Πάνος Παπαγιαννακόπουλος: Ο Έλληνας που έχει διακριθεί για το εκλεκτό Αγιωργίτικο και εξάγει μέχρι και στην Κίνα
«Η ενασχόληση με το κρασί με κάνει να νιώθω ελεύθερος και πάνω από όλα δημιουργικός»
«Θυμάμαι πως όταν ήμουν μαθητής την περίοδο του τρύγου παρατηρούσα τα αυτοκίνητα που ήταν φορτωμένα με σταφύλια και πήγαιναν να ξεφορτώσουν στα οινοποιεία. Θυμάμαι επίσης χαρακτηριστικά το άρωμα που είχε η ατμόσφαιρα από τον μούστο που χυνόταν στους δρόμους και από τις δεξαμενές που ζύμωναν στα οινοποιεία», σημειώνει ο Πάνος Παπαγιαννακόπουλος.
Ο Πάνος Παπαγιαννακόπουλος ανήκει στη νέα γενιά οινοποιών της Νεμέας, ένας Έλληνας που βάζει ψηλά τον πήχη, δημιουργώντας μοναδικά κρασιά και αναδεικνύοντας τις γεύσεις και τις μυρωδιές της Ελλάδας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...
Ποιος είναι ο Πάνος Παπαγιαννακόπουλος
Γέννημα - θρέμα της Νεμέας, ο Πάνος μεγάλωσε μέσα στους αμπελώνες και όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά το κρασί είναι κάτι που τον είχε κερδίσει από μικρό.
Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και έπειτα έφυγε για την Ολλανδία όπου και ασχολήθηκε με την ανάπτυξη Biofilm σε μικροοργανισμούς σε συνεργασία με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τον EFA.
Στην πορεία γύρισε στην Ελλάδα και ήταν αποφασισμένος να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα δημιουργώντας το δικό του οινοποιείο.
Το 2015 λοιπόν, ξεκίνησε το δικό του ταξίδι στον μαγικό κόσμο του οίνου όταν αποφάσισε να οινοποιήσει τα σταφύλια του οικογενειακού του αμπελώνα. Χρόνο με το χρόνο άρχισε να μεγαλώνει το οινοποιείο και φέτος επεκτάθηκε σε καινούριες εγκαταστάσεις.
«Η Νεμέα με εμπνέει και ταυτόχρονα με ηρεμεί. Όταν έρχομαι σε επαφή με τη γη και δημιουργώ κάτι που κουβαλάει τόσο μεγάλη ιστορία δεν μπορώ παρά να νιώθω ευλογημένος», υπογραμμίζει ο Πάνος.
Η διάκριση
Είναι σπουδαίο πράγμα να βγαίνουν μπροστά νέα παιδιά τα οποία αναδεικνύουν τους θησαυρούς της Ελλάδας, κάνουν πράξη τα όνειρά τους και προσφέρουν μοναδικά προϊόντα του τόπου μας εντός και εκτός της χώρας.
Ο Πάνος έχει αποδείξει έμπρακτα την αγάπη του για το κρασί και το ταλέντο του είναι παγκοσμίως διακριτό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι κέρδισε την 25η θέση ανάμεσα στα κορυφαία Ελληνικά κρασιά στο «50 Great Greek Wines».
«Η ενασχόληση με το κρασί με κάνει να νιώθω ελεύθερος και πάνω από όλα δημιουργικός», αναφέρει ο Πάνος.
Πού θα βρεις τα κρασιά;
Τα κρασιά του Πάνου Παπαγιαννακόπουλου είναι διαθέσιμα σε επιλεγμένες μεγάλες και μικρές κάβες σε όλη την Ελλάδα καθώς και σε εστιατόρια.
Να σημειώσουμε μάλιστα, ότι κατά κύριο λόγο οι ποικιλίες που δουλεύει ο Πάνος είναι Ελληνικές. Στα λευκά θα βρεις την μονοποικιλιακή Κυδωνίτσα, τη Μαλαγουζιά και το Μοσχοφίλερο, ενώ φυσικά υπάρχει και το Αγιωργίτικο που είναι κατεξοχήν ποικιλία της Νεμέας.
Φέτος, ο Πάνος κατάφερε να βγάλει στην αγορά και την πρώτη Αφρώδη Κυδωνίτσα, η οποία δημιουργείται με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας.
Εξαγωγές μέχρι και στην Κίνα
Τα κρασιά του Πάνου ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Έτσι, εκτός από την Ελλάδα, ποικιλίες όπως η Κυδωνίτσα, η Μαλαγουζιά, το Μοσχοφίλερο και φυσικά το φανταστικό Αγιωργίτικο, εξάγονται σε Κίνα, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία και Καναδά.