Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ξεπάγωμα κοτόπουλου: Μην κάνετε ποτέ αυτό το λάθος - Κίνδυνος για βακτήρια

Μεγάλη προσοχή!

16 Νοεμβρίου 2022 20:57
Ξεπάγωμα κοτόπουλου: Μην κάνετε ποτέ αυτό το λάθος - Κίνδυνος για βακτήρια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο καλύτερος και πιο υγιεινός τρόπος για την προετοιμασία/μαγείρεμα του κρέατος από κοτόπουλο είναι όταν είναι φρέσκο, αλλά αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, θα πρέπει τουλάχιστον να το παγώσετε και να το ξεπαγώσετε σωστά.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Η απόλυτη συνταγή για λαχταριστό κοτόπουλο με μπέικον - Αξίζει να το δοκιμάσετε

Το κρέας από κοτόπουλο παγώνει γρήγορα, αλλά απαιτεί πολύ χρόνο για να ξεπαγώσει.

Το μεγάλο λάθος και η απλή λύση

Σε περίπτωση που θα πρέπει να προετοιμάσετε το κρέας γρήγορα, ΠΟΤΕ μην το ξεπαγώσετε μέσα σε καυτό νερό. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήσετε έναν φούρνο μικροκυμάτων στην αντίστοιχη ρύθμιση για ξεπάγωμα κοτόπουλου.

Η δεύτερη ασφαλής μέθοδος

Αν έχετε λίγο περισσότερο χρόνο, ξεπαγώσετε το κατεψυγμένο κρέας μέσα στο ψυγείο. Αλλά να θυμάστε, ότι αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον 24 ώρες για να γίνει σωστά από την στιγμή που θα το βγάλετε από την κατάψυξη και θα το βάλετε στην συντήρηση του ψυγείου.

Τρόπος #3

Ένας τρίτος τρόπος είναι να το ξεπαγώσετε σε κρύο νερό. Μάλιστα, είναι σώφρον να έχετε βάλει το κοτόπουλο μέσα σε σακούλα φαγητού, προκειμένου το καθεαυτό νερό να μην έρθει σε επαφή με το κοτόπουλο και το μολύνει με οποιονδήποτε τρόπο. Μην ξεχάσετε όμως ότι θα πρέπει να αλλάζετε το νερό κάθε 30 λεπτά.

Ξεπάγωμα κοτόπουλου: Μην κάνετε ποτέ αυτό το λάθος - Κίνδυνος για βακτήρια

Ο κίνδυνος για βακτήρια…

Η απόψυξη σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ζεστό νερό απαγορεύεται επειδή το κρέας θα χάσει την ποιότητα του. Επίσης, κινδυνεύει να μολυνθεί με επιβλαβή βακτήρια που αναπτύσσονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, ειδικά το καλοκαίρι.

Τρυφερό σαν μαρούλι: 5 μυστικά για να πετύχετε το απόλυτο ζουμερό στήθος κοτόπουλο

Λέγεται πως «η μαγειρική είναι τέχνη» και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο.

Μια πρώτη ύλη μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να έχει εντελώς διαφορετική γεύση, δημιουργώντας ποικίλους γευστικούς συνδυασμούς και ευφάνταστα πιάτα. Ωστόσο, μια λάθος τεχνική μπορεί να καταστήσει ένα πιάτο άγευστο και μη απολαυστικό.

Ένα από τα φαγητά το οποίο συνηθίζει να καταστρέφει κανείς λόγω λάθος τεχνική είναι το κοτόπουλο, και δη το στήθος, καθώς αυτό που το κάνει τόσο λαχταριστό είναι η τρυφερότητα και η ζουμερή υφή του, κάτι σχετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για χρυσαφένιες φτερούγες κοτόπουλου με σάλτσα ντομάτας και σκόρδο.

Εμείς λοιπόν σας παρουσιάζουμε 5 μυστικά για να διατηρήσετε το κοτόπουλό σας ζουμερό και γευστικό. Μην ανησυχείτε- δεν πρόκειται για πυρηνική επιστήμη, απλώς για εύκολες τεχνικές που πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν.

