Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σκληρές μπριζόλες τέλος: Κάνε τη μπριζόλα «λουκούμι» με αυτό το έξυπνο κολπάκι

Απίθανο τρικ

13 Ιουλίου 2022 14:01
Σκληρές μπριζόλες τέλος: Κάνε τη μπριζόλα «λουκούμι» με αυτό το έξυπνο κολπάκι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το να φτιάξουμε την τέλεια ψημένη μπριζόλα είναι πιο δύσκολο από ότι νομίζουμε, ωστόσο. Πώς θα πετύχουμε την γευστική, σκούρα κρούστα χωρίς να την κάψουμε ή να την κάνουμε πολύ σκληρή; Παράλληλα, το Athensmagazine.gr θα σας προτείνει μια λαχταριστή και παράλληλα εύκολη συνταγή για μπριζόλες κόντρα στο φούρνο με μαρινάδα.

Δείτε μερικές συμβουλές για να πετύχετε την τέλεια ψημένη μπριζόλα χωρίς να κουραστείτε:

1. Τρίψτε την με αλάτι

Μπορείτε να αναβαθμίσετε την μπριζόλα σας, ακόμα και αν δεν είναι από το καλύτερο κομμάτι του ζώου, με ένα απλό τρόπο: τρίψτε την με αλάτι.

Πάρτε μία χούφτα αλάτι και τρίψτε και τις δύο πλευρές του κρέατος, μετά αφήστε το κρέας να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για μία ώρα.

Αυτό θα βοηθήσει το αλάτι να μπει μέσα στο κρέας και την υγρασία να βγει έξω για να γίνει η μπριζόλα πολύ πιο ζουμερή.

2. Αξιοποιήστε στο έπακρο τον φούρνο σας

μπριζολα_μαγειρεμα_13_7

Πολλοί πιστεύουν πως η γευστική μπριζόλα είναι το αποτέλεσμα πολύωρης προετοιμασίας του κρέατος. Ωστόσο, ξεχνάμε πως παίζουν και άλλοι παράγοντες σημαντικό ρόλο – όπως το ίδιο το ψήσιμο! Το να προετοιμάσουμε το γκριλ είναι πολύ σημαντικό.

Αρχικά, πρέπει να προθερμάνουμε τον φούρνο μας σε υψηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον 10 λεπτά. Αφού μπουν οι μπριζόλες, η θερμοκρασία θα πρέπει να κατέβει έτσι ώστε το κρέας να ψηθεί πιο ομαλά.

Για περισσότερες συμβουλές, δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Τέλος η ταλαιπωρία στο να μασάτε τη μοσχαρίσια μπριζόλα: Το κόλπο στο μαγείρεμα που την κάνει... να λιώνει στο στόμα

Η μοσχαρίσια μπριζόλα είναι ένα πεντανόστιμο και αγαπημένο κρέας, το οποίο όμως πολλές φορές γευόμαστε... με δυσκολία, καθώς αν δεν ψηθεί καλά, μπορεί να περάσουμε αρκετό χρόνο στο να τη μασήσουμε.

Το ψήσιμο στη μοσχαρίσια μπριζόλα, όπως αναφέρει το περιοδικό «Eat me», έχει άλλους κανόνες και χρειάζεται προσοχή, ώστε με ορισμένα κόλπα να κάνουμε το κρέας να... λιώνει στο στόμα, έχοντας κι άλλους απίθανους τρόπους μαγειρέματος.

Έτσι ψήνουμε σωστά τη μοσχαρίσια μπριζόλα

Συνήθως το μοσχαρίσιο κρέας δεν το μαρινάρουμε, η νοστιμιά του οφείλεται στο είδος και στη ράτσα του ζώου, καθώς και στον τρόπο εκτροφής του. Για τους πιο προχωρημένους, διάφραγμα και πικάνια είναι δύο ενδιαφέρουσες κοπές που απαιτούν μαεστρία – ακόμα και λεπτές φέτες από κιλότο ή σπαλομίτα, αν κοπούν και ψηθούν σωστά, είναι και τρυφερές και πολύ νόστιμες.

Οι μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες μεταξύ του 5ου και του 12ου σπονδύλου είναι τρυφερές και νόστιμες. Για να τις ψήσετε σωστά, θα πρέπει να είναι καλά σιτεμένες (αυτή είναι δουλειά του κρεοπώλη), να τις αφήσετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μία ώρα πριν τις μαγειρέψετε. Το μαγείρεμα χρειάζεται να γίνει είτε σε σχάρα ψησταριάς είτε σε μαντεμένιο ή αντικολλητικό τηγάνι, σε μια λεία επιφάνεια δηλαδή ή σε σχαροτήγανο, πάντα σε δυνατή φωτιά.

Αλείψτε με ελαιόλαδο τις μπριζόλες και ρίξτε τες στη σχάρα ή στο μαντεμένιο σκεύος. Αφήστε τες για 3-4 λεπτά και μετά γυρίστε τες για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά. Εδώ απαραίτητο είναι το θερμόμετρο κρέατος. Στους 52 βαθμούς το κρέας είναι medium rare και έχει ακόμα κόκκινο χρώμα και αρκετά υγρά. Στους 58-60 βαθμούς είναι μέτριο και αυτό είναι το όριο ψησίματος για να απολαύσετε μια ζουμερή μπριζόλα. Αλατοπιπερώστε το κρέας και αφήστε το να σταθεί για 5-7 λεπτά πριν το κόψετε για να μη χάσει τους χυμούς του.

Αν θέλετε, κόψτε το κάθετα στις ίνες του για να το σερβίρετε ως ταλιάτα. Συνοδέψτε το με τη σάλτσα και τη γαρνιτούρα της επιλογής σας.

Να ξέρετε πως όσο πιο ζουμερή και λιγότερο ψημένη είναι η μοσχαρίσια μπριζόλα τόσο πιο νόστιμη είναι. Ειδικά για μπριζόλες που είναι κομμένες σε χοντρά κομμάτια ή για τις μπριζόλες με κόκαλο όπως οι T-Bone, αφού τις ψήσετε και από τις δύο πλευρές, κρατήστε τες όρθιες με τη λαβίδα πάνω από τη φωτιά για λίγα λεπτά για να ψηθούν και από τα πλάγια, και κυρίως από την πλευρά του κόκαλου. Το πιο σημαντικό βήμα για να απογειώσετε τη γεύση είναι το αλάτισμα με ανθό αλατιού αφού τις ψήσετε.

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share