Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Μεγάλη προσοχή! Είναι ασφαλές να τρώμε τον κιμά που έχει γκριζάρει;

Δώστε βάση!

12 Αυγούστου 2022 15:11
Μεγάλη προσοχή! Είναι ασφαλές να τρώμε τον κιμά που έχει γκριζάρει;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανοίγω τη συσκευασία του μοσχαρίσιου κιμά και βλέπω ότι έχει μαυρίσει σε κάποια σημεία. Υποθέτω άμεσα ότι έχει χαλάσει; Κι όμως ο κιμάς ή το κρέας ενδέχεται να μην έχει χαλάσει αν έχει γκριζάρει. Πρέπει να εξετάσετε διάφορες λεπτομέρειες, προτού αποφασίσετε να τον πετάξετε.

Δείτε επίσης: Το μυστικό στην επιλογή του κιμά: Η συνταγή για τα πιο νόστιμα και ζουμερά γεμιστά μπιφτέκια

Ποια είναι η απάντηση των ειδικών στο ερώτημα αν είναι ασφαλές να τον καταναλώσουμε; Και ναι και όχι. Είναι ok να τον καταναλώσουμε αλλά εξαρτάται το πού είναι το γκριζάρισμα. Όταν κόβεται το κρέας, το χρώμα που παίρνει είναι αυτό το κόκκινο-μπορντό που όλοι γνωρίζουμε. Αυτό σημαίνει γιατί περιέχει μια ουσία, την οξυμυογκλομπίνη, η οποία όταν εκτίθεται σε οξυγόνο, δημιουργεί αυτό το κόκκινο χρώμα, που είναι σε όλους μας οικείο. Αν ανοίξουμε το κρέας και βρούμε μέσα να είναι γκρίζα η εξωτερική του επιφάνεια, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν έχει εκτεθεί σε οξυγόνο, οπότε είναι ασφαλές να το καταναλώσουμε, εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι παράγοντες αλλοίωσης. Αν κόβοντάς το όμως, έχει γκρι, μαύρο ή καφέ χρώμα και στο εσωτερικό του, αναδύοντας παράλληλα μια δυσάρεστη μυρωδιά, τότε έχει χαλάσει.

Πέρα από το χρώμα, άλλοι δυο παράγοντες πρέπει να εξεταστούν προκειμένου να αποφανθούμε αν ο κιμάς ή το κρέας μας έχει χαλάσει ή όχι:

Μεγάλη προσοχή! Είναι ασφαλές να τρώμε τον κιμά που έχει γκριζάρει;

Μυρωδιά

Αν ανοίξετε τη συσκευασία του κρέατος και αναδύει μια δυσάρεστη μυρωδιά, τότε δεν είναι ασφαλές να το καταναλώσετε. Το φρέσκο κρέας δεν έχει κάποια ιδιαίτερη μυρωδιά, οπότε αν σας μυρίσει το οτιδήποτε, τότε τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά… Αν δεν είστε σίγουροι, καλό είναι να πλησιάσετε τη μύτη σας στο κρέας, ώστε να βεβαιωθείτε.

Υφή

Το φρέσκο κρέας έχει μια σφικτή υφή. Αν παρατηρήσουμε να είναι πιο λεπτό και να παρουσιάζει μια κολλώδη υφή, τότε αυτό σημαίνει ότι έχει χαλάσει. Η κολλώδης υφή υποδεικνύει την παρουσία βακτηρίων, βλαβερών για την υγεία μας.

Επομένως, αν το κρέας ή ο κιμάς φαίνεται, μυρίζει και μοιάζει να είναι Ok, τότε μπορούμε να τα καταναλώσουμε. Αν είναι γκρίζο στο εσωτερικό του ή εμφανίζει οποιοδήποτε άλλο στοιχείο αλλοίωσης, τότε πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.

Πηγή: olivemagazine.gr

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share