Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Προσοχή! Τι πρέπει να μην κάνετε ποτέ πριν βάλετε τα αυγά στο ψυγείο

Κι όμως είναι μια κίνηση που κάνουν αρκετοί

17 Νοεμβρίου 2022 12:39
Προσοχή! Τι πρέπει να μην κάνετε ποτέ πριν βάλετε τα αυγά στο ψυγείο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα αυγά αποτελούν μια από τις πιο συνηθισμένες τροφές που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ ή την λαϊκή αγορά.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Του ονείρου! Σκορδάτη μακαρονάδα με τηγανητό αυγό και τριμμένη μυζήθρα

Και το πρώτο πράγμα που κάνουν οι περισσότροι όταν επιστρέφουν στο σπίτι είναι να τα βάζουν στο ψυγείο. Μάλιστα, στην πραγματικότητα αυγά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο από 3-5 εβδομάδες, ενώ δεν συνίσταται η αποθήκευσή του στην κατάψυξη. Επίσης το ωμό ασπράδι αυγού μπορεί επίσης να διατηρηθεί για δυο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, όπως και ο κρόκος. Στο ψυγείο μπορεί να διατηρηθούν από 2-4 ημέρες, ενώ εάν κρατήσετε τον κρόκο ή το ασπράδι ενός αυγού στην κατάψυξη, μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και μέσα σε ένα χρόνο.

Προσοχή! Τι πρέπει να μην κάνετε ποτέ πριν βάλετε τα αυγά στο ψυγείο

Είναι σημαντικό, όμως, να θυμάστε ότι υπάρχει μια κίνηση που δεν πρέπει να κάνετε πριν βάλετε τα αυγά στο ψυγείο. Θα πρέπει αφού αγοράσετε τα αυγά να μην τα πλύνετε, γιατί αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί η φυσική επίστρωση που φέρει εξωτερικά το αυγό, θωρακίζοντάς το απέναντι σε βακτήρια. Μπορείτε να τα πλύνετε πριν ακριβώς τα χρησιμοποιήσετε.

Βραστό αυγό: Πώς να το κάνετε ακριβώς όσο μελάτο ή σφιχτό θέλετε

Ο χρόνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όταν πρόκειται να βράσετε αυγά. Όσο απλό και αν είναι ως διαδικασία, τόση ακρίβεια θέλει στον υπολογισμό του χρόνου βρασμού, για να πετύχετε την σύσταση που προτιμάτε στο αυγό.

Για να πετύχετε το αυγό όπως τα θέλετε, πρέπει να ξέρετε μια απλή τεχνική. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε αν και κατά πόσον το αυγό είναι φρέσκα. Βάλτε το σε μία κατσαρόλα με νερό και παρατηρήστε πώς «κάθεται»:

Τα πολύ φρέσκα αυγά, κάθονται στον πάτο με το πλάι. Αν είναι μιας εβδομάδας, θα προσέξετε ότι πιο πλατιά άκρη τους (η πίσω πλευρά, όπως συνηθίζουμε να λέμε) θα είναι ελαφρώς ανασηκωμένη. Αν είναι 2-3 εβδομάδων, τότε αυτή η πλευρά θα είναι αρκετά ανασηκωμένη και το αυγό θα στέκεται στον πάτο με την μυτερή του πλευρά. Αν είναι περισσοτέρων εβδομάδων (μην τα φάτε) τότε θα τα δείτε να επιπλέουν στην επιφάνεια.

Βραστό αυγό: Πώς να το κάνετε ακριβώς όσο μελάτο ή σφιχτό θέλετε

Η μέθοδος για να βράσετε τέλεια το αυγό

  • Βάλτε το σε ένα σκεύος με κρύο νερό από την βρύση. Βεβαιωθείτε ότι το νερό το καλύπτει για 2 εκατοστά.
  • Φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού, χωρίς να έχετε βάλει καπάκι στο σκεύος.
  • Κατεβάστε το σκεύος από την φωτιά και βάλτε το καπάκι.
  • Από εκείνη την στιγμή και μετά… ρυθμίστε το χρονόμετρο, σύμφωνα με το παρακάτω σχεδιάγραμμα, ανάλογα με την σύσταση που θέλετε να πετύχετε στο αυγό.
  • Βάλτε το σε ένα άλλο σκεύος με κρύο νερό και αφήστε το για ένα λεπτό.
  • Ξεφλουδίστε το και… καλή απόλαυση!

Η απόλυτη συνταγή για αυγά: Φριτάτα με πατάτες, μπρόκολο, φέτα και πάπρικα

Κανονικά η φριτάτα με πατάτες, μπρόκολο, φέτα και πάπρικα γίνεται στο τηγάνι, όμως εμείς σας δίνουμε μία εκδοχή για φούρνο. Η απόλαυση; Ίδια.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Τι πρέπει να κάνουμε για να μην σπάνε τα αυγά όταν βράζουν

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 8 μεγάλα αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 300 γρ. πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 300 γρ. μπουκετάκια από μπρόκολο, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
  • 1½ κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 100 γρ. φέτα της αρεσκείας μας σε τρίμματα
  • ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι, ακέρωτο ή βιολογικό
  • 50 ml ελαιόλαδο+λίγο επιπλέον για το ταψί
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Η απόλυτη συνταγή για αυγά: Φριτάτα με πατάτες, μπρόκολο, φέτα και πάπρικα

  1. Για τη φριτάτα με πατάτες, μπρόκολο, φέτα και πάπρικα ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες και αλάτι.
  2. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
  3. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του (αν έχει, αλλιώς χρησιμοποιούμε το καπάκι από μια κατσαρόλα) και τα αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Μετά, προσθέτουμε το μπρόκολο και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά επιπλέον, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το μπρόκολο.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη.
  6. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα με την πάπρικα, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  8. Αλείφουμε μια φόρμα τάρτας (τον πυθμένα και τα τοιχώματα) με λίγο λάδι, απλώνουμε τα λαχανικά και περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών.
  9. Πασπαλίζουμε με τη φέτα και το σουσάμι (αν βάλουμε) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η φριτάτα, να ψηθεί από κάτω (την ελέγχουμε ανασηκώνοντας την με μια σπάτουλα) και να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
  10. Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία για λίγα λεπτά (θα δούμε ότι θα ξεφουσκώσει ελαφρώς) και σερβίρουμε τη φριτάτα με πατάτες, μπρόκολο, φέτα και πάπρικα σε κομμάτια.
  11. Συνοδεύουμε με ψωμί χωριάτικο.

Πηγή: gastronomos.gr

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share