  • Μαρινάδα

Η χρήση μαρινάδας πριν από το μαγείρεμα οποιουδήποτε τύπου κοτόπουλου είναι εξαιρετικά σημαντική για να το διατηρήσετε ζουμερό. Ενώ μαρινάρετε το κοτόπουλο, βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τη μαρινάδα υγρή και σφραγίζετε το κοτόπουλο για τουλάχιστον 3-4 ώρες- ακόμα καλύτερα αν το αφήσετε όλη τη νύχτα. Αυτό θα βοηθήσει το κοτόπουλο να απορροφήσει όλη την υγρασία από τη μαρινάδα και ενώ μαγειρεύεται, δεν θα χάσει καθόλου από το υγρό του περιεχόμενο, διατηρώντας το τρυφερό. Σύμφωνα με επαγγελματίες σεφ, για μια τέλεια επιλογή μαρινάδας, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι, ασπράδι αυγού ή ακόμα και βουτυρόγαλα.

  • Κατάλληλο σκεύος

Ο τύπος σκεύους που χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικός. Συγκεκριμένα, πέρα από το μέταλλο, το σχήμα μιας κατσαρόλας ή ενός τηγανιού είναι επίσης σημαντικό και έχει μεγάλη σχέση με τον τρόπο που μαγειρεύεται το φαγητό. Τα βαθύτερα σκεύη τείνουν να συγκρατούν την υγρασία στο εσωτερικό τους και να διατηρούν μεγάλο μέρος του φαγητού που μαγειρεύεται βυθισμένο. Τα τρόφιμα που μαγειρεύονται στο κέντρο ενός τεράστιου σκεύους υφίστανται μια πιο σταθερή θερμοκρασία και κάπως αυξημένη πίεση, που βοηθούν περαιτέρω στη διατήρηση της υγρασίας του φαγητού. Σε ένα ρηχό σκεύος, καθώς το φαγητό είναι εκτεθειμένο στον αέρα και την εξάτμιση, η υγρασία χάνεται πιο εύκολα απ' ό,τι σε βαθύτερα σκεύη και το κοτόπουλο μπορεί να βγει πιο στεγνό.

Τρυφερό σαν μαρούλι: 5 μυστικά για να πετύχετε το απόλυτο ζουμερό στήθος κοτόπουλο

  • Σφυροκόπημα

Το «χτύπημα» του κοτόπουλου μπορεί επίσης να σας επιφέρει πεντανόστιμα αποτελέσματα, ειδικά για ψήσιμο στη σχάρα, τηγάνισμα ή ψήσιμο στο φούρνο. Το σφυροκόπημα του κοτόπουλου βοηθάει στο να μαλακώσει το κρέας αλλά και στη διάσπαση των ινών του, αποτρέποντας έτσι το υπερβολικό μαγείρεμα και διατηρώντας το κομμάτι ζουμερό. Η τεχνική είναι ιδανική για στήθος, καθώς δεν μπορείτε να την εφαρμόσετε σε κάποιο κομμάτι με κόκαλα.

  • Θερμοκρασία δωματίου

Μία από τις πιο βασικές προδιαγραφές για ένα ζουμερό κοτόπουλο είναι να το μαγειρεύεται πάντα σε θερμοκρασία δωματίου. Ποτέ μην μαγειρεύετε κατεψυγμένο κοτόπουλο απευθείας, καθώς μπορεί να προκύψει ένα στεγνό και άγευστο πιάτο. Αφήστε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά (ή περισσότερο) μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και μόνο τότε μαρινάρετε το. Ακόμα και αφού διατηρήσετε το μαριναρισμένο κοτόπουλο στο ψυγείο, φροντίστε να ξεκινήσετε το μαγείρεμα αφού αποκτήσει τη σωστή θερμοκρασία.

  • Κατάλληλη θερμοκρασία μαγειρέματος

Όταν ζεσταίνετε το σκεύος μαγειρέματος στη φωτιά, μην τοποθετείτε τα κομμάτια του κοτόπουλου σας αμέσως στο κρύο τηγάνι, καθώς πολλά από τα ζουμιά του κοτόπουλου θα εξατμιστούν όσο το τηγάνι ζεσταίνεται. Περιμένετε να φτάσει το τηγάνι στη σωστή θερμοκρασία και στη συνέχεια προσθέστε τα κομμάτια, ώστε το κοτόπουλο να αρχίσει να μαγειρεύεται αμέσως χωρίς να χάσει άσκοπα την υγρασία του.

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share