείρεμα στο σπίτι φέρνει 2 φορές περισσότερη ευχαρίστηση και 4 φορές πιο πολλή ενέργεια σε σχέση με το φαγητό απ’ έξω»

17 Φεβρουαρίου 2023 09:58
Junk Food από σπίτι; Το σπιτικό delivery κατακτά τις ελληνικές κουζίνες, κάνοντας το 2023 τη χρονιά του «Fakeaway», και όχι του takeaway!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έγινε δημοφιλές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά το trend «Fakeaway» ήρθε για να μείνει. Το «Fakeaway» δεν είναι παρά ένα σπιτικά μαγειρεμένο γεύμα που αντιγράφει ένα φαγητό που συνήθως παραγγέλνουμε απ’ έξω.

Μια έρευνα από τη μαγειρική πλατφόρμα της Cookpad αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς (53%) συμμετέχοντες στην Ελλάδα, επιχειρούν να φτιάξουν στο σπίτι το αγαπημένο τους delivery για να “τρέφονται πιο υγιεινά” (63%), αλλά και να «κάνουν οικονομία» (42%).

Κατά μέσο όρο, τα ελληνικά νοικοκυριά ξοδεύουν 19 ευρώ ανά παραγγελία, και παραγγέλνουν περίπου 3 φορές το μήνα. Οι νέοι ηλικίας 18-34 ετών παίρνουν φαγητό απ’ έξω περισσότερο, με το 47% να παραγγέλνει 1-2 φορές την εβδομάδα, σε σύγκριση με το 26% όσων είναι άνω των 50 ετών.

Η Ναυσικά Λιμναίου, Community Manager της μαγειρικής πλατφόρμας της Cookpad, σχολιάζει: «Η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου η παιδική παχυσαρκία ανθεί, και οι νέοι 15-24 ετών μαγειρεύουν 40% λιγότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό είναι τρομακτικό, δεδομένου μάλιστα ότι οι μισοί περίπου νέοι άνθρωποι παραγγέλνουν 1-2 φορές την εβδομάδα. Μας δίνει λοιπόν τεράστια χαρά να βλέπουμε πλέον τους ανθρώπους που μαγειρεύουν σπίτι τους να πειραματίζονται με φαγητά που συνήθως παράγγελναν για να τρώνε, φτιάχνοντας γεύματα πιο υγιεινά, αλλά και πιο οικονομικά χωρίς να στερούνται το αγαπημένα τους delivery πιάτα! Σίγουρα η σπιτική πίτσα είναι το πιο δημοφιλές, καθώς υπάρχει τεράστια ποικιλία συνταγών με μερικές από αυτές να παίρνουν λιγότερο από 15 λεπτά για να σερβιριστούν και κοστίζουν το ¼ της τιμής μιας έτοιμης πίτσας από την πιτσαρία!»

Όμως ο αριθμός των γευμάτων που παραγγέλνουν οι Έλληνες απ’ έξω είναι πιθανόν να μειωθεί και άλλο! Το 87% αναφέρει ότι οι τιμές των delivery έχουν αυξηθεί σε σχέση με ένα χρόνο πριν, και το 30% υποστηρίζει ότι αυτές έχουν διπλασιαστεί.

Cookpad

5 λόγοι για να κάνεις «Fakeaway» αντί να παραγγείλεις

  • Το να παραγγέλνεις δεν είναι πάντα ο πιο σύντομος δρόμος: Ο μέσος χρόνος για να λάβεις μια παραγγελία είναι περίπου 30’, αλλά αυτός αυξάνεται σε ώρες αιχμής, το οποίο σημαίνει ότι πιθανότατα θα περιμένεις το φαγητό σου για περισσότερο από 1 ώρα.
  • Εγγυημένα καλή γεύση: 1 στους 10 αισθάνονται απογοητευμένοι μετά την κατανάλωση φαγητού που έχουν παραγγείλει, σε σύγκριση με 1 στους 100 ανθρώπους που καταναλώνουν ένα σπιτικό γεύμα.
  • Φτάνει ζεστό στο πιάτο σου: το 35% των συμμετεχόντων προτιμούν να τρώνε αυτά που μαγειρεύουν μόνοι τους και αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος!
  • Εξοικονομείς ετησίως εκατοντάδες ευρώ… Το 89% υποστηρίζει ότι κοστίζει λιγότερο από 10 ευρώ να μαγειρέψεις ένα “Fakeaway” για την οικογένειά σου, περίπου το μισό σε σύγκριση με το να παραγγείλεις!
  • Σε κάνει να νιώθεις καλύτερα! Ο άνθρωποι νιώθουν 4 φορές περισσότερη ενέργεια μετά από ένα σπιτικό γεύμα (19%) σε σχέση με ένα γεύμα που έχουν παραγγείλει (4%). Επιπλέον, τα επίπεδα ευχαρίστησης μετά το γεύμα διπλασιάζονται από 25% (delivery) σε 55% (σπιτικό).

Μόνο 6% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται για το «Fakeaway», ενώ το 1/3 (36%) έχει σκοπό να ακολουθήσει μια συνταγή για να φτιάξει το αγαπημένο του delivery στο σπίτι. Θα τους ακολουθήσεις;

Δες εδώ το Cookbook «Junk food από σπίτι» με 27 νόστιμες συνταγές που επιμελήθηκε η ελληνική μαγειρική κοινότητα, για να ξεκινήσεις από κάπου!

Οπότε την επόμενη φορά που θα έχεις μια λαχτάρα για junk food και θα σηκώσεις το κινητό για να παραγγείλεις, ξανασκέψου το… Ίσως τελικά θα προτιμούσες ένα «Fakeaway» από τα χεράκια σου, για να κερδίσεις χρόνο και χρήμα, και τελικά να φας και πιο νόστιμα!

Cookpad

Μεθοδολογία

Η έρευνα διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2023 με σκοπό τη διερεύνηση των προτιμήσεων των συμμετεχόντων σε σχέση με τα γεύματα που παραγγέλνουν, το σπιτικό φαγητό και τα γενικά έξοδα που αφορούν στη διατροφή. Πήραν μέρος 853 άτομα από την Ελλάδα.

Σχετικά με την Cookpad

Η Cookpad είναι μια πλατφόρμα σπιτικού μαγειρέματος και κοινής χρήσης συνταγών, η αποστολή της οποίας είναι να κάνει το καθημερινό μαγείρεμα ευχάριστο. Ιδρύθηκε στην Ιαπωνία το 1997, και σήμερα η Cookpad είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 70 χώρες, 30 γλώσσες, μέσω εφαρμογής στο κινητό αλλά και στο διαδίκτυο. 100 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν την Cookpad κάθε μήνα για να πάρουν καθημερινά έμπνευση για συνταγές μαγειρικής και να συνεισφέρουν στη ζωντανή κοινότητα της σπιτικής μαγειρικής. Πιστεύουμε ότι η μαγειρική είναι το κλειδί για ένα πιο ευτυχισμένο και πιο υγιεινό τρόπο ζωής των ανθρώπων, των κοινοτήτων αλλά και του πλανήτη συνολικά.

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share