Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Τρώγονται τα βελανίδια; - Ιδού η απορία

Δώστε βάση!

25 Οκτωβρίου 2022 22:24
Τρώγονται τα βελανίδια; - Ιδού η απορία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Aν αναρωτιέσαι αν μπορείς να φας βελανίδια, σου έχουμε την απάντηση. Τα βελανίδια όχι μόνο τρώγονται αλλά είναι και μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών γνωστή στον άνθρωπο από την αρχαιότητα.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Λαγκίτες: Αρβανητοβλάχικα πέτουλα - Η πιο εύκολη συνταγή με αλεύρι, νερό και άλλα 3 υλικά (video)

Μάλιστα τώρα είναι η εποχή της συγκομιδής τους, ειδικά αν θέλετε να φτιάξετε και εσείς το δικό σας σπιτικό αλεύρι από καρπούς βελανιδιάς, το οποίο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε όλες τις συνταγές σας αντικαθιστώντας ένα μέρος από το σιτάλευρο ή το καλαμποκάλευρο που συνήθως χρησιμοποιείτε. Τι κερδίζετε με αυτό; Τα βελανίδια περιέχουν υψηλά ποσοστά πρωτεινών, ποτάσιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, καθώς και βιταμίνη Β6, ενώ είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα άλευρα.

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νησί της Τζιας, έχει στηθεί μια επιχείρηση που συλλέγει, επεξεργάζεται και εμπορεύεται προϊόντα από βελανίδια. Λέγεται I Love Acorns και μοιράζετε μαζί μας τα στάδια της παρασκευής αλευριού από βελανίδια.

Τρώγονται τα βελανίδια; - Ιδού η απορία

Πώς να φτιάξετε αλεύρι από βελανίδια

1. Μαζέψτε βελανίδια από τα μέσα του Οκτώβρη έως το τέλος του Νοέμβρη, ανάλογα με την περιοχή. Προσπαθείστε να είναι στην αρχή της εποχής που πέφτουν απ' τα δέντρα ώστε να μην έχουν σκουλίκι και φυσικά πρωτού τα φάνε ποντίκια, γουρούνια, κατσίκια κλπ. Επιλέξτε βελανίδια με ενιαίο χρωματισμό, διχως κηλίδες και παρασιτισμούς. Το βελανίδι δεν πρέπει να 'κουδουνίζει' μεσα απο το φλοιό. Δοκιμάστε λίγο με το στόμα την ψύχα απο καρπούς διαφορετικών δέντρων. Οι καρποί ορισμένων δέντρων είναι λογότερο πικροί από άλλους.

2. Αφαιρέστε τον εξωτερικό δερματώδη φλοιό και πετάξτε βελανίδια που φαίνονται χαλασμένα.

3. Δουλέψτε τα βελανίδα σε ένα μίξερ μαζί με αρκετό νερό (ή αν εχετε αλλον τρόπο - χειρόμυλο κλπ- σπάστε τα σε μέγεθος φακής.

4. Αν τα κάνατε σε μιξερ με νερό, σουρωστε τον χυλό σε ενα καλσόν (οι σίτες, οσο ψιλές και να είναι χάνουν μεάλο μέρος του καρπού

5. Απλώστε το στραγγισμένο μείγμα, όχι παραπάνω επό 1 εκ πάχος σε χαρτί ή επιφάνεια που να δέχεται ο φούρνος μικροκυμάτων. Λειτουργείστε τον φούρνο σε μεγάλη ισχύ για 1 λεπτό. Ανακατέψτε το μείγμα με τα δάχτυλά σας και ψήστε για επιπλέον 30 δευτερόλεπτα. Δοκιμάστε λίγο με το στόμα για να δείτε αν χρειάζεται λίγο ακόμα. 250γρ πολτου βελανιδιού χρειάζονται περίπου 1.5-2 λεπτά.

6. Στεγνώστε το μείγμα καλά σε φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα ή σε ξηραντήριο. Μπορείτε επίσης να καταψύξετε τον υγρό πολτό και να τον αποξηράνετε σε κάποια άλλη στιγμή ή το καλοκαίρι στον ήλιο.

7. Αν στο ξηρό μείγμα υπάρχουν μεγάλα κομμάτια, σπάστε τα με το μίξερ. Μπορείτε και να χρησιμοποιήσετε μιρούς οικιακούς μύλους με την προυπόθεση οτι αλέθουν με ατσάλι και όχι με πέτρα (τα έλαια συχνα στομώνουν την πέτρα) Σωστά αποξηραμένο, το άλευρο από βελανίδια διατηρείται σε αεροστεγή συσκευασία για πάνω από δύο χρόνια.

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